Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.09.2017.
13:13
Vestionline, Tanjug A

"Rusija se ustremila na Bosnu: Dodik Moskvi važniji i od Vučića"

Planovi i uticaj Rusije na Balkan česta su tema zapadnih medija, pa tako ugledni magazin Forn afers piše o uticaju Moskve na, kako navode, buran proces integrisanja zemalja Zapadnog Balkana u EU i NATO, navodeći da im je "sledeća meta" u strateškom centru regiona - Bosni i Hercegovini.

EPA/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KRE
Čest gost Kremlja: Milorad Dodik i Vladimir Putin

Cilj Moskve je, tvrdi ovaj magazin, da drži BiH van NATO i EU, uz pomoć savezništva sa predsednikom Republike Srpske i aktuelnim predsedavajućim predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

"Plan Rusije za Bosnu će se oblikovati dva glavna faktora. Prvi je dugogodišnji odnos Kremlja sa Miloradom Dodikom, secesionističkim predsednikom Republike Srpske, autonomniog regiona u kojem dominiraju Srbi. Drugi, još alarmantniji faktor je veza između Moskve i Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsedništva BiH i predsednika HDZ BiH, predstavništva Hrvatske demokratske zajednice, aktuelne vladajuće stranke u Zagrebu", piše Forin afers, preneo je sarajevski portal Klix.ba.

U tekstu, autora Jasmina Mujanovića, se navodi da je cilj Rusije jednostavan - držati BiH van NATO i EU, nastojeći osigurati da zemlja ostane etnički podeljena u srcu Balkana. 

"Prema tome, Rusija traži saveznika sa Dodikom i Čovićem, dvojicom najvećih šampiona etničkih podela uzročnika nefunkcionalnosti u BiH", tvrdi Mujanović.

Za Dodika je naveo da je Rusiji najvažniji u regionu, važniji, kako se navodi, i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, za kojeg kaže da je dugogodišnji saveznik Kremlja.

"Dodik je lider na Balkanu koji najglasnije o uzdiže ruske interese, izražavajući neslaganje prema NATO-u, EU, a posebno prema uticaju SAD-a na Balkanu. Tokom protekle tri godine Dodik je postao čest posetilac Moskve, a ekonomska situacija u njegovom entitetu, što više lobira za rusku finansijsku pomoć, postaje još gora", navodi se.

Kao primer Mujanović navodi nedavnu rusku otplatu duga u vrednosti od 125 miliona dolara Bosni, koja je prvenstveno od životnog značaja za Dodika: On podseća i da je  predsednik Srpske u januaru došao pod sankcije SAD zbog sprovođenja neustavnog referendumom krajem 2016. godine, a što u "Vašingtonu smatraju namernim kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz ignorisanje ponovljenih odluka Ustavnog suda BiH, kojim je službeni praznik osnivanja entiteta RS proglašen diskriminatorskim za nesrpsko stanovništvo".

Čovića opisuje kao "znatno nebuloznu figuru" kojeg je, kako se navodi, teško odvojiti od njegovih dobrotvoraca u Zagrebu. 

Mujanović tvrdi da Dodik vidi Čovića kao saveznika u nastojanju da potkopa pokušaje državne vlasti BiH i njegovih saveznika u Briselu i Vašingtonu da stvore efikasniju i racionalnu državu, koja danas ima 14 različitih nivoa vlasti na manje od četiri miliona stanovnika".

Ističe se da je to kontekst u kojem se iznenada pojavila Rusija, kao žestok zagovornik onoga što HDZ BiH naziva "hrvatsko samoopredeljenje", ali da se promenilo i zagrebačko nominalno protivljenje potezima Moskve na Balkanu.

Kako se dalje navodi, Hrvatska je u propasti zbog najgore političke i ekonomske krize od nezavisnosti. Agrokor, jedna od najvećih kompanija na zapadnom Balkanu i kičma hrvatske privrede, je na pragu kolapsa. Ukoliko padne, apsolutno će uništiti i zemlju i region u celini.

"Čeka iz prikrajka ruska državna Sberbanka, koja se pojavila kao najagresivniji kreditor Agrokora. Drugim rečima, Moskva je spremna da zauzme veliki deo hrvatske privrede, a Zagreb to zna. Umesto da bude besan protiv ruskog uticaja na Balkanu, Hrvatska će postati sledeća domina Moskve; ublažavajući kritiku na aktivnosti Kremlja u regionu, u zamenu za povoljne uslove u pogledu finansijske krize u zemlji."
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online