Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 07.03.2012.
16:56
Beta A

Dodik: I dalje tražimo ukidanje Suda i Tužilaštva BiH

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je u sredu u da će RS nastaviti da traži ukidanje državnog Suda i Tužilaštva, jer su zakoni o njima nametnuti odlukama visokog predstavnika.

Milorad Dodik: Dijalog u BiH je moguć uz uslov da se prihvate interesi RS i srpskog naroda
 

Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da trenutno u parlamentu BiH nema dovoljno glasova za usvajanje zakona o prestanku rada Tužilaštva i Suda BiH, ali da će se na tome i dalje insistirati.


Ukoliko se želi da Tužilaštvo i Sud BiH i dalje postoje, naveo je on, sa RS se o tome mora napraviti sporazum. Dodik je, tim povodom, istakao da mora da prestane "pravno i političko nasilje visokih predstavnika".


Dodik je još kazao da će se od parlamenta RS zahtevati da se izjasni o svim zakonima koje su do sada u BiH nametnuli visoko predstavnici.


"Znamo da to Bošnjaci neće dozvoliti, ali mi ćemo to uraditi. Doći će trenutak kada i mi nećemo nešto hteti, pa ćemo poravnati stvari. Dijalog u BiH je moguć uz uslov da se prihvate interesi RS i srpskog naroda, kao što i mi uvažavamo interese bošnjačkog i hrvatskog, te svih ljudi koji ovde žive", naglasio je predsednik RS.


On je dalje optužio sarajevske medijske i političke krugove da kontinuirano satanizuju RS, navodeći da će "takve vrste podela, koje se seju na nekoj drugoj strani, sigurno dovesti do disolucije BiH".


"Bošnjaci su, po njihovoj priči, najzainteresovaniji za BiH i oni moraju da daju najveće ustupke, ako žele BiH", poručio je Dodik posle sastanka o temi "Politikološko-sociološka situacija u RS".


On je naveo da su svi učesnici sastanka, politikolozi i sociolozi iz RS i Srbije, podržali potrebu da se BiH vrati na temelje izvornog Dejtona.


Prema njegovim rečima, BiH ima isključivo međunarodni kapacitet i teritorijalni integritet, ali "nijednu unutrašnjodržavnu nadležnost".


"Pokušaj građenja BiH s jakim unutrašnjim kompetencijama neće proći, kao ni pokušaji da se RS sanatizuje. RS je formirana 9. januara 1992.godine i tada nije bilo ni rata ni nasilja, a činjenica je da su neki hteli osporiti RS i njeno legitimno formiranje, dovela je do nasilja, jer je RS bila napadnuta", kazao je Dodik.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.03.2012. 18:44
Укинути БиХ. Поделити то. Ујединити се са Србијом.
Sreda 07.03.2012. 19:26
Da se ukine SUD.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online