Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 29.05.2016.
11:10
Tanjug, Vestionline A

Kako su Hrvati mogli da "piju Srbima krv na slamčicu"

Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Žarko Puhovski kaže da je odnos Hrvatske prema otvaranju poglavlja Srbije strategijsko i taktičko pitanje.

youtube.com
Objasnio gde je Hrvatska pogrešila:Puhovski

Puhovski je u intervjuu za RTS rekao da je Hrvatska taktički pogrešila uslovljavajući otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Evropske unije.

- Bilo je mnogo pametnije pustiti da se pregovori započnu i onda piti krv na slamčicu - naveo je Puhovski i dodao da je u odnosu Beograd - Zagreb o tom pitanju strategijski zbrkano nekoliko stvari.

Kako je rekao, prava hrvatske manjine u Srbiji su problem i na tome je Hrvatska imala dobrih argumenata da insistira. 

- Ali, pričati o tome da se opšta jurisdikcija za ratne zločine ne može nekom pridati je odmah palo u vodu jer se dobro zna da u Uniji postoji pet ili šest država i to je deo međunarodnog humanitarnog prava - objasnio je Puhovski. 

A hrvatska Vlada...

Komentarišući situaciju u kojoj se nalazi hrvatska Vlada i predlogu za opoziv potpredsednika Tomislava Karamarka (HDZ), Puhovski je ukazao da je u ovom trenutku 81 član Sabora za opoziv, od ukupno 151. 

- Međutim, tu će biti razne, što je rekao jedan srpski pisac, krađe i prekrađe. Biće dogovora pregovora podmićivanja, tako da je potpuno nejasno kakav će broj na kraju biti - naveo je Puhovski. 

Objasnio je da ima malo šansi ima da se formira nova većina, koja bi morala da bude Most i SDP. 

- SDP ima razloga da bude oprezan jer je već imao dogovor sa Mostom, pa se Božo Petrov povukao. Ne verujem da bi se moglo dogoditi. Svi će pokušati da se ide ka izborima, koji ne mogu biti pre kraja septembra uz uslov da se u međuvremenu izabere i nekoliko članova i članica Ustavnog suda, jer od 5. juna mi više nemamo Ustavni sud - ukazao je Puhovski. 

Odgovarajući na pitanje da li će se, ako bude novih izbora, zaoštriti odnos Zagreba prema Beogradu, Puhovski je rekao da ne misli da će se tako nešto desiti. 

Smatra da će biti pritisaka na srpsku manjinu u Hrvatskoj, ali manje nego pre jer se prvi put desilo da nisu sva tri zastupnika srpske manjine bila na strani SDP-a, nego je jedan od njih prešao na stranu Karamarka. 

Hrvatska je bila jedina zemlja od 28 članica Evropske unije koja nije bila saglasna da se poglavlje 23 otvori. 
 

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.05.2016. 21:06
Ovaj liči na Kasparova,samo je još malo blentaviji od njega.
Nedelja 29.05.2016. 14:54
U Dalmaciji je za vreme rata ritualno ub,ijeno 970 Srba. U dve, tri grobnice kod Knina pronađeno 426 tela, koja su na čudan način nestala – kaže predsednica splitskog Centra za razvoj demokratije. Procene Centra pokazuju da je kroz dalmatinske logore prošlo oko 10.000 Srba. Najveći zločini dogodili su se u ratnoj luci Lora gde je bilo zlostavljano oko hiljadu ljudi, u vojnom zatvoru Kuline u Šibeniku, u Gospiću. Rasvetljena je sudbina tek šačice nestalih, ali će Hrvatska, kako tvrdi Semira Lončar, još morati da se suoči sa masovnim grobnicama i ritualnim ubistvima Srba. Selo Islam Grčki. Opština Bukovič kod Benkovca. April 1991. - Četrdesetak Srba se vraćalo sa posla. Nikad nisu stigli kućama. Posle nekog vremena njihova tela su pronađena na jednoj livadi. Glave su im bile na jednoj strani, a trupovi dvadesetak metara dalje – svedoči za Novosti Semina Lončar. Ona tvrdi da je Islam Grčki bilo samo jedno od 14 srpskih sela u okolini Šibenika i Splita čiji su meštani ritualno ub,ijeni. Isto se ponovilo u Kuščićima, Bukoviču, Smoljčićima… Do sada je zabeleženo 970 ovako mučki ub,ijenih ljudi.Još dok se „Oluja“ nije zaustavila 1995, u Drvaru se vodila akcija pod šifrom „Kolji sve što se kreće!“ Koliko je stradalo nehrvata, još je tajna. - Za to smo saznali od hrvatskog vojnika koji je tada bio regrut. A borio se u prvim redovima. Savest mu nije dala mira. U selima i zaseocima okolo Knina i Benkovca pronađeno je, kako tvrdi Lončar, nekoliko masovnih grobnica. Svaka od njih bila je obeležena kao jedno grobno mesto u kojoj je sahranjena samo jedna nepoznata osoba. Međutim, kada su počela iskopavanja, prizori su bili stravični – u jednoj grobnici pronađeno je 60 tela osoba koje su bile stare između 60 i 80 godina. Nedaleko odatle pronađeno je sedam tela u jednoj grobnici za koja se sumnja da su bila premeštena. - Najneverovatniji je slučaj kada je u dve, tri grobnice pronađeno 426 tela. Međutim, kada je to objavljeno u medijima, sva su nestala za jednu noć. Bez traga. Ako nemate telo, to znači da nemate ni zločin. Spisak zločina u kojima su stradali Srbi ovde se nikako ne završava. Sudbina mnogih koji su bili zatvarani u logorima, nije poznata. Kako tvrdi Semina, veliki broj je onih koji su mučki ub,ijeni. Neki od njih korišćeni su za žive štitove u borbama, dok su drugi, uglavnom seljani, hapšeni zbog razmena.
Nedelja 29.05.2016. 14:55
Broj Srba stradalih u Dalmaciji, Centar za razvoj demokratije još nije utvrdio. U tome im posebno odmažu podaci u kojima najčešće ne piše uzrok nečije smrti. - Gotovo da se svuda navodi da je neko umro prirodnom smrću, ili da je poginuo u borbama. Tako se za jednu staricu od 85 godina, iz sela Mažibrade, na kojoj je pronađeno 16 prostrelnih rana, tvrdilo da se obesila!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online