Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.11.2015.
05:43
Đ. Barović - Vesti A

Srpska ima pravo na referendum

Grupa intelektualaca iz Srbije, Rusije i Republike Srpske tvrdi da Sud i Tužilaštvo BiH nisu doprineli uspostavljanju pravde, već da su radili isključivo u interesu muslimana, što je ozbiljan izvor stalnih tenzija i destabilizacije Bosne. Zbog toga Republika Srpska ima legitimno pravo da raspiše referendum na kome bi se građani RS opredelili da li se tome protive ili ne.

www.mc.rs
Detalj sa konferencije u Beogradu

To bi učinili kroz referendumsko pitanje: "Da li podržavate neustavno i nezakonito nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH i primenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?".

Ovo je zaključak Međunarodne konferencije "Sud i Tužilaštvo BiH u kontekstu (de)stabilizacije prilika u BiH", koja je za vikend, u organizaciji Predstavništva Srpske u Srbiji i moskovskog Fonda strateške kulture, održan u Beogradu.

Učesnici su se na kraju jednodnevne konferencije saglasili da bi Republika Srpska trebalo da posegne za ovim načinom izjašnjavanja ukoliko se pre isteka roka za raspisivanjem referenduma "ne postignu opipljive i od relevantnih međunarodnih faktora garantovane temeljne reforme rada i mandata Suda i Tužilaštva BiH".

- Niko nema pravo da ospori osnovno ljudsko i građansko pravo građanima Republike Srpske da putem referenduma javno izraze svoju demokratsku volju. Svi napori u tom pravcu krše osnovna demokratska prava zasnovana na univerzalnim vrednostima i poveljama koje su postale sastavni deo evropskog demokratskog poretka i njegovih vrednosti - još jedan je od zaključaka s ovog skupa.

Nikola Kovačević, savetnik ministra pravde Republike Srpske, podsetio je prisutne da su Sud i Tužilaštvo BiH nametnuti od strane visokog predstavnika jer u Ustavu BiH ne postoji osnov da bi se te dve institucije formirale.

- Za razliku od sudova u entitetima, okružnih i kantonalnih sudova, u kojima su se primenjivali Krivični zakon bivše SFRJ, Sud BiH se ponašao suprotno sve dok Sud u Strazburu nije utvrdio da Sud BiH krši član 6. Evropske konvencije retroaktivnom primenom Krivičnog zakona BiH. Ministarstvo pravde RS je sačinilo radnu verziju Zakona o Sudu BiH koja je prihvaćena na ministarskoj konferenciji u Briselu - objasnio je Kovačević.

Slovo, a ne "duh" Dejtona

Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, istakao je da građani Srpske u BiH nisu slobodni i ravnopravni pred Sudom i Tužilaštvom BiH, a da samo nepristrasan Sud i Tužilaštvo mogu biti garant mira i stabilnosti u Bosni i regionu, ali i primer drugim narodima i entitetima u "zemljama slične nepravde".
- Mi se borimo za poštovanje slova Dejtona, a ne duha Dejtona - objasnio je Cicović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online