Petak 23.09.2016.
13:42
D. Obradović - Vestionline

Zašto opet pale balkansko bure baruta?!

youtube.com/WonderWhy
Da li će nas svet nekada ostaviti na miru?

Odavno se zapadne zemlje nisu oko nečega zabrinule, kao oko novonastale situacije u Republici Srpskoj. Od samog momenta kada je referendum najavljen, to je postalo goruće pitanje u regionu. Odjednom su svi počeli da se pozivaju na razum, Ustav, Dejtonski sporazum, mir... A predsednik RS Milorad Dodik, "zlikovac" koji unosi nemir u "stabilnu" BiH, našao se sam nasuprot celog sveta. Čak je i Srbija odlučila da se "ne meša". Podrška je stigla samo od Rusije, i to od one Rusije koja, avaj, ako pitate Zapad, svojom agresijom narušava stabilnost u celom svetu.

A zašto su svi toliko zabrinuti oko ovog referenduma? Zar građani Srpske nemaju pravo da se izjasne o bilo kom pitanju, kao i svaki drugi narod na svetu? Kada je, na primer, Crna Gora održala referendum na kome se izjasnila za nezavisnost, nijedna zapadna zemlja nije smatrala da je tu nešto neustavno, iako je veliki broj građana bio protiv toga. Ipak, s druge strane, sada kada je reč o članstvu iste zemlje u NATO, i kada opozicija i građani traže da se o tom pitanju izjasne na referendumu, to odjednom nije najbolja opcija. Jer, najbolja opcija je uvek ona koja Zapadu najviše odgovara.

Zar nisu i građani Velike Britanije pre samo nekoliko meseci izašli na referendum i odlučili da napuste EU? To je izazvalo mnogo veći potres u celoj Evropi, pa i svetu. Zašto je sada pitanje o Danu Republike Srpske mnogo opasnije od toga? Ili je stvar u tome da je to ipak Velika Britanija, a ovo samo mala Republika Srpska, mali Balkan na kome građani nemaju pravo sami da odlučuju? Tu su drugi da nam kažu kako treba.

A što je dan referenduma bliži, i retorika je postala sve ozbiljnija. Iz Sarajeva su čak stigle i pretnje ratom. Tako je ratni komandant iz BiH Sefer Halilović poručio da će, ako bude referenduma, Republika Srpska nestati. Posle ovih pretnji, iz Srbije su poručili da Srpska neće biti pregažena, Dodik je najavio otcepljenje, a iz Hrvatske poručili da pomno prate situaciju i da će reagovati...

A velike sile? Umesto da smire tenzije i kažu da ovaj referendum ne sme uticati na mir i stabilnost, da je pravo svakog građanina da izađe na njega ili ne, te da posle nedelje sve treba da se vrati u normalu, oni još potpiruju vatru. Ratnu retoriku iz Sarajeva su čuli, ali prečuli. Reakciju iz Srbije su čuli malo bolje, a Dodikove reči još i najbolje. Jer, ipak su Srbi onaj faktor nestabilnosti na Balkanu. A tu je i veći problem - Dodik je otišao u Moskvu, a tog Putina, eto, ima svuda, pa ni ovde ne mogu da reše stvar bez njega i njegovog uticaja.

A mi? Umesto da se jednom za svagda opametimo, i sve te dobronamerne velikane svetske političke scene pošaljemo dođavola, mi ih i dalje puštamo da nam kroje sudbinu. Mada, možda drugačije i ne može... U svakom slučaju, sada je Zapadni Balkan, do nedavno na mapi sveta potpuno beznačajan, još jednom je postao mesto na kome velike sile ukrštaju svoja koplja. Posle nas ostave da se međusobno dokrajčimo. A ako nešto od nas ostane, oni to završe bombama. I tako sve u krug...

2024 © - Vesti online