Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 05.08.2016.
17:11
Srna A

"Srbi najveće žrtve 20. veka, više od milion prognanih"

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da su Srbi najveće žrtve kraja 20. veka, ali da pojedini strani centri moći, zvanični Zagreb i zvanično Sarajevo zastupaju lažnu i besmislenu tezu da su Srbi agresori i zločinci, a da su Hrvati, Bošnjaci, Albanci, "tobože" žrtve koje su vodile oslobodilačke ratove.

M. Karović
Niko ne vidi stradanje Srba: Miodrag Linta

- Kada pogledamo mapu stradanja, vidimo da je pola miliona Srba proterano sa svojih vekovnih područja u današnjoj Hrvatskoj, da je pola miliona proterano sa područja Federacije BiH, da je više od 200.000 proterano sa Kosova i Metohije - rekao je Linta novinarima, pošto je prisustvovao parastosu za sve srpske žrtve u Crkvi Svetog Marka u Beogradu. 

Napominjući da je često ovih dana u prvom planu zločinačka akcija "Oluja" i progon Srba sa područja Dalmacije, Like, Korduna i Banije, on je istakao da se ne smiju zaboraviti srpske žrtve i van područja Krajine. 

- Srbi su stradali i u zločinačkim akcijama u zapadnoj Slavoniji 1991. godine, u akcijama "Otkos", "Orkan", "Papuk", a završni čin etničkog čišćenja bila je operacija "Bljesak". Srbi su stradali i u nizu hrvatskih gradova, od Zagreba, Gospića, Karlovca, Siska, Vukovara, Osijeka, Zadra i nizu drugih hrvatskih mjesta - naveo je Linta. 

Prema njegovim rečima, Srbi su mnogo stradali u FBiH, u Sarajevu, po zapadnokrajiškim opštinama, u srednjem Podrinju, u Posavini, u Zenici, Bugojnu, zapadnoj Hercegovini, a posebna je golgota srpskog naroda sa Kosova i Metohije. 

Linta je zahvalio vladama Republike Srpske i Srbije što su prošle godine donele istorijsku odluku da se 5. avgust obeležava kao Dan sećanja na stradale i prognane Srbe.
 
On je rekao da je cilj da se međunarodna javnost stalno podseća da su i Srbi imali velike žrtve i da politika pojedinih stranih centara moći, koja favorizuje i preuveličava albanske, bošnjačke i hrvatske žrtve, s jedne strane, i politika ponižavanja, umanjivanja i negiranja srpskih žrtava, nikada neće dovesti do trajnog mira, pomirenja i uspostavljanja stabilnosti. 

- Samo politika koja će jednako poštovati sve žrtve i politika koja će jednako goniti i kažnjavati sve zločince, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, može dovesti do stabilizacije prilika u regionu - istakao je Linta.

POVEZANE VESTI

Petak 05.08.2016. 17:53
Ратни командант Специјалне полиције у Сплиту Јозо Режић сматра да је Марко Перковић Томпсон „зло хрватског народа“ и поручује да прославу „Олује“ треба правити тако да она не вријеђа Србе.Он је на „Фејсбуку“ коментарисао најаву градоначелника Книна да ће и Марко Перковић Tомпсон увеличати прославу „Олује“ и оцијенио да тај вид прославе „пали масе за нове сукобе и ратове“. „Tомпсон је највеће зло хрватског народа, продана душа и огањ смрти који пали овај наш напаћени народ и силу му усмјерава у погрешном смјеру. Најбоље би било тог човјека дисквалификовати из цијеле прославе“, сматра Режић и предлаже: „Прославу треба свести на свечану академију на коју треба позвати и православну браћу, да не кажем Србе, те тако заједничком дискусијом и причом кроз забавни програм показати младим нараштајима шта је било и како се није смјело догодити…“.Режић истиче да је овај вид прославе, на који се позивају многи „велики“ Хрвати, заправо њихово доказивање величине, односно, стварање веће подијељености међу народима. „Прекинимо прославу `Олује` на досадашњи начин јер то некоме смета, а уједно захвалимо нашој браћи Србима што нам освете не чине у туристичкој сезони. Није лијепо у друштву говорити: `Е кад сам ја тебе истукао`, јер ће једнога дана пониженом пукнути филм и осветиће се“. Лично, никада нисам био у Чавоглавама нити у Книну на тај дан прославе. У Книну нисам био јер ми се тај град згадио још у социјализму, а у Чавоглаве не желим да идем јер ми се гади Tомпсон“, поручује ратни командант Специјалне полиције у Сплиту.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online