Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 29.08.2012.
18:29
Srna A

Kako Hrvati puštaju optužene za zločine nad Srbima?

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac smatra da je ukidanje pritvora prvooptuženom za ubistvo srpskih civila u Gruborima kod Knina 1995. godine Franji Drlji još jedan primer selektivne pravde pred hrvatskim sudovima i pored jakog pritiska međunarodne zajednice uoči pristupanja Hrvatske EU. Županijski sud u Zagrebu ukinuo je pritvor Franji Drlji uz obrazloženje da osnovana sumnja da je počinio zločin "nije takvog kvaliteta da bi dozvoljavala produženje pritvora".

Franjo Drljo na suđenju: Pušten uz obrazloženje da osnovana sumnja da je počinio zločin "nije takvog kvaliteta da bi dozvoljavala produženje pritvora"
 

"Grubori su jedan od najtežih zločina na prostoru Hrvatske", rekao je Srni Štrbac, dodajući da se taj zločin desio pred očima UN, čije su kamere snimile leševe.

On je istakao da se u slučaju da su Srbi osumnjičeni za takvo monstruozno delo, ne bi moglo desiti da ih puste da se brane sa slobode.

"Međutim, problem u Hrvatskoj je taj što se, kada su u pitanju pripadnici vojske hrvatske nacionalnosti, i u drugim predmetima dešavalo da ih ovako puštaju da se brane sa slobode", dodao je Štrbac.

Štrbac je napomenuo da je na desetine Hrvata oslobođeno u krivičnim postupcima, gde je sud utvrdio da se zločin nad Srbima desio, ali nisu mogli da utvrde da su taj zločin počinili baš oni koji optuženi.

Primer za to su, prema njegovim rečima, ubistva srpskih civila zarobljenih u policijskoj stanici u Bjelovaru, kao i ubistvo doktora Ranka Mitrića, koji je odveden iz gradske bolnice u Virovitici i ubijen, a njegovo telo bačeno u šaht koji je zatim miniran.

Štrbac je naveo da je zločin u Gruborima bio obuhvaćen optužnicom pred Haškim tribunalom, koji je utvrdio da se zločin desio i da su ga izvršili pripadnici specijalne policije hrvatskog generala Mladena Markača, kao i ko su bili učesnici, te ko je pokušao da zataška zločin.

Prema njegovim rečima, sam Franjo Drljo svojevremeno je svojim pretpostavljenima u vezi sa zločinom u Gruborima rekao - "Ja sam ih pobio i šta mi možete".

Bivši pripadnik Antiterorističke jedinice "Lučko" Neven Juričić rekao je na sudu "da svi u jedinici znaju ko je ubijao Srbe" navodeći imena Igora Benete i Drlje, ali da ih on lično nije video da to čine.

Županijski sud u Zagrebu danas je ukinuo pritvor Drlji uz obrazloženje da osnovana sumnja da je počinio zločin "nije takvog kvaliteta da bi dozvoljavala produženje pritvora".

Pred Županijskim sudom u Zagrebu krajem novembra 2011. godine počelo je suđenje bivšim pripadnicima antiterorističke policijske jedinice "Lučko" za ratni zločin nad srpskim civilima u selu Grubori kod Knina posle akcije "Oluja" 1995. godine.

U tom slučaju bio je optužen i Igor Beneta čije je telo 2011. godine pronađeno obešeno u šumi na području Zadra, ali je policija tek pet meseci kasnije utvrdila njegov identitet.

Iako je unutrašnjom kontrolom MUP-a utvrđeno da je Beneta počinio samoubistvo, u javnosti se nagađa da je ubijen kako ne bi svedočio protiv saboraca o čemu su u medijima govorili i neki njegovi prijatelji.

Tužilaštvo tereti bivše pripadnike specijalne policije da su 25. avgusta 1995. godine u Gruborima ubili šestoro srpskih civila i to u vreme kada je grupa specijalaca obezbeđivala put "voza slobode" kojim je nakon akcije "Oluja" u Split išao hrvatski državni vrh na čelu s tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.08.2012. 19:41
ja čuh priče da su terorističku jedinicu "lučko" činili samo "najkvalitetniji" i "najbolji" momci? izgleda da je glavna predispozicija "kvaliteta" bila mržnja i nadmoć nad starijim i nemoćnim Srbima?
Sreda 29.08.2012. 22:11
Браво,Србијо они своје кољаче српске деце пушају на слободу а наши гледају да их што више страпју у затвор!
Četvrtak 30.08.2012. 00:04
Pa nista, da su nase sudije pametni....oslobodili bih sve ljude sto su optuzeni za slicna dela u srbiji....nema dovoljno dokaza.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online