Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 23.09.2016.
13:42
D. Obradović - Vestionline A

Zašto opet pale balkansko bure baruta?!

Građani Republike Srpske u nedelju izlaze na referendum da se izjasne o tome da li žele da se 9. januar obeležava kao Dan Republike. I dok je svuda u svetu referendum ustavom zagarantovano pravo, na Balkanu to baš i nije tako. Ustav tu dođe kao slovo na papiru, koje ne važi dok se velike sile ne slože da li je nešto zaista ustavno, ili ne. Tako se i sada podigla velika bura oko ovog referenduma. A Zapadni Balkan je još jednom postao "bure baruta koje samo čeka da eksplodira".

youtube.com/WonderWhy
Da li će nas svet nekada ostaviti na miru?

Odavno se zapadne zemlje nisu oko nečega zabrinule, kao oko novonastale situacije u Republici Srpskoj. Od samog momenta kada je referendum najavljen, to je postalo goruće pitanje u regionu. Odjednom su svi počeli da se pozivaju na razum, Ustav, Dejtonski sporazum, mir... A predsednik RS Milorad Dodik, "zlikovac" koji unosi nemir u "stabilnu" BiH, našao se sam nasuprot celog sveta. Čak je i Srbija odlučila da se "ne meša". Podrška je stigla samo od Rusije, i to od one Rusije koja, avaj, ako pitate Zapad, svojom agresijom narušava stabilnost u celom svetu.

A zašto su svi toliko zabrinuti oko ovog referenduma? Zar građani Srpske nemaju pravo da se izjasne o bilo kom pitanju, kao i svaki drugi narod na svetu? Kada je, na primer, Crna Gora održala referendum na kome se izjasnila za nezavisnost, nijedna zapadna zemlja nije smatrala da je tu nešto neustavno, iako je veliki broj građana bio protiv toga. Ipak, s druge strane, sada kada je reč o članstvu iste zemlje u NATO, i kada opozicija i građani traže da se o tom pitanju izjasne na referendumu, to odjednom nije najbolja opcija. Jer, najbolja opcija je uvek ona koja Zapadu najviše odgovara.

Zar nisu i građani Velike Britanije pre samo nekoliko meseci izašli na referendum i odlučili da napuste EU? To je izazvalo mnogo veći potres u celoj Evropi, pa i svetu. Zašto je sada pitanje o Danu Republike Srpske mnogo opasnije od toga? Ili je stvar u tome da je to ipak Velika Britanija, a ovo samo mala Republika Srpska, mali Balkan na kome građani nemaju pravo sami da odlučuju? Tu su drugi da nam kažu kako treba.

A što je dan referenduma bliži, i retorika je postala sve ozbiljnija. Iz Sarajeva su čak stigle i pretnje ratom. Tako je ratni komandant iz BiH Sefer Halilović poručio da će, ako bude referenduma, Republika Srpska nestati. Posle ovih pretnji, iz Srbije su poručili da Srpska neće biti pregažena, Dodik je najavio otcepljenje, a iz Hrvatske poručili da pomno prate situaciju i da će reagovati...

A velike sile? Umesto da smire tenzije i kažu da ovaj referendum ne sme uticati na mir i stabilnost, da je pravo svakog građanina da izađe na njega ili ne, te da posle nedelje sve treba da se vrati u normalu, oni još potpiruju vatru. Ratnu retoriku iz Sarajeva su čuli, ali prečuli. Reakciju iz Srbije su čuli malo bolje, a Dodikove reči još i najbolje. Jer, ipak su Srbi onaj faktor nestabilnosti na Balkanu. A tu je i veći problem - Dodik je otišao u Moskvu, a tog Putina, eto, ima svuda, pa ni ovde ne mogu da reše stvar bez njega i njegovog uticaja.

A mi? Umesto da se jednom za svagda opametimo, i sve te dobronamerne velikane svetske političke scene pošaljemo dođavola, mi ih i dalje puštamo da nam kroje sudbinu. Mada, možda drugačije i ne može... U svakom slučaju, sada je Zapadni Balkan, do nedavno na mapi sveta potpuno beznačajan, još jednom je postao mesto na kome velike sile ukrštaju svoja koplja. Posle nas ostave da se međusobno dokrajčimo. A ako nešto od nas ostane, oni to završe bombama. I tako sve u krug...

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.09.2016. 21:44
ОТАЦ СЕРАФИМ УПОЗОРАВА: ДЕЦО, ЗАПАМТИТЕ, СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ БИЋЕ РАТА!______ Чини се да сви раде против Срба, али управо зато ћемо ми и испливати, охрабрујућа је порука оца Серафима. Сасвим случајно, извештавајући из Врњачке Бање, екипа Курира налетела је на овог љубазног монаха из оближњег манастира, који је пристао да са нама и нашим читаоцима подели, како сам каже, оно што га и самог свакодневно забрињава. „Видите шта нам ради Запад, шта се дешава у региону… Они упропашћују Србију, чине све да наша деца напусте земљу. Постоји једна књига, зове се „Света Русија против Хазарија“. Ту пише да се Србија у 9. веку, а ви сад мислите да је то било ко зна кад, али је, заправо, било скоро, простирала од Трста до Црног мора. Скадар је тада био наша престоница. А знате како се у то време звао Загреб? Звао се Сербиново. На црквено-словенском језику та реч потиче од речи „серце“ – срце. Срби су некада били велика сила, то знају сви са Запада, зато све време и раде против нас. Али, пазите шта вам кажем, то је добро, то значи да ћемо ми да испливамо“, почиње своју причу отац Серафим. Он, ипак, упозорава да сукоби, који последњих месеци изнова пале балканско „буре барута“, не слуте на добро. „Децо, запамтите шта вам кажем – следеће године (2017) ће бити рата! Ја се борим духовно, али стар сам ја. На вама младима је да изнесете терет будућности Србије. Деца су данас су много паметнија, они носе малтене телевизоре у џепу, све знају и не можеш их преварити. Али ако не слушају оца, мајку и не знају за Бога, нема од тога ништа. Они читају да Руси одлажу рат, да многи имају атомске бомбе, али све је то неважно. Битно је само да не залутају. Није нас извукао ни Милошевић, ни Тадић, неће ни ови који данас владају, то могу само наша деца. А Бог ће све на крају удесити“, закључује отац Серафим....... ( 07 август 2016 )
Nedelja 25.09.2016. 21:30
Da li su Njemačka ili Španija burad baruta kad opozicija tamo protestuje? Nisu. Dakle ovo je samo nastavak pritisaka bande na vlasti na opoziciju i narod da se ne buni jer eto biće rata ako protestvuju. Samo preuzeti vlast a zatim ih sve strpati u zatvor. S bandom ne ide drukčije.
Nedelja 25.09.2016. 21:33
"Не треба гледати на Запад, ми за њих никада нећемо бити добри јер смо православци! Одавно би нас ист-ребили када би знали да неће добити по зубима." ______Владимир Путин
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online