Četvrtak 25.10.2018.
00:26
Đ. Barović - Vesti

Hajka na Srbe po želji branitelja

A. Čukić
Savo Štrbac

- Samo u dva postupka koji počinju u Zagrebu na spisku je 51 optuženi Srbin, a u desetak drugih procesa na tom spisku su od jednog do više ljudi. Kada se toj cifri dodaju i brojne nove optužnice, a zatim istrage pokrenute u septembru i oktobru, možemo govoriti o neslavnom rekordu hrvatskog pravosuđa koji se ne pamti još iz ratnih godina kad su te optužnice i presude protiv Srba bukvalno štancovane na dnevnom nivou - kaže za "Vesti" Savo Štrbac, direktor Veritasa.

Prema njegovim rečima, dva su osnovna razloga za ovoliki broj suđenja, ali i veći broj novih optužnica. Prvi je "principijelna državna politika" prema kojoj je na Hrvatsku izvršena agresija.

- Da bi ta teza i dalje "pila vodu" potrebno je i dalje suditi agresorima, voditi istrage protiv njih, proveravati ranije presude... Drugi razlog je praktičan, dnevnopolitički i tiče se nedavnih protesta više veteranskih udruženja iz cele Hrvatske u Vukovaru, ali i obeležavanja stradanja Hrvata na Ovčari, koja se organizuju tokom novembra. Veterani su nedavno oštro kritikovali Vladu da ne čini dovoljno u procesuiranju ratnih zločina, pa je ovoliki broj održanih i zakazanih sudskih ročišta, ali i novih optužnica, pokušaj da se aktuelna vlast po svaku cenu dodvori braniteljskoj populaciji - naglašava Štrbac.

"Sezona" je počela procesima Miletu Krivokući i Dušanu Smiljaniću u Rijeci, zatim Mirku Ćurčiji i drugima, kao i Borivoju Radosavljeviću i drugima u Zagrebu. U Splitu su u odsutnosti osudili admirala Slobodana Rajčevića na osam godina zatvora, a istovremeno je započet postupak protiv nekadašnjeg poručnika JNA Čedomira Borojevića, koji je prethodno dogovorio priznanje sa tužilaštvom.

- Od svih tih procesa, koji će se ovog oktobra u Hrvatskoj baviti ratnim zločinima, samo je jedan slučaj u kome se sudi odgovornima za ubistvo nekolicine Srba u Zagrebu tokom rata. To je sve. Svi drugi procesi za ratne zločine po pravilu podrazumevaju isključivo srpsku krivicu - naglašava Štrbac.

Bez optužnica protiv Hrvata

Reagujući na izjave sa nedavnog mitinga veterana u Vukovaru da tim gradom i dalje slobodno "šetaju" srpski ratni zločinci, Štrbac kaže da je istina sasvim drugačija.

- Jedino što je tačno jeste da Vukovarom i dalje slobodno šetaju ratni zločinci, ali je reč o Hrvatima. Srbi su za ovih poslednjih dvadesetak godina procesuirani ne samo pred sudovima u Vukovaru i Osijeku, već i pred Haškim tribunalom i sudovima u Srbiji. Dosad je, samo zbog zločina u Ovčari. procesuirano oko 1.100 Srba. Međutim, dosad nije podignuta nijedna optužnica za brutalna ubistva Srba pre zvaničnog početka rata, kada su Vukovarčani doživljavali groznu sudbinu kao Srbi iz Gospića, Siska, Zagreba... - ističe Štrbac.

Suđenje Budaču

Pred Županijskim sudom u Osijeku trebalo bi da započne suđenje Stevanu Budači, koji je u maju ove godine na osnovu interpolove poternice uhapšen u Rumuniji, a zatim ekspresno izručen Hrvatskoj zato što je, kako se navodi, "bio član Teritorijalne odbrane na području Batine kod Belog Manastira".

 

 

2024 © - Vesti online