Nedelja 08.01.2017.
13:13
www.dw.com, Vestionline

Da li je Srbija "talac Milorada Dodika"?

Tanjug
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik (Foto: Arhiva)

Iako Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić u septembru nisu Miloradu Dodiku pružili direktnu podršku referendumu o Danu Republike Srpske (RS), predsednik Srbije odlučio je da u ponedeljak 9. januara ipak ode u Banjaluku i prisustvuje obeležavanju tog dana. Tamo će biti i nekoliko ministara iz vlade Srbije, ali ne i premijer, koji će tada biti u zvaničnoj poseti Indiji.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Vučić je tim povodom rekao da je odlazak u Banjaluku slobodan izbor članova Vlade. "Srbija mora da čuva integritet BiH, jednako koliko voli Republiku Srpsku i koliko čuva integritet RS", dodao je on.

Nikolićeva odluka ponovo je dovela do zatezanja odnosa Srbije i BiH, pa ga je član predsedništva BiH Bakir Izetbegović zamolio da razmisli da li treba da ide u Banjaluku, i podsetio da se u februaru očekuje njegova poseta Sarajevu.

Nikolić je odgovorio da nema nameru da odustane od odlaska u Banjaluku i izjavio je da ne priznaje "ucene" i da njegov odlazak tamo ne ugrožava buduću posetu Sarajevu. Time, rekao je, ne provocira nikoga, ali za njega nije moguće da zaboravi da postoji RS.

- Srbija je što se tiče BiH - talac Milorada Dodika. To teranje inata Tomislava Nikolića je nešto što nikoga ne treba da iznenadi, jer od kada je postao predsednik Srbije, konstantno radi na tome da Srbija i ostale zemlje u regionu ne dođu do dogovora koji bi podrazumevao pomirenje i konačno otpočinjanje regionalne saradnje - kaže Jovan Najdenov.

S druge strane, analitičar Dejan Vuk Stanković veruje da odluka Nikolića da ode u Banjaluku ne šteti mnogo "već narušenim odnosima" Srbije i BiH. Takođe, njega ne zabrinjavaju ni najave o novom referendumu.

- Taj referendum nije izvestan u bližoj budućnosti jer nema podršku u regionu, uključujući i Srbiju. Eksplicitnu, ni implicitnu, nema podršku ni u Rusiji, iza koje se Dodik politički vešto krije. Novi referendum niko osim krugova oko Dodika ne bi posebno podržao, jer on vodi u još veće političke i druge sukobe. Prioriteti su drugi. Mir, stabilnost i saradnja u BIH i regionu, posebno ako se uzme u obzir da je evropska perspektiva čitavog regiona nešto od čega niko, barem ne deklarativno ne odustaje - smatra Stanković.

2024 © - Vesti online