Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 27.02.2016.
14:48
Vestionline A

Hrvati oslobođeni za zločin u Gruborima: Za ubistvo Srba - nema dokaza

Bivši pripadnici policijske antiterorističke jedinice Lučko - Frano Drlje i Božo Krajina oslobođeni su na suđenju za zločin u Gruborima 1995. Tako je presudio sudija zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić. Sudsko veće je zaključilo da nema dovoljno dokaza za zločine koji im se stavljaju na teret.

printscreen
Detalj iz Grubora: Ubijeni srpski civili

Dvojica optuženika od početka su poricali krivicu, a i u novom su postupku ostali pri svojim ranijim obranama u kojoj je Drljo, među ostalim, kazao da ga zločin opisan u optužnici zgrožava kao "časnika, vernika i čoveka".

U ponovljenom postupku dokazana je samo činjenica da je izvršen ratni zločin, ali nije utvrđeno da su optuženi izvršili dela za koja ih se tereti. U završetku presude Turudić je naglasio da taj ratni zločin, koji je nepobitno počinjen, do danas nije adekvatno procesuiran.

Na kraju prvog suđenja u junu 2014. Drljo i Krajina su oslobođeni takođe zbog nedostatka dokaza, ali je Vrhovni sud Hrvatske krajem prošle godine prihvatio žalbu tužilaštva na oslobađajuću presudu i zatražio novo suđenje pred izmenjenim sudskim većem.

Povodom sramne presude oglasila se i Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije koja u svom saopštenju navodi da je presuda skandalozna jer je "sud na nesumnjiv način utvrdio da su od strane hrvatske vojske ubijeni nevini i stari ljudi ispred svojih kuća i da su navedena ubistva počinili pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko, koji su u nedostatku terororista ubili nemoćne starce".

"Hrvatska ne može sakriti zločine koji su počinjeni nad Srbima u prošlom ratu ali, pravosuđe u Hrvatskoj pronalazi do sada neviđeno rešenje u istoriji  procesuiranja zločina - utvrđuje da su zločini počinjeni, pronalazi počinioce i odgovorne za zločin, pribavi dokaze, pokreće postupke, a nakon svega sudovi utvrđuju da niko nije kriv ili su kazne za počinioce sramne", navodi se u saopštenju

Porodice žrtava ovim putem izražavaju svoje ogorčenje i traže makar mali deo pravde:

"Pozivamo institucije vlasti u Srbiji da pitanje procesuiranja počinioca ratnih zločina, pronalska nestalih lica, suočenja sa prošlošću i satisfakcija svim žrtvama - bude jedno od pitanja koje se hitno mora staviti na dnevni red u daljoj saradnji sa Hrvatskom", apeluju iz Koordinacije.

POVEZANE VESTI

Subota 27.02.2016. 17:38
овог не би било да милошевић неје издо. да је уапсио тућмана и месића али је пијо кафе са њи и и вискији. исто ко после и са ДОС са тачија ругову чанака бисерко и сви српски непријатељи.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online