Petak 05.08.2016.
17:11
Srna

"Srbi najveće žrtve 20. veka, više od milion prognanih"

M. Karović
Niko ne vidi stradanje Srba: Miodrag Linta

- Kada pogledamo mapu stradanja, vidimo da je pola miliona Srba proterano sa svojih vekovnih područja u današnjoj Hrvatskoj, da je pola miliona proterano sa područja Federacije BiH, da je više od 200.000 proterano sa Kosova i Metohije - rekao je Linta novinarima, pošto je prisustvovao parastosu za sve srpske žrtve u Crkvi Svetog Marka u Beogradu. 

Napominjući da je često ovih dana u prvom planu zločinačka akcija "Oluja" i progon Srba sa područja Dalmacije, Like, Korduna i Banije, on je istakao da se ne smiju zaboraviti srpske žrtve i van područja Krajine. 

- Srbi su stradali i u zločinačkim akcijama u zapadnoj Slavoniji 1991. godine, u akcijama "Otkos", "Orkan", "Papuk", a završni čin etničkog čišćenja bila je operacija "Bljesak". Srbi su stradali i u nizu hrvatskih gradova, od Zagreba, Gospića, Karlovca, Siska, Vukovara, Osijeka, Zadra i nizu drugih hrvatskih mjesta - naveo je Linta. 

Prema njegovim rečima, Srbi su mnogo stradali u FBiH, u Sarajevu, po zapadnokrajiškim opštinama, u srednjem Podrinju, u Posavini, u Zenici, Bugojnu, zapadnoj Hercegovini, a posebna je golgota srpskog naroda sa Kosova i Metohije. 

Linta je zahvalio vladama Republike Srpske i Srbije što su prošle godine donele istorijsku odluku da se 5. avgust obeležava kao Dan sećanja na stradale i prognane Srbe.
 
On je rekao da je cilj da se međunarodna javnost stalno podseća da su i Srbi imali velike žrtve i da politika pojedinih stranih centara moći, koja favorizuje i preuveličava albanske, bošnjačke i hrvatske žrtve, s jedne strane, i politika ponižavanja, umanjivanja i negiranja srpskih žrtava, nikada neće dovesti do trajnog mira, pomirenja i uspostavljanja stabilnosti. 

- Samo politika koja će jednako poštovati sve žrtve i politika koja će jednako goniti i kažnjavati sve zločince, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, može dovesti do stabilizacije prilika u regionu - istakao je Linta.

2024 © - Vesti online