Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 13.12.2015.
05:00
M. Andrić - Vesti A

Dodik: Ne igrajte se vatrom!

Odluka Vlade Republike Srpske da prekine saradnju sa SIPA, Tužilaštvom i Sudom BiH maksimalno je zakomplikovala zategnutu političku situaciju u BiH i otvorila prostor za različita tumačenja, a generalni utisak je da sada nijedna od dve ili tri strane (stranci) ne zna šta da radi.

Srna
Čvrst stav: Milorad Dodik

Iz pravosudnih institucija BiH poručuju da se zakoni moraju poštovati i da oni imaju nadležnosti da rade na celoj teritoriji BiH, bez obzira na to što Banjaluka ne želi da sarađuje. Ministar bezbednosti Dragan Mektić, pak, istovremeno poziva ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača na razgovor, ali i poručuje kako vlasti Srpske sve rade da bi se zaštitile od istraga koje protiv pojedinaca vode institucije sa nivoa BiH.

Iz Kancelarije visokog predstavnika poručuju da će u narednim danima održati konsultacije sa međunarodnim partnerima i utvrditi dalje korake, dok mediji u FBiH i dalje tvrde da je Milorad Dodik napravio - državni udar.

Loša praksa

Opozicioni Savez za promene osudio je nastavak prakse Suda i Tužilaštva BiH u pravljenju veštačke ravnoteže u pokretanju istraga i podizanju optužnica protiv osumnjičenih za ratne zločine u BiH na način da, po pravilu, nakon jednog hapšenja osumnjičenih Bošnjaka odmah usledi hapšenje brojnih osumnjičenih Srba.
U SZP tvrde da je institucije Republike Srpske trebalo da reaguju na način da odnos prema, očigledno lošoj praksi Tužilaštva i Suda BiH, usmere isključivo na rešavanje pitanja ratnih zločina, što, kako navode, u zaključcima Vlade i Narodne skupštine uopšte nije vidljivo.

Dodik tvrdi da će svi u Srpskoj sprovoditi odluku Vlade koju je u četvrtak naveče potvrdio i republički parlament.

- Niko ne može da pokuca na vrata neke policijske stanice i kaže policiji Republike Srpske "sklonite se iz stanice" ili da dođe u Vladu i kaže "upada SIPA". Neće upasti, nemojte proveravati našu odlučnost. Ako hoćete da sarađujemo, dođite da se dogovorimo. Ako imate nešto u kabinetu predsednika Republike Srpske što ukazuje na kriminal, neka dođe policija Srpske, vrata su otvorena - rekao je Dodik.

On je pozvao na dogovor o novom protokolu saradnje sa SIPA. Dodao je i da SIPA ne može da bude nadređena policiji RS.

- Kada bi policija Srpske pretresala prostorije SIPA u Banjaluci svi zapadnjaci bi se digli da nam kažu kako se mora poštovati nešto drugo - smatra Dodik.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.12.2015. 08:06
Dodik je jedan od retkih koji se uspešno nosi i sa EU zlikovcima i sa poturčenim Srbima . On im predviđa poteze godinu dana unapred . Bravo za Dodika .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online