Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 09.07.2016.
17:32
Vestionline A

"Srbi, oprezno i jedinstveno, da se Bratunac ne ponovi"

Ministar rada Republike Srpske Milenko Savanović rekao je u subotu u Bratuncu, na obeležavanju 24 godine od velikog srpskog stradanja u okolini Srebrenice i Bratunca na Petrovdan 1992. godine, da se danas odaje počast svim herojima srpskog naroda koji su na ovim prostorima branili nejač i svoja ognjišta.

Srna
Pomen srpskim žrtvama u Bratuncu

Savanović je naglasio da je sloboda na ovim prostorima, istorijski posmatrano, varijabilna, jer se do nje teško dolazi, a lako se gubi. 

- To je i poruka mladim generacijama da moraju biti oprezni i jedinstveni, da se ne bi dešavalo i njima sve što se do sada dešavalo generacijama kroz istoriju - istakao je Savanović. 

On je naveo da još od Osmanlijske imperije postoji težnja da se Podrinje napravi tampon zonom, da se isele Srbi, da se deo koji ostane u BiH asimiluje te da se na neki način napravi fizička granica između Srbije i BiH.

Savanović je podsetio da su Srbi stradali u svim ratovima, da je Osmanlijska imperija odvodila najhrabrije srpske dečake da služe u tom carstvu, da je u Prvom svetskom ratu stradao svaki treći vojno sposoban muškarac, a da je u vreme Drugog svetskog rata takozvana Nezavisna država Hrvatska činila stravične zločine nad srpskim narodom.

- I, naravno, 1992. godina bila je nastavak svega što je činjeno, ali Srbi su 1992. godine bili ujedinjeni u politički i vojni vrh i prepoznali da se može srpskom narodu desiti ono što mu se dešavalo ranijih godina - rekao je Savanović.

On je napomenuo da je hrabrom borbom srpskog naroda i boraca odbranjen prostor Republike Srpske, da je bilo mnogo žrtava, te da je u srednjem Podrinju stradalo 3.267 boraca i civila sa tog područja. Savanović je dodao da je neprijatelj za stradanja srpskog naroda birao pravoslavne praznike.

- Iako je Srebrenica bila zaštićena zona UN, muslimani su iz te zone ubijali i proterivali srpski narod, želeći da ovaj prostor etnički očiste - rekao je Savanović. 

U Bratuncu je u petak, u prisustvu brojnih zvanica i nekoliko hiljada građana, održan parastos i položeno cveće za oko 3.500 Srba iz srednjeg Podrinja i Birča koje su ubili pripadnici takozvane Armije BiH tokom proteklog rata. Za te zločine još niko nije odgovarao.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.07.2016. 01:07
Све је теже веровати у људску правду, када километрима одавде слободно корача крволок и доказани убица Насер Орић. Тешко је веровати у људску правду, када му се руке још нису осушиле од ископаних очију судије Слободана Илића.
Nedelja 10.07.2016. 01:13
Наше мајке у црном Суте сам тугују, небаве се политиком и то је проблем ..... додју на гробове, плацу Без сниматељ и новинара, не иду у друге земље да тразе правду за своје најмилије ........ И то је проблем --- шутња ....... а невидим ни г. Вуцица да се поклонио српским зртвама - ЗАСТООООООООООООО г Вучићу ?????????????? Нека им је вецна слава и опростај греха од Господа Бога!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online