Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 28.03.2016.
16:35
Vestionline A

"Proveriti da li su Bošnjaci gađali svoj narod"

Predsednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da nije pročitao celu presudu prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i da ne zna na čemu se zasnivaju tvrdnje Sudskog veća u Hagu da su Bošnjaci u Sarajevu granatirali svoj narod i međunarodne organizacije.

wikimedia.org
Hag izneo ozbiljne zaključke, proveriti ih: Bakir Izetbegović

- To su stare tvrdnje i, ukoliko je Sud našao za shodno da ih potvrdi, treba videti na bazi čega je to uradio - rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

Sudsko veće Haškog tribunala zaključilo je da je takozvana Armija BiH gađala ciljeve UN i teritorije pod svojom kontrolom kako bi privukla pažnju međunarodne zajednice.

Predsedavajući Sudskog veća, sudija O Gon Kvon rekao je na izricanju presude Karadžiću 24. marta u Haškom tribunalu da je takozvana Armija BiH gađala snage UN, kao i ciljeve na svojim terotirijama da bi privukla pažnju međunarodne zajednice.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.03.2016. 16:38
Иронија, син ус,ташког феса, припадника сс"ханџар" , младог муслимана , идеолога исламске државе у Европи на принципу калифата , истог , против кога се бори свијет данас на тлу Сирије и Ирака, постовјећује ово суђење са суђењем у Нинбергу, велики везир Бакир , захваљујући Радовану и нама Србима из Српске, не остварани калиф, не оствареног калифата на тлу Европе.
Ponedeljak 28.03.2016. 16:39
Postoji osnovana sumnja da je muslimanska strana ispalila minobacačke bombe na pijacu Markale. S obzirom na te okolnosti smatram da optuženi Karadžić mora biti oslobođen optužbe za taj zločin. Ovo je zaključak izdvojenog mišljenja sudije iz Trinidada Melvila Berda u presudi kojom je Radovan Karadžić prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora. Prema odluci veća, lider bosanskih Srba je odgovoran za granatiranje i ubistva na pijaci Markale u Sarajevu u zimu 1994. godine, ali Berd ima sasvim drugačiji pogled na ovaj događaj zbog kojeg su Srbi dobili epitet svirepih ubica. Svoje argumente bazira na zvaničnom izveštaju istraživačkog tima UN u kojem se navodi da se ne može definitivno reći ko je ispalio granatu. Takođe, istraživanja su pokazala i da su lokalne vlasti kopale po krateru posle događaja i tako, verovatno, uticale na dokaze. - Koliko sam svestan, tačnost ovih podnesaka nikada nije osporena – piše Berd u mišljenju. U drugom delu svoje opservacije, sudija se bavi pitanjem svedoka postavljajući pitanje – kako je moguće da su u konačnoj presudi u obzir uzeta samo mišljenja svedoka tužilaštva, a među njima ima onih koji su tvrdili da su bosanski Srbi bacili bombe na Markale, ali i onih koji samo sumnjaju da su to uradile srpske snage.Berd se čudi kako su prihvaćene samo njihove izjave, a potpuno odbačen stav svedoka odbrane, koji je ujedno i bio u bliskom okruženju Alije Izetbegovića i tvrdio da su njegove snage planski izazivale civilne žrtve u Sarajevu, uključujući pijacu Markale, da bi optužili Srbe i iznudili vojnu intervenciju NATO u korist muslimana. - Ne vidim zašto je rečeno da ovom svedoku nedostaje kredibilitet – pita Berd. – Tužilac nije podneo dokaze koji bi opovrgli izjave svedoka. On smatra da ne stoji argument tužilaštva da je njega Izetbegović svojevremeno udaljio od sebe, jer on nije otpušten iz Vojske BiH, već je i dalje ostao blizu svih dešavanja. Tokom čitanja presude Karadžiću, predsedavajući O’ Gon Kvon je rekao da je bilo slučajeva da su muslimani pucali na teritorije koje su bile pod kontrolom Ujedinjenih nacija, ali da su to beznačajni slučajevi.
Ponedeljak 28.03.2016. 16:40
NA presudu Karadžiću, izdvojeno mišljenje dao je i sudija Hauard Morison koji smatra da optuženog treba osloboditi za napad na autobus 14. juna 1992. godine u kojem je poginulo 47 muslimana. On tvrdi da postoje kontradiktorni podaci o identitetu počinilaca. Smatra čak i da je ovaj autobus, kao što je ispričao Mirko Krajišnik u telefonskom razgovoru sa bratom Momčilom Krajišnikom, zalutao na muslimansku stranu i da su ga greškom napali muslimani.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online