Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 17.10.2016.
20:21
Vestionline, Tanjug A

Dodik: BiH je za Srbe "moranje"

Pitanje pobednika izbora u Srebrenici je "završena stvar", a poruke iz Sarajeva kako Srbin ne može da bude načelnik te opštine su politički nekorektne.

Reuters
Srebrenica je završena stvar: Milorad Dodik

- Komisija koja proglašava izbore, a koja nije komisija Republike Srpske, nego BiH, rekla je da su izbori u Srebrenci fer i pošteni. To što to nije prihvatljivo za Bakira Izetbegovića i sarajevsku politiku da, kako oni kažu, Srbin bude načelnik, to spada u sferu nemogućih i nekorektnih političkih izjava - rekao je Dodik na pitanje novinara u Beogradu. 

On je dodao da je slučaj bio obrnut, odnosno da su Srbi tako nešto izjavili, reagovala bi međunarodna zajednica. 

Dodik je istakao da će se politika novog načelnika Mladena Grujičića zasnivati na politici uvažavanja realnosti u Srebrenici i upitao da li izjave bošnjačkih političara znače da Bošnjaci tamo mogu da žive samo ako je načelnik njihov. 

Srbima je u Srebrenici godinama gradonačelnik bio Bošnjak

- A šta se dešava sa Srbima koji 20 godina tamo žive, a načelnik je Bošnjak? Ovo je ogolilo sve politike Bošnjaka na tom prostoru. Ne treba niko da se iseljava. Tamo ćemo poštovati svačije stradanje, a ne kao do sada, gde je stradanje Bošnjaka favorizovano, a stradanje Srba uopšte nije bilo primećeno u Srebrenici - rekao je Dodik. 

Upitan da li smatra da je najbolje rešenje za BiH razilaženje, odnosno da li ta zemlja može da se reformiše ukoliko situacija ostane kao što je danas, Dodik je odgovorio da BiH "nije svestan izbor i želja Srba". 

"Srbi da su mogli da odluče šta bi, sigurno ne bi odabrali BiH. Mi poštujemo Dejtonski sporazum, ali BiH je za nas godinama moranje”, poručio je Dodik. 

On je dodao da Bosna i Hercegovina živi život van Ustava i da tamo postoji snažan međunarodni intervencionizam i direktno uplitanje stranaca u lokalno upravljanje, čak i lokalnim zajednicama. 

BiH je za Srbe moranje

- BiH je za nas godinama moranje, ali smo imali ambiciju da u BiH gradimo odbre odnose. Naravno da smo i najčešće bili sami u tome svemu, i da je međunarodna zajednica svojom arogancijom i podrškom visokim predstavnicima uvela institucije koje ne postoje po Ustavu, uvela prakse koje ne postoje po Ustvu, uvela sisteme koji ne postoje po Ustavu i zato je to sada problematično - istakao je Dodik. 

Odgovarajući na pitanje o uticaju Rusije na ekonomiju Republike Srpske, Dodik je rekao da je Ruska Federacija jedan od značajnih partnera. 

- Znamo da je u Evropi u poslednjih pet godina zatvoreno više od 50 rafinerija nafte. Mi uspevamo da održimo našu u Brodu. Ona radi i svaki mesec više od 2.000 zaposlenih prima platu - rekao je Dodik.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.10.2016. 20:37
Прави рат почиње 22. априла 1992. Тада се појављују „Зелене Беретке“ (муслиманска паравојна формација тзв. Армије БиХ). Крећу претреси српских станова и опште малтретирање Срба који су остали у Сарајеву. Отварају се концентрациони логори и у напуштеним српским становима. Укратко, почињу језиви дани за Србе. Срби су се тих дана ослањали једни на друге. Они који су имали оружје бранили су се. Ко није, тај је имао две опције. Или да има „радну обавезу“ или да буде уб,ијен.У Сарајеву је током рата било регистровано близу 300 концентрационих логора. Они који су прошли те логоре, прошли су кругове „Дантеовог пакла“. Они који су послати на радну обавезу већином су или убијани или су настрадали у борбама. Током рата и по завршетку истог из Сарајева су почеле да одлазе праве Сарајлије, а у Сарајево су дошле вехабије, муџахедини и остали испамски плаћеници. Око 200 000 Срба је укупно протерано и уб,ијено из Сарајева.
Ponedeljak 17.10.2016. 20:36
У Вишеграду ништа неби било да вишеградски муслимани нису у Горажду убили мајку са дететом и приковали их на крст и гурнули у Дрину.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online