Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 05.08.2016.
11:33
Tanjug, Vestionline A

Hrvatska priznala zločine u Oluji, ali...

Mate Granić, ratni šef hrvatske diplomatije i savetnik predsednice Kolinde Grabar Kitarović, potvrdio je da je bilo zločina tokom vojno-policijske akcije Oluja.

Vesti
Tragedija srpskog naroda, za Hrvate predstavlja veliku pobedu

Međutim, on da su oni bili pojedinačni, kao i paljenja i pljačke, kao i da to nije bila politika predsednika Franje Tuđmana.

Granić je gostujući na regionalnoj N1TV ustvrdio da su svi koji su počinili zločine procesuirani.

- Oluja je značila završetak rata, a potom se razgovaralo o mirnoj reintegraciji, tokom koje je hrvatska vlast postavljala uslove - rekao je Granić i tvrdi da "bez Oluje pregovori ne bi bili mogući, niti bi došlo do kraja rata pa, kako je rekao, i u BiH.

Oluja je, prema njegovim rečima, bila ključna i za oslobađanje nekih područja i u toj zemlji, kao i način da se bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević "prisili na pregovore".

- Srećan sam i ponosan što sam mogao služiti Hrvatskoj. Oluja je jedna od najvažnijih akcija u hrvatskoj istoriji, ona je preokrenula našu istoriju. Na Oluju treba svi da budemo ponosni, da odamo počast svim poginulim braniteljima, da se setimo jednog od najvažnijih dana u našoj istoriji - rekao je Granić.

On je rekao i da će ponoć i okretanje budućnosti, biti osnovna poruka koju će u Kninu, sa centralne svečanosti obeležavanja 21. godišnjice Oluje, poslati predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

POVEZANE VESTI

Petak 05.08.2016. 11:45
Велика је разлика између хрвата и Срба.Хрвати не дозвољавају у хрватској да живе Срби а Срби дозвољавају да хрвати живе у Србији.Хрвати не дозвољавају Ћирилицу у хрватској а Срби дозвољавају Латиницу у србији.Хрвати не дозвољавају српске производе у продавницама хрватске а Срби дозвољавају хрватску робу у србији.Хрвати пишу тужбу против Србије а срби не желе да оптужују.Хрвати бране свој род а срби оптужују и хапсе свој род.
Petak 05.08.2016. 15:08
Knin za vladavine Turaka - od 1522. do 1688. godine.......Kninski garnizon predao se 29. svibnja. 1522. godine. U napadu tog dana sudjelovale su vojske dvaju turskih sandžakata – bosanskog i hercegovačkog s 20 tisuća ratnika, a podržavalo ih je topništvo. Vojsku bosanskog sandžakata predvodio je glasoviti turski vojskovođa Gazi Husref beg, a hercegovačku vojsku, Mahmud beg, jedan od iskusnijih vojskovođa sultana Sulejmana Veličanstvenog. Zapovjednik kninske tvrđave Mihajlo Vojković iz Klokoča kod Slunja predao je grad bez borbe. Tako je Knin, nakon stoljetne borbe ušao u sastav Osmanlijskog carstva i to kao nahija u sastavu bosanskog sandžakata do 1537. godine. Te je godine osnovan kliški sandžakat u koji ulazi i kninska nahija. Na čelu tvrđave je dizdar koji brine o njezinom održavanju. Knin postaje važno uporište u osmanlijskoj osvajačkoj politici. On je središte turske vlasti u nahiji. Sudska vlast je u rukama kadije koji također sjedi u Kninu. Iz svih tih razloga Knin će imati status kasabe, trećeg najvišeg stupnja u turskoj nomenklaturi. Pretpostavlja se da je Knin bio središte Krčko-ličkog sandžakata osnovanog 1574. godine. Nedugo zatim, 1577. godine, u Kninu je osnovano sjedište riječne kapetanije Krka-kapudani. I konačno, između 1643 i 1662. godine u Kninu je osnovano sjedište vojne kapetanije. Kapetanijska vojska se sastojala od raznih rodova vojnika. Kapetani su vodili policijsko-administrativne poslove, opremali i predvodili vojsku u rat, ustrojili obavještajnu službu i izdavali putovnice. Po riječima odbjeglog kapelana Andrije Radonića u Kninu je 1663. godine bilo 3 tisuće konjanika i 200 pješaka. Tokom kandijskog rata, Venecija se 1648. godine dočepala Knina kojeg su nešto ranije napustili Turci. Venecija u tom ratu nije namjeravala zadržati Knin pa ga nakon pola godine napušta. Pritom djelomično razara tvrđavu. Turci nakon povratka u razrušeni i popaljeni Knin, odmah pristupaju njegovoj obnovi i jačanju. Uočivši veliki propust što je napustila Knin, pogotovo što nije srušila tvrđavu, Venecija ga je 1654. godine odlučila ponovno zauzeti, ali doživi poraz od Fazli-paše. Venecija je za taj poraz optužila svoje vojne inženjere. To je vrijeme kada vojni inženjeri, kao uhode, odlaze na teritorij turske Dalmacije i potajno prave skice utvrda i gradova, da bi time sudjelovali u izradi planova za njihovo osvajanje. Optuženi su i kažnjeni Firentinac ing. Aleksandar Magli i ing. Alberti “koji je krivo izvijestio da zidine kninske tvrđave nisu ispunjene zemljom nego šuplje, te da za njihovo osvajanje stoga ne treba upotrij,ebiti mnogo topništva”. .......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online