Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 12.10.2016.
18:01
Đ. Barović - Vesti A

Bakir bi Srebrenicu po svaku cenu

U Centralnoj izbornoj komisiji u Sarajevu juče su saopšteni preliminarni rezultati ponovnog brojanja glasova za načelnika Srebrenice sa tri sporna birališta, ali još je neizvesno kada će i zvanično biti saopšten pobednik izbora u ovom gradu.

Tanjug/AP
Opsadno stanje: Bakir Izetbegović

Odloženo ponovno brojanje
Centralna izborna komisija BiH u utorak je odbacila 23 zahteva za još jednim brojanjem glasačkih listića. Tek nakon što CIK BiH objavi izborne rezultate, počeće rok od tri dana u kom će moći da se podnesu takvi zahtevi.

Zakonski rok ističe 2. novembra i do tada bi trebalo da se prebroje i svi glasovi stigli poštom, ali i oni prikupljeni na biralištima u Federaciji BiH.

Međutim, iako je nakon ponovljenog brojanja glasova utvrđeno da nije bilo nepravilnosti na tri sporna birališta u Srebrenici i da je na njima Mladen Grujičić dobio 392, a Ćamil Duraković 269 glasova, vrh SDA na čelu sa Bakirom Izetbegovićem ne priznaje izborni poraz, već traži ponavljanje kompletnog glasanja.

Ovo je zaključeno na Kolegijumu SDA, a u saopštenju koje je potpisao Bakir Izetbegović navodi se da je "grubo narušen kredibilitet izbornog procesa upadom pripadnika MUP-a RS u zgradu Opštine Srebrenica u kojoj je čuvan izborni materijal".
Pozivajući se na svoje izvore u BiH, ruski portal Sputnjik tvrdi da je izvesna pobeda Grujičića u Srebrenici dovela do opsadnog stanja u Sarajevu, ali i da je Bakir Izetbegović "naredio da se po svaku cenu spreči da Srbin bude načelnik Srebrenice".

Poništavanje samo u teoriji

Radomir Pavlović, predsednik opštinskog odbora SNSD-a, kaže da je održan sastanak sa bošnjačkim predstavnicima koji su prihvatili realnost da je Mladen Grujičić novi načelnik opštine.
- To još jedino ne žele da priznaju Izetbegović i Duraković - navodi Pavlović i dodaje da su šanse da se ponište izbori za Srebrenicu u domenu teorije.
On ukazuje da bošnjački posmatrači tokom i posle izbora nisu imali nijednu primedbu. Neki su kasnije, po instrukciji iz Sarajeva, otkrili navodne nepravilnosti, ali one nisu argumentovane.
- Uostalom, ukoliko je nepravilnosti bilo, one su se događale na izbornim mestima u Federaciji, gde je 1.700 Bošnjaka iz Srebrenice moglo da glasa - navodi Pavlović.

Baka rođena 1987.

Na konferenciji za novinare predstavnici partija koje su kontrolisale glasanje u Federaciji naveli su niz primera neregularnosti.

Posmatrač Aleksandar Petrović naveo je da je na biračko mesto u Živinicama jedva ušao jer mu je bilo zabranjeno, a da je kasnije primetio da se izborni listići unose i iznose, ali i omogućava glasanje sa tuđim ličnim ispravama.

- U jednom slučaju nam je bilo dozvoljeno da proverimo dokumenta, kada smo ustanovili da je žena od pedesetak godina koja je glasala, imala ličnu kartu osobe koja je 1987. godište. Iz biračkog odbora su odgovorili da je zbog rata rano ostarila - naveo je Petrović.

On je naveo i da je na nekim biralištima bilo više koverata sa glasačkim listićima od broja birača koji su glasali, ali da im nije bilo dozvoljeno da takvo glasanje ponište.

- Zbog pritiska i pretnji nismo sve primedbe uspeli da unesemo u zapisnik i zatražili smo pomoć policije koja nije došla. Na tom biračkom mestu bila je izlaznost neverovatnih 87 odsto - kazao je Petrović.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.10.2016. 23:38
Pa naravno-da plasirana laž o srebrenici ne okonča priču o tzv.stradanju muslimana
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online