Subota 27.02.2016.
14:48
Vestionline

Hrvati oslobođeni za zločin u Gruborima: Za ubistvo Srba - nema dokaza

printscreen
Detalj iz Grubora: Ubijeni srpski civili

Dvojica optuženika od početka su poricali krivicu, a i u novom su postupku ostali pri svojim ranijim obranama u kojoj je Drljo, među ostalim, kazao da ga zločin opisan u optužnici zgrožava kao "časnika, vernika i čoveka".

U ponovljenom postupku dokazana je samo činjenica da je izvršen ratni zločin, ali nije utvrđeno da su optuženi izvršili dela za koja ih se tereti. U završetku presude Turudić je naglasio da taj ratni zločin, koji je nepobitno počinjen, do danas nije adekvatno procesuiran.

Na kraju prvog suđenja u junu 2014. Drljo i Krajina su oslobođeni takođe zbog nedostatka dokaza, ali je Vrhovni sud Hrvatske krajem prošle godine prihvatio žalbu tužilaštva na oslobađajuću presudu i zatražio novo suđenje pred izmenjenim sudskim većem.

Povodom sramne presude oglasila se i Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije koja u svom saopštenju navodi da je presuda skandalozna jer je "sud na nesumnjiv način utvrdio da su od strane hrvatske vojske ubijeni nevini i stari ljudi ispred svojih kuća i da su navedena ubistva počinili pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko, koji su u nedostatku terororista ubili nemoćne starce".

"Hrvatska ne može sakriti zločine koji su počinjeni nad Srbima u prošlom ratu ali, pravosuđe u Hrvatskoj pronalazi do sada neviđeno rešenje u istoriji  procesuiranja zločina - utvrđuje da su zločini počinjeni, pronalazi počinioce i odgovorne za zločin, pribavi dokaze, pokreće postupke, a nakon svega sudovi utvrđuju da niko nije kriv ili su kazne za počinioce sramne", navodi se u saopštenju

Porodice žrtava ovim putem izražavaju svoje ogorčenje i traže makar mali deo pravde:

"Pozivamo institucije vlasti u Srbiji da pitanje procesuiranja počinioca ratnih zločina, pronalska nestalih lica, suočenja sa prošlošću i satisfakcija svim žrtvama - bude jedno od pitanja koje se hitno mora staviti na dnevni red u daljoj saradnji sa Hrvatskom", apeluju iz Koordinacije.

2024 © - Vesti online