Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 31.05.2016.
20:22
Jutarnji hr, Vestionline A

Hrvatski pir: Pobedili smo Srbe, jer...

"Hrvatska je osigurala da njeni zahtevi uđu u pregovarački proces Srbije i Evropske unije" - rekao je hrvatski šef diplomatije Miro Kovač, a prenosi Jutarnji list.

Reuters
Mi smo već u EU: Miro Kovač likuje

On je istakao da Hrvatska "zaista sme da bude zadovoljna svojim postignućima".

- Uspeli smo da osiguramo da u pregovarački proces Srbije budu ugrađeni naši legitimni zahtevi koji su hrvatskoj javnosti poznati, puna saradnja Srbije sa Haškim sudom, puna primena domaćih i međunarodnih obaveza Srbije u zaštiti manjinskih prava, znači i prava hrvatske manjine u Srbiji i isto tako izbegavanje konflikta pravosuđa u procesuiranju ratnih zločina - rekao je Kovač. 

Prema njegovim rečima, bez tih kriterijuma nema napretka u pregovaračkom procesu Srbije. 

- Zato će Hrvatska dozvoliti da se sada pristupi definisanju merila, prelaznih merila za poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom - rekao je Kovač. 

Na pitanje koliko bi to moglo da traje, Kovač je kazao kako bi to moglo biti moguće do kraja juna. 

- Ako svi budu brzi, ako sve ovo što smo rekli bude integrisano, moguće je do kraja juna. Ne zavisi od nas. Mi smo već u Evropskoj uniji - kazao je Kovač- 

On je na kraju zahvalio Evropskoj komisiji, komesaru za proširenje Johanesu Hanu i holandskom predsedništvu EU na saradnji u rešavanju ovog pitanja.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.06.2016. 05:31
Zbogom Evropskoj Uniji: Odluka doneta, Srbija ušla u Evroazijsku Uniju Vrhovni savet Evroazijske ekonomske unije doneo je odluku da započne pregovore sa Srbijom o unifikaciji trgovinskog režima, čiji će rezultat biti zajednička zona slobodne trgovine za sve zemlje unije i ove balkanske zemlje, izjavio je novinarima ministar za trgovinu EEU Veronika Nikišina. „Vrhovni savet Evroazijske ekonomske unije doneo je odluku da započne pregovore sa Republikom Srbijom o unifikaciji trgovinskog režima“, izjavila je Nikišina. Ministarka EEU objasnila je da danas samo tri zemlje unije imaju sporazum o slobodnoj trgovini sa Srbijom i to su Rusija, Kazahstan i Belorusija, pri čemu se neke odredbe ovih sporazuma razlikuju. Sličan preferencijalni režim između Srbije i Jermenije i Kirgizije nije ustanovljen, tako da bilateralna trgovina robom između tih zemalja deluje po povlašćenom režimu. Na primer, primenjuje se ista stopa carine koja je ustanovljena i za druge partnere u STO. „Prema rezultatima pregovora koji su započeli, treba da zaključimo novi sporazum o zoni slobodne trgovine između EEU, njegovim državama-članicama i Republikom Srbijom. Na taj način će trgovinski režim Srbije sa svim zemljama EEU biti isti“, objasnila je Nikišina. „Osim toga, ovo je najbolji trenutak da se razgovara o novim uslovima: da se vidi kakva bi još roba iz zemalja Unije mogla da se isporučuje u Srbiju i da se traži povoljniji režim za ovu robu.“ Očekujemo da bi, pošto je sa tri zemlje unije preferencijalni režim je već ustanovljen, pregovori mogli proći u dinamičnom režimu. Ali za sada ne možemo ni na koji način da procenimo kada bi se novi sporazum mogao zaključiti i stupiti na snagu”, dodala je Nikišina. U Astani, u Kazahstanu održava se sednica Vrhovnog Evroazijskog ekonomskog saveta. Ruski predsednik Vladimir Putin i njegove kolege iz Kazahstana, Belorusije, Jermenije i Kirgizije razmatraju dalje perspektive integracije u okviru te organizacije. Učesnike unije koja objedinjuje više od 180 miliona potrošača posebno interesuje formiranje zajedničkih tržišta nafte i gasa, kao i saradnja sa drugim zemljama, između ostalog i sa Srbijom. Savetnik ruskog predsednika Jurij Ušakov ranije je najavio da bi učesnici skupa trebalo da daju „zeleno svetlo“ za početak pregovora o uspostavljanju jedinstvenog trgovinskog režima sa Srbijom. Članice EEU su već potpisale ugovor o slobodnoj trgovini sa Vijetnamom, a tako se, kako je rekao Ušakov, vode slični pregovori sa Izraelom, dok stručnjaci istovremeno rade na pitanju uspostavljanja zona slobodne trgovine sa Indijom, Egiptom i Iranom.
Sreda 01.06.2016. 05:34
OTVORILA SE VRATA RAJA, SRBIJA U EVROAZIJSKOJ UNIJI: Srpska roba na tržištu za 180 miliona kupaca. Evroazijska unija počela pregovore o trgovinskom režimu sa Srbijom. Bescarinski sistem za domaće proizvode biće proširen sa Rusije, Belorusije, Kazahstana na Jermeniju i Kirgistan unije i ove balkanske zemlje Savet Evroazijske ekonomske unije (EAEU) na samitu u Astani, u Kirgistanu započeo je pregovore sa Srbijom o uspostavljanju jedinstvenog trgovinskog režima, kako bi se stvorila zona slobodne trgovine za sve članice Unije i naše zemlje. Učesnike unije koja objedinjuje više od 180 miliona potrošača posebno interesuje formiranje zajedničkih tržišta nafte i gasa, kao i saradnja sa drugim zemljama. – Vrhovni savet Evroazijske ekonomske unije doneo je odluku da započne pregovore sa Republikom Srbijom o unifikaciji trgovinskog režima – izjavila je Veronika Nikišina, ministarka za trgovinu EAEU. Srpski ministar trgovine Rasim Ljajić za “Novosti” kaže da je “zasada najvažnija stvar da je doneta odluka da počnu pregovori sa Srbijom”. Drugi korak jeste da pošalju predlog tog sporazuma, sledi zatim formiranje pregovaračkog tima, pa tek onda potpisivanje sporazuma. A, kada bi taj posao mogao da bude okončan teško je u ovom momentu reći. – Naš cilj je da zadržimo postojeći stepen liberalizacije za protok robe, koji već imamo sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširimo ga na Kirgiston i Jermeniju – naglašava ministar Ljajić. – To bi samo po sebi bilo uspeh. Naravno, u tim pregovorima zahtevaćemo da tu listu proširimo i na “fijat” automobile, ali i neke vrste sireva.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online