Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.10.2018.
00:26
Đ. Barović - Vesti A

Hajka na Srbe po želji branitelja

Samo ovog oktobra na optuženičkim klupama širom Hrvatske zbog navodnih ratnih zločina našlo se više od 70 Srba, što je neslavni rekord hrvatskog pravosuđa, nezabeležen poslednjih 10 godina!

A. Čukić
Savo Štrbac

- Samo u dva postupka koji počinju u Zagrebu na spisku je 51 optuženi Srbin, a u desetak drugih procesa na tom spisku su od jednog do više ljudi. Kada se toj cifri dodaju i brojne nove optužnice, a zatim istrage pokrenute u septembru i oktobru, možemo govoriti o neslavnom rekordu hrvatskog pravosuđa koji se ne pamti još iz ratnih godina kad su te optužnice i presude protiv Srba bukvalno štancovane na dnevnom nivou - kaže za "Vesti" Savo Štrbac, direktor Veritasa.

Prema njegovim rečima, dva su osnovna razloga za ovoliki broj suđenja, ali i veći broj novih optužnica. Prvi je "principijelna državna politika" prema kojoj je na Hrvatsku izvršena agresija.

- Da bi ta teza i dalje "pila vodu" potrebno je i dalje suditi agresorima, voditi istrage protiv njih, proveravati ranije presude... Drugi razlog je praktičan, dnevnopolitički i tiče se nedavnih protesta više veteranskih udruženja iz cele Hrvatske u Vukovaru, ali i obeležavanja stradanja Hrvata na Ovčari, koja se organizuju tokom novembra. Veterani su nedavno oštro kritikovali Vladu da ne čini dovoljno u procesuiranju ratnih zločina, pa je ovoliki broj održanih i zakazanih sudskih ročišta, ali i novih optužnica, pokušaj da se aktuelna vlast po svaku cenu dodvori braniteljskoj populaciji - naglašava Štrbac.

"Sezona" je počela procesima Miletu Krivokući i Dušanu Smiljaniću u Rijeci, zatim Mirku Ćurčiji i drugima, kao i Borivoju Radosavljeviću i drugima u Zagrebu. U Splitu su u odsutnosti osudili admirala Slobodana Rajčevića na osam godina zatvora, a istovremeno je započet postupak protiv nekadašnjeg poručnika JNA Čedomira Borojevića, koji je prethodno dogovorio priznanje sa tužilaštvom.

- Od svih tih procesa, koji će se ovog oktobra u Hrvatskoj baviti ratnim zločinima, samo je jedan slučaj u kome se sudi odgovornima za ubistvo nekolicine Srba u Zagrebu tokom rata. To je sve. Svi drugi procesi za ratne zločine po pravilu podrazumevaju isključivo srpsku krivicu - naglašava Štrbac.

Bez optužnica protiv Hrvata

Reagujući na izjave sa nedavnog mitinga veterana u Vukovaru da tim gradom i dalje slobodno "šetaju" srpski ratni zločinci, Štrbac kaže da je istina sasvim drugačija.

- Jedino što je tačno jeste da Vukovarom i dalje slobodno šetaju ratni zločinci, ali je reč o Hrvatima. Srbi su za ovih poslednjih dvadesetak godina procesuirani ne samo pred sudovima u Vukovaru i Osijeku, već i pred Haškim tribunalom i sudovima u Srbiji. Dosad je, samo zbog zločina u Ovčari. procesuirano oko 1.100 Srba. Međutim, dosad nije podignuta nijedna optužnica za brutalna ubistva Srba pre zvaničnog početka rata, kada su Vukovarčani doživljavali groznu sudbinu kao Srbi iz Gospića, Siska, Zagreba... - ističe Štrbac.

Suđenje Budaču

Pred Županijskim sudom u Osijeku trebalo bi da započne suđenje Stevanu Budači, koji je u maju ove godine na osnovu interpolove poternice uhapšen u Rumuniji, a zatim ekspresno izručen Hrvatskoj zato što je, kako se navodi, "bio član Teritorijalne odbrane na području Batine kod Belog Manastira".

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online