Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.09.2016.
10:43
jutarnji.hr A

Ratne trube na Balkanu: I Hrvatska se sprema da reaguje

Hrvatska će oko događaja u BiH narednih dana reagovati na visokom nivou prema EU i SAD, kao i kroz Veće za implementaciju mira i odigraće čvrstu i aktivnu ulogu. To saznaje zagrebački "Jutarnji list" iz izvora bliskog hrvatskom političkom vrhu.

pixabay.com
Hrvatska pomno motri na situciaju, posle teških reči koje su izrečene iz Sarajeva

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović iz Njujorka pažljivo prati sve što se događa u susednoj zemlji, a hrvatski prioritet je, između ostalog, da ukaže međunarodnoj zajednici na položaj Hrvata.

- Hrvatska ima legitimno pravo da se bori za ravnopravnost Hrvata u BiH - rekao je"Jutarnjem" Mate Granić, savetnik hrvatske predsednice.

U Njujorku će se susresti i hrvatski i BiH šefovi diplomatija Miro Kovač i Igor Crnadak i razgovarati o stanju u toj državi.

- Očigledno, lokalni su izbori i mnogi pokušavaju da love u mutnom - kaže ministar Kovač.

Dramatićna situacija u BiH

Stanje u BiH uoči referenduma, na kojem građani u Republici Srpskoj treba da se izjasne hoće li se 9. januara obiežavati kao Dan RS, iz sata u sat je sve dramatičnije, navodi "Jutarnji".

Sve se češće čuju izjave u kojima se spominje mogućnost obnove ratnih sukoba i to u trenutku kada je Brisel prihvatio zahtev BiH za pristup EU. Ratne trube kao da su se ponovno aktivirale u državi koju već dugo potresa kriza na svim nivoima, a ponašanje Milorada Dodika i zakazivanje referenduma stvara dodatnu nervozu, piše zagrebački list i dodaje da je očigledno jugoistok Evrope ponovo mesto sukoba velikih sila, pa Zapad svim snagama želi da sačuva Dejton, dok Rusi kroz Republiku Srpsku nastoje da ostvare svoje interese na Balkanu.

Zapaljiva retorika

Posednjih dana stanje je kulminiralo posle eksplozivne izjave Sefera Halilovića, bivšeg ratnog generala Armije BiH kad je zapretio ratom bude li s proveden referendum, videvši u njemu prvi korak prema otcepljenju RS iz BiH.

- Posle referenduma Dejton više ne vredi, BiH bi se vratila na Ustav Republike BiH, a posle toga neka nam Bog pomogne - rekao je Halilović, a onda su usledile žestoke reakcije srpskih političara, dodaje "jutarnji".

- Poštujemo integritet BiH, ali Republika Srpska neće nestati - izjavio je u Njujorku srpski premijer Aleksandar Vučić, uz apel da svi treba zajedno da rade na miru i da treba prezati od ljudi "koji lako stavljaju pušku na ramena".

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je Halilovićevu izjavu kao najveću pretnju miru i stabilnosti regionu i rekao da govori ono što Izetbegović misli.

- Njegove pretnje zato treba shvatiti ozbiljno, jer pokazuju da postoje ratni planovi. Srbija je dovoljno jaka da odbrani sebe, ali neće dozvoliti ni uništenje RS - rekao je Ivica Dačić, što je podstaklo dalje verbalne sukobe na relaciji Beograda i Sarajeva.

- U ovom se trenutku u BiH događa više značajnih procesa. S jedne strane je najava referenduma u RS koji je međunarodna zajednica osudila. Osuda je stigla i od Veća za implementaciju mira, osim od Rusije. I hrvatska predsednica je zauzela vrlo jasan stav oko referenduma - kaže Mate Granić.

Pregovori sa Briselom

Savetnik predsednice Hrvatske tvrdi da se paralelno odvijaju i drugi proces, pre svega nastojanje Brisela da BiH započne pregovore o ulasku u EU.

- To je izuzetno ohrabrujući potez koji Hrvatska podržava - naglašava Mate Granić.

Treći proces su lokalni izbori u BiH koji će značajno odrediti budućnost cele države, a kada je reč o hrvatskom korpusu postoji i četvrti važan proces koji podržavaju sve hrvatske opcije u toj državi, uz to i Crkva, a to je da položaj Hrvata u BiH treba što pre doći na dnevni red.

- Tu se radi o problemu majorizacije Hrvata jer ne mogu ostvariti ono što je duh i slovo Dejtonskog i Vašingtonskog sporazuma, pre svega konstitutivnost i ravnopravnost u BiH. Sasvim je sigurno da će položaj Hrvata u BiH, ali i BiH biti najviši predmet interesa i hrvatske predsednice, ali čvrsto verujemo i nove hrvatske Vlade - tvrdi Granić.

Pošto je izvesno da će novi hrvatski premijer biti Andrej Plenković, postoji procena da će biti i znatno bolja saradnja u državnom vrhu i jasan stav prema BiH.

- Sada postoje uslovi da Hrvatska ima jednu i jedinu državnu politiku prema BiH i to je potpuno novi kvalitet. Toga do sada nije bilo i zato je važna buduća sinergija predsednice i premijera - zaključio je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online