Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.11.2015.
13:27
Tanjug A

Vukovar: Hrvati ponovo u jednoj koloni, aplauzi samo za Kolindu

Za razliku od prethodne dve godine, kada je hrvatski državni vrh u Vukovaru hodao u dve kolone sećanja i uz incidente nezadovoljnih predstavnika braniteljskih udruženja, ove godine jedna je kolona povodom pada Vukovara, koji Hrvati obeležavaju kao Dan sećanja na žrtvu tog grada, ali je jedan i aplauz - samo za predsednicu Kolindu Grabar Kitarović.

Reuters
Samo je hrvatska predsednica dobila aplauz: Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Arhiva)

U Vukovar, grad u kome trećinu stanovništva čine Srbi, slilo se u sredu više desetina hiljada ljudi, koji će u koloni dugoj 5,5 kilometara doći do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, gde će biti položeni venci.

Prvi put nije bilo obraćanja političara a, kako su izvestili pojedini hrvatski mediji, aplauz je dobila samo predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Jedinu poruku uputio je predsednik Sabora Josip Leko rekavši da je žrtva Vukovara opštehrvatski simbol slobode.

- Vrednost borbe Domovinskog rata, kao i vrednost branitelja raste što se više odmičemo od toga datuma. Sloboda i demokratija su nenadoknadive vrednosti - istakao je Leko.

Predsednica Grabar Kitarović i premijer Milanović su odlučili da svoje misli zadrže za sebe, objavio je portal zagrebačkog Jutarnjeg lista.

Kolinda je, inače, jedina od političara koja je i u bolnici, a i kasnije duž rute pozdravljana aplauzom građana.

U koloni je hodala u društvu svojih bivših stranačkih kolega, gradonačelnika Vukovara Ivana Penave i župana vukovarsko-sremskog Bože Galića, ali i Leke te ministra branitelja Predraga Matića. Kojih desetak metara iza njih kretao se Milanović, koji se prethodno u krugu bolnici rukovao s prisutnima, pa tako i sa čelnicima HDSSB-a predvođenim Branimirom Glavašem.

U premijerovom društvu, koji je inače izviždan pri izlasku sa Memorijalnog groblja, bili su i brojni ministri kao i prva potpredsjednica vlade Vesna Pusić, ali i bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo koji je, inače, na izdržavanju zatvorske kazne.

U koloni su bili i Božo Petrov šef Mosta nezavisnih lista, treće po snazi političke opcije, nakon parlamentarnh izbora u Hrvatskoj koji će presudno uticati na formiranje nove vlade u Zagrebu, kao i šef zastupničkog kluba HDZ-a i lider te stranke Tomislav Karamarko. Prisutan je bio Ante Gotovoina, koji se u Hrvatskoj doživljava kao najomiljeniji general, inače, bivši haški optuženik, te Tomislav Merčep.

Hiljade građana iz cele Hrvatske nosili su zastave i transparente

Dan sećanja na žrtvu Vukovara 1991. obeležava se odlukom Hrvatskog sabora u spomen na 18. nvembar 1991.

Inače, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Sarajeva je saopštilo danas da organizuje posetu Vukovaru u petak 20. novembra, a povodom 24. godišnjice od pada tog grada u proteklom ratu.

UDIK time želi da pomogne post-jugoslovenskim društvima da uspostave vladavinu prava i prihvate nasleđe masovnog kršenja ljudskih prava, kako bi se,kako se navodi, utvrdila krivična odgovornost za počinioce, zadovoljila pravda i onemogućilo ponavljanje zločina.

Komemoraciju u Vukovaru direktno prenosi HRT i svi značajniji hrvatski portali.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online