Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.01.2017.
17:51
Vestionline, Tanjug A

"Nikolić dobrodošao, ali mu izgleda nije stalo do dobrih odnosa"

Član Predsedništva BiH i predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da predsednik Srbije Tomislav Nikolić dobrodošao kad god odluči da dođe u Sarajevo, ali da se stiče utisak da mu "nije posebno stalo do unapređenja dobrosusedskih odnosa".

commons.wikimedia.org/khamenei.ir
Neće nikada podržati bilo koga ko ugrožava njihove strateške interese i ciljeve: Bakir Izetbegović.

On je u intervjuu za banjalučke "Nezavisne novine“ rekao da je Nikolić "više puta“ pozivan da poseti BiH.

- Odluka je njegova. Po onome što trenuto radi i govori, stiče se utisak da mu baš i nije posebno stalo do unapređenja dobrosusedskih odnosa sa državom BiH na principima međusobnog uvažavanja i poštovanja interesa i osećanja svih njenih naroda i građana - rekao je Izetbegović. 

Izetbegović je postavio pitanje zbog čega se Nikolić sastao sa Momčilom Krajišnikom, kojeg je Haški tribunal osudio za ratne zločine u BiH.

Nikolić je, dodao je bošnjački član Predsedništva BiH, bespotrebno stao na stranu samo jedne politike u BiH.

- Naravno da predsednik Srbije ima pravo na posebnu bliskost sa srpskim narodom, ona se podrazumeva, ali bi bilo produktivnije i bolje za sve, pa i bosanskohercegovačke Srbe, ako bi ih Nikolić obeshrabrivao u separatizmu i težnji za dominacijom nad Bošnjacima u entitetu RS, mirio ih sa drugim narodima, sarađivao i primao ljude mira i sloge iz BiH, a ne osuđene ratne zločince - ocenio je Izetbegović.

Rekao je da u Republici Srpskoj postoji problem sa nejednakošću, neravnopravnošću i diskriminacijom Bošnjaka i Hrvata, najavljujući nastavak borbe za osporavanje 9. januara kao Dana RS.

- Sviđalo se to nekome ili ne, nastavićemo da se pravnim sredstvima borimo za uklanjanje diskriminacije i za jednakost svih građana na svakom delu teritorije BiH - naglasio je Izetbegović.

Na pitanje da li će insistirati na kažnjavanju pripadnika Oružanih snaga BiH koji su učestvovali u obeležavanju Dana RS, on je rekao da će insistirati na sprovođenju istrage kojom će se utvrditi odgovornost pojedinaca u komandnom lancu za kršenje zakona i propisa.

- Ne nameravam ni na čemu drugom da insistiram, osim na redu, disciplini i doslednoj primeni zakona. U pravnoj državi ni kazna niti sankcije ne zavise od volje političara - naveo je Izetbegović.

Upitan kako komentariše izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji je uporedio Dan RS sa danom osnivanja NDH, bošnjački član Predsedništva BiH je rekao da "Incko sigurno nije neprijatelj srpskog naroda i da treba razmisliti zašto je dao takvu izjavu".

- Kao što s punim pravom očekuju razumevanje patnji koje su prošli i žrtava koje su podneli u periodu NDH, Srbi bi isto tako trebalo da pokažu i razumevanje za patnju Bošnjaka, Hrvata i svih ostalih koji su bili žrtve ratnog režima na prostoru entiteta RS - ocenio je Izetbegović.

Govoreći o potencijalnoj bliskosti predsednika RS Milorada Dodika sa novom američkom administracijom, Izetbegović je rekao da "ne postoje ni potencijal ni pretpostavke za ostvarivanje bilo kakve bliskosti".

- Spoljna politika SAD prema BiH je uvek bila dosledna, a njen primarni strateški interes i cilj su uvek bili, i sigurno će i ostati, sigurnost, stabilnost, funkcionalnost, prosperitet i evroatlantske integracije BiH kao suverene države u njenim međunarodno priznatim granicama - ocenio je Izetbegović.

Bošnjački član Predsedništva BiH smatra da SAD neće nikada podržati bilo koga ko ugrožava njihove strateške interese i ciljeve.

 -Dodik upravo to radi, svakodnevno, svojim rečima i delima, destabilizujući BiH i dovodeći u pitanje njen teritorijalni integritet i suverenitet njenih institucija i kršeći međunarodni Dejtonski mirovni sporazum - zaključio je Izetbegović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online