Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 08.01.2017.
13:13
www.dw.com, Vestionline A

Da li je Srbija "talac Milorada Dodika"?

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće 9. januara obeležavanju dana RS u Banjaluci. Da li je to produbljivanje postojećih problema u regionu?, pita se "Dojče vele".

Tanjug
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik (Foto: Arhiva)

Iako Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić u septembru nisu Miloradu Dodiku pružili direktnu podršku referendumu o Danu Republike Srpske (RS), predsednik Srbije odlučio je da u ponedeljak 9. januara ipak ode u Banjaluku i prisustvuje obeležavanju tog dana. Tamo će biti i nekoliko ministara iz vlade Srbije, ali ne i premijer, koji će tada biti u zvaničnoj poseti Indiji.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Vučić je tim povodom rekao da je odlazak u Banjaluku slobodan izbor članova Vlade. "Srbija mora da čuva integritet BiH, jednako koliko voli Republiku Srpsku i koliko čuva integritet RS", dodao je on.

Nikolićeva odluka ponovo je dovela do zatezanja odnosa Srbije i BiH, pa ga je član predsedništva BiH Bakir Izetbegović zamolio da razmisli da li treba da ide u Banjaluku, i podsetio da se u februaru očekuje njegova poseta Sarajevu.

Nikolić je odgovorio da nema nameru da odustane od odlaska u Banjaluku i izjavio je da ne priznaje "ucene" i da njegov odlazak tamo ne ugrožava buduću posetu Sarajevu. Time, rekao je, ne provocira nikoga, ali za njega nije moguće da zaboravi da postoji RS.

- Srbija je što se tiče BiH - talac Milorada Dodika. To teranje inata Tomislava Nikolića je nešto što nikoga ne treba da iznenadi, jer od kada je postao predsednik Srbije, konstantno radi na tome da Srbija i ostale zemlje u regionu ne dođu do dogovora koji bi podrazumevao pomirenje i konačno otpočinjanje regionalne saradnje - kaže Jovan Najdenov.

S druge strane, analitičar Dejan Vuk Stanković veruje da odluka Nikolića da ode u Banjaluku ne šteti mnogo "već narušenim odnosima" Srbije i BiH. Takođe, njega ne zabrinjavaju ni najave o novom referendumu.

- Taj referendum nije izvestan u bližoj budućnosti jer nema podršku u regionu, uključujući i Srbiju. Eksplicitnu, ni implicitnu, nema podršku ni u Rusiji, iza koje se Dodik politički vešto krije. Novi referendum niko osim krugova oko Dodika ne bi posebno podržao, jer on vodi u još veće političke i druge sukobe. Prioriteti su drugi. Mir, stabilnost i saradnja u BIH i regionu, posebno ako se uzme u obzir da je evropska perspektiva čitavog regiona nešto od čega niko, barem ne deklarativno ne odustaje - smatra Stanković.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.01.2017. 15:12
Германи, који су цео први миленијум истребљивали Србе у тзв. Србској Германији, измислили су да су Срби пореклом Словени и да су се на Балкан доселили у 7. в. незнано откуда и одједном у створили јаку, развијену и културну државу. Бог зна зашто им толико смета један мали и праведан народ који никада није водио ратове изван својих етничких простора (не треба олако осуђивати цара Душана због освајања територија које су били населили арбанаси по србској дозволи, као и у Грчкој, јер су то све прадавни србски етнички простори; Душану се може замерити што није прво ујединио све етничке србске просторе на Балкану). Можда управо због поништавања трагова тешког германског геноцида над Србима у првом миленијуму, и вечитој навади германа да спроводе пузећи геноцид над Србима. А можда и због некаквог комплекса, јер се тзв. велики народи (Немци, Енглези, Римљани и др.) нису се лако мирили са опором истином да су Срби праизвор европске цивилизације, а да су они стални вршили геноцид над њима. И да су им били брана за продирање на Исток и освајање целог света...
Nedelja 08.01.2017. 15:37
24 godine od stravičnog zločina Nasera Orića u Kravicama bez presude. Tog 7. januara 1993. monstrumi zverski ubili 49 Srba, a 80 ranili. Dok su Srbi lomili česnice, u selo ušli koljači, s povicima “Alahu ekber”
Nedelja 08.01.2017. 15:38
Kemal Mehmedović Kemo, bojovnik Nasera Orića, više puta je, posle masakra u Kravici, nosio odsečene srpske glave po Srebrenici. Ovaj zlikovac je izjavljivao da će odseći najmanje 20 srpskih glava, a prema nekim svedočenjima, do aprila 1993. u grad ih je doneo 12. Poznato je da je odsekao glavu Anđelku Mlađenoviću, iz sela Ježestica. Anđelko je sahranjen bez glave.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online