Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 23.08.2016.
16:09
Vestionline A

Tajne depeše SAD: Kako su Tuđman i Sloba delili Bosnu

Prvi predsednik Hrvatske Franjo Tuđman je početkom 1992. pokušao da ubedi SAD da je u njihovom interesu da Srbi i Hrvati podele BiH i potvrdio da je o tome razgovarao ne samo sa predsednikom SRJ i Srbije Slobodanom Miloševićem, već i sa liderima Srba u BiH koji Hrvatima nude dogovor.

wikipedia.org
Potpisnici Dejtona: Milošević, Izetbegović i Tuđman
 

To je navedeno u depeši iz februara 1992. koja je iz Ambasade SAD u Beogradu upućena u Stejt department, a deklasifikovana je prošlog meseca, prenele su banjalučke "Nezavisne novine".

Kako je istaknuto, Tuđman je pokušao da dokaže da će muslimani dovesti pola miliona Turaka, te da će se preko Sandžaka i Kosmeta povezati sa Turskom. Uzimajući u obzir "visoki natalitet muslimana", navodi se dalje, muslimanska država u Evropi ne bi bila u interesu ni Amerike ni Evrope. 

U depeši je istaknuto da je tadašnji američki ambasador Voren Cimerman bio šokiran ovim tvrdnjama, uz napomenu da je interes za podelu BiH u Tuđmanu verovatno pobudio Slobodan Milošević tokom razgovora u Briselu. 

BIH stvorile kolonijalne sile

Navedeno je da je Cimerman upitao Tuđmana kako je moguće da sa Srbima ratuje u Hrvatskoj, a da istovremeno s njima pregovara u BiH, Tuđman je, kako se tvrdi u depeši, odgovorio da je BiH veštačka država stvorena voljom kolonijalnih sila, a da je Hrvatska stara država koja se prostirala do Zemuna, te da je neophodno da u interesu mira Srbi i Hrvati postignu dogovor u BiH, s tim da bi muslimanima bila prepuštena teritorija Sarajeva s okolinom. 

Ističe se takođe da je telefonski razgovor sa Tuđmanom inicirao Cimerman kako bi ga pohvalio jer je pristao da odblokira kasarne JNA u Hrvatskoj i da mu objasni zašto SAD ne mogu da priznaju Hrvatsku, ali da je Tuđman veoma brzo razgovor skrenuo na BiH i njegove planove o podeli.

- Bilo nam je jasno da Tuđman jednostavno ne može da shvati da muslimani imaju bilo kakvo pravo da odlučuju o sudbini BiH. Potpuno je odbacio ambasadorovo mišljenje da je (Alija) Izetbegović razumna osoba koja želi kompromis - navodi se dalje u depeši.

- Tuđman je za Izetbegovića rekao da je turski čovek koji želi da stvori veliku Bosnu. Rekao je da ako mi to dozvolimo, Hrvati prepušteni sudbini u terorističkoj kampanji ne bi poštedeli ni Zagreb - piše u depeši.

Faza košmara: Tuđman zastupao srpsku opoziciju

Razgovor je dalje, kako je navedeno, iz faze bizarnog prešao u fazu košmara kada je Tuđman počeo da zastupa srpsku poziciju, tvrdeći da je za mir potrebno rešiti položaj dva miliona Srba zapadno od Drine, te da se tenzije jedino mogu trajno rešiti crtanjem novih granica.

- Ako vi i Milošević podelite BiH, biće rata. Šta očekujete da će tada muslimani uraditi - rekao je američki ambasador i napomeno u depeši da je Tuđman svojim argumentima praktično potirao hrvatsku politiku prema Srbima u vlastitoj zemlji.

Na dalje insistiranje Tuđmana da je podela BiH jedino rešenje koje će muslimani morati prihvatiti ako Srbi i Hrvati istraju, Cimerman je razgovor skrenuo na Srbiju, istakavši da Zapad mora pokazati Miloševiću da otimanje BiH nije odgovor. Onda je, kako je istaknuto, otvoreno kritikovao nemačku politiku prema BiH.

- Nemačka je u velikoj meri odgovorna za ovaj problem jer je naterala Izetbegovića da mora da bira između nezavisnosti i priključenja mini-Jugoslaviji kojom bi dominirali Srbi. Njegova odluka da ide na nezavisnost je razumljiva, ali je izazvala očekivan srpski odgovor. Izetbegovića treba podržati da izađe iz ovog problema i zato je pozicija SAD da moraju opstati postojeće granice - navedeno je u depeši.

Ambasador je onda pozvao Tuđmana da se ne pridružuje Miloševiću u zamci redefinisanja granica, a Tuđman je Cimermana upozorio da SAD treba da paze na politiku Nemačke prema muslimanima.

Ambasador je, kako se navodi, privodeći razgovor kraju, upozorio Tuđmana da će izgubiti američku podršku ako nastavi sa svojom politikom. 

SAD neće priznati srpsku republiku u BiH

U uvodnom delu razgovora Cimerman je objasnio da Amerika ne može priznati Hrvatsku iz dva razloga. Prvo zato što je u Jugoslaviji ratno stanje, a drugo zato što nepriznavanjem Hrvatske SAD zadržavaju određeni kredibilitet i mogućnost da utiču na Beograd.

SAD nikad neće priznati srpsku republiku u BiH koja bi nastala kao rezultat srbijanske agresije na tu zemlju, rekao je Voren Cimerman, američki ambasador u Beogradu u telefonskom razgovoru s Tuđmanom iz februara 1992. 

- Srpske aktivnosti u stvaranju srpske republike u BiH vidimo kao agresiju koju niti hoćemo niti možemo priznati i prihvatiti. Nećemo prihvatiti ni hrvatsku agresiju kao uspostavljanje ravnoteže prema srpskim akcijama. Kako očekujete od nas da se suprotstavimo srpskim namerama da menjaju granice u Hrvatskoj, a da istovremeno podržimo iste takve vaše aktivnosti u BiH - rekao je Cimerman.  

POVEZANE VESTI

Utorak 23.08.2016. 16:51
Agent CIA: Jugoslaviju su razbili SAD i Nemačka, trebala su im vaša rudna bogatstva i vi kao robovi..... Moj šef, koji je inače i bio nekada u Američkom senatu je nekoliko puta napomenuo da će biti nekakva prevara u Bosni. Mesec dana pred navodni genocid u Srebrenici mi je rekao da će taj grad biti uporište medija širom sveta i dao nam je instrukcije da zovemo medije. Robert Baer, bivši visoki izaslanik i oficir CIA, ujedno je i autor mnogih dela u kojima je odavao informacije o CIA i o administraciji Bila Klinton i Džordža Buša, zbog čega je nekoliko puta hapšen i privođen. Lični prijatelj, Mitt Waspurh koji je radio u senatu i koji mu je davao pojedine informacije je ubiijen u hotelu iz sačmmare. Kao visoki operativac CIA radio je na prostoru Jugoslavije u periodu od (1991-1994) i na Bliskom istoku. Robert Baer je učestvovao u nekoliko dokumentaraca na Nacionalnoj Geografiji optužujući vladu Buša za rat zbog nafte! Intervju je obavljen uživo u Kanadi, tokom mog puta pre nekoliko dana. Robert Baer trenutno promoviše svoju knjigu -The secret of White House- u Kvebeku, gde smo i razgovarali. U intervjuu smo razgovarali o pozadini rata u Jugoslaviji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online