Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 03.02.2015.
07:29
M. Roknić - Vesti A

Glavaš najavio nove zločine

Branimir Glavaš se vratio u nedelju u Hrvatsku kao heroj. Dočekalo ga je u Osijeku nekoliko hiljada njegovih pristalica, među njima i ubice kojima je 1991. godine delio ceduljice sa imenima osječkih Srba koje je on, gospodar života i smrti za vreme rata, osudio za likvidaciju.

Beta/Hina/DS
Zločinac je u Osijeku dočekan kao heroj: Branimir Glavaš

Na koncert dobrodošlice došli su i vođe boračkog protesta iz Zagreba Đuro Glogoški, Ante Deur i Josip Klem, a Glavaš im je u mobilizatorskom govoru poručio da ga zabrinjava podeljenost hrvatskog društva, čiji se značajan deo odvojio od nasleđa prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana.

- Danas je Hrvatska podeljenija nego nakon Drugog svetskog rata, što nije dobro, jer ne jamči budućnost, prosperitet i izgradnju hrvatske države o kakvoj smo maštali - rekao je Glavaš, ističući da se "progon hrvatskih branitelja mora zaustaviti".

Srna

Šta radi državni vrh Hrvatske

Jedan od lidera izbeglica i poslanik u Skupštini Srbije Miodrag Linta pozvao je državni vrh Hrvatske da javno osudi odluke Ustavnog i Županijskog suda čijom zaslugom je osuđeni zločinac Glavaš na slobodi. On je pozvao hrvatske zvaničnike da se odrede prema Glavaševom govoru mržnje i njegovom zalaganju za tzv. veliku Hrvatsku.

Podsetio je da "nikada pobednička vojska nije sudila svojim herojima", a kao najsvežiji primer spomenuo je generala Željka Sačića, protiv kojeg je nedavno podignuta optužnica za ubistvo srpskih civila u "Oluji". Nagovestio je i podizanje još jednog šatora pred zgradom Državnog tužilaštva i zaključio obraćanje porukom da su "pobeda u domovinskom ratu i odbrana domovine i herojskog Osijeka čisti kao suza", podsetivši da "nismo završili sve što smo obećali 1991. i obaveza svih nas je da nastavimo na tom putu".

A na kojem su to putu bili i šta su radili utvrdilo je čak i hrvatsko pravosuđe, čije su inače presudne zasluge što su Glavaš i njegovi saborci i danas posvećeni istom cilju.
Podsetimo, za seriju okrutnih ubistava srpskih civila u Osijeku dobio je samo osam godina zatvora.

Vrhovni sud Hrvatske uzeo mu je kao olakšavajuću okolnost što je pod okriljem tadašnjeg Sekretarijata za narodnu odbranu, na čijem je bio čelu, formirao odred ubica, koji su hapsili, mučili i ubijali Srbe u Osijeku. Sudije Vrhovnog suda bile su impresionirane njegovim "izuzetno značajnim doprinosom odbrani Republike Hrvatske od nametnutog agresivnog rata iz kojeg je izašao sa činom generala Hrvatske vojske", a još su imali u vidu da je ubijao srpske civile u "najtežim trenucima za opstanak Republike Hrvatske", a i pre i posle tih likvidacija "nije činio druga krivična dela".

I još su u tom sramotnom sudskom procesu ostavili prostora Ustavnom sudu da Branimiru Glavašu skrati i takvu presudu, koja mu je omogućila slavodobitan povratak na mesto zločina i drskost da kaže da njegova misija još nije završena.

Na koga se ta pretnja odnosi nije rekao, ali je posve jasno da u Osijeku ima daleko više selotejpa i akumulatorske kiseline nego što je ostalo Srba. Uostalom, Srbima je zatvorio usta još devedesetih, pa se sada može posvetiti "podelama u hrvatskom društvu" koje su "izraženije nego posle 1945". Na "srpskom pitanju" testirao je svoje metode, preostaje mu još da reši podele među Hrvatima. Infrastruktura i logistika potpuno su očuvane još iz ratnih vremena, a Glavaš je u nedelju pokazao da je u dobroj formi i oran da dovrši "svoju misiju".

Ponosan na svoju i "čistoću" rata

Na pitanje novinara "Glasa Slavonije" uoči dolaska u Osijek šta mu znači to što ga tamo čeka mnogo ljudi, Glavaš je odgovorio:
- Vidim da je atmosfera veličanstvena, kao nekad devedesetih godina sve vrvi od hrvatskih barjaka. To je dokaz pune podrške i poverenja i u mene lično, ali i u čistoću onog posla koji sam 1991. i 1992. godine obavljao. To je priznanje ne samo meni lično nego i čistoći Domovinskog rata i herojskoj odbrani nepokorenog grada, kao i svih istočnih granica Hrvatske.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.02.2015. 08:09
''dobrosusjede''!!! da li si nekada trčao i pišao uz vjetar..?
Utorak 03.02.2015. 08:16
''dobrosusjede'' pu-šiš li?
Utorak 03.02.2015. 10:33
Sve u svoje vreme , nisi ti ujko bez razloga tako pusten a Kitara je srpski-jugo covjek !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online