Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 29.05.2016.
11:10
Tanjug, Vestionline A
Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Žarko Puhovski kaže da je odnos Hrvatske prema otvaranju poglavlja Srbije strategijsko i taktičko pitanje.
Nedelja 29.05.2016.14:54
U Dalmaciji je za vreme rata ritualno ub,ijeno 970 Srba. U dve, tri grobnice kod Knina pronađeno 426 tela, koja su na čudan način nestala – kaže predsednica splitskog Centra za razvoj demokratije. Procene Centra pokazuju da je kroz dalmatinske logore prošlo oko 10.000 Srba. Najveći zločini dogodili su se u ratnoj luci Lora gde je bilo zlostavljano oko hiljadu ljudi, u vojnom zatvoru Kuline u Šibeniku, u Gospiću. Rasvetljena je sudbina tek šačice nestalih, ali će Hrvatska, kako tvrdi Semira Lončar, još morati da se suoči sa masovnim grobnicama i ritualnim ubistvima Srba. Selo Islam Grčki. Opština Bukovič kod Benkovca. April 1991. - Četrdesetak Srba se vraćalo sa posla. Nikad nisu stigli kućama. Posle nekog vremena njihova tela su pronađena na jednoj livadi. Glave su im bile na jednoj strani, a trupovi dvadesetak metara dalje – svedoči za Novosti Semina Lončar. Ona tvrdi da je Islam Grčki bilo samo jedno od 14 srpskih sela u okolini Šibenika i Splita čiji su meštani ritualno ub,ijeni. Isto se ponovilo u Kuščićima, Bukoviču, Smoljčićima… Do sada je zabeleženo 970 ovako mučki ub,ijenih ljudi.Još dok se „Oluja“ nije zaustavila 1995, u Drvaru se vodila akcija pod šifrom „Kolji sve što se kreće!“ Koliko je stradalo nehrvata, još je tajna. - Za to smo saznali od hrvatskog vojnika koji je tada bio regrut. A borio se u prvim redovima. Savest mu nije dala mira. U selima i zaseocima okolo Knina i Benkovca pronađeno je, kako tvrdi Lončar, nekoliko masovnih grobnica. Svaka od njih bila je obeležena kao jedno grobno mesto u kojoj je sahranjena samo jedna nepoznata osoba. Međutim, kada su počela iskopavanja, prizori su bili stravični – u jednoj grobnici pronađeno je 60 tela osoba koje su bile stare između 60 i 80 godina. Nedaleko odatle pronađeno je sedam tela u jednoj grobnici za koja se sumnja da su bila premeštena. - Najneverovatniji je slučaj kada je u dve, tri grobnice pronađeno 426 tela. Međutim, kada je to objavljeno u medijima, sva su nestala za jednu noć. Bez traga. Ako nemate telo, to znači da nemate ni zločin. Spisak zločina u kojima su stradali Srbi ovde se nikako ne završava. Sudbina mnogih koji su bili zatvarani u logorima, nije poznata. Kako tvrdi Semina, veliki broj je onih koji su mučki ub,ijeni. Neki od njih korišćeni su za žive štitove u borbama, dok su drugi, uglavnom seljani, hapšeni zbog razmena.
Nedelja 29.05.2016.14:55
Broj Srba stradalih u Dalmaciji, Centar za razvoj demokratije još nije utvrdio. U tome im posebno odmažu podaci u kojima najčešće ne piše uzrok nečije smrti. - Gotovo da se svuda navodi da je neko umro prirodnom smrću, ili da je poginuo u borbama. Tako se za jednu staricu od 85 godina, iz sela Mažibrade, na kojoj je pronađeno 16 prostrelnih rana, tvrdilo da se obesila!

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)