Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 23.11.2013.
12:50
Beta A

"Biće da HDZ stoji iza incidenta u Vukovaru"

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović najavio je da će preispitati jesu li tajne službe zakazale nedavno na obeležavanju Dana sećanja na žrtvu Vukovara, kada je državni vrh bio sprečen da se priključi koloni sećanja.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović
 

"Obaveštajno-bezbednosne službe ne smeju da intervenišu u politiku, ali moraju da rade na bezbednosnoj proceni i zaštiti bezbednosti građana, uključivši i političkog vrha. Mislim da su u ovom slučaju trebalo da naprave puno više nego što jesu", ocenio je Josipović za Večernji list, upitan da li su tajne službe morale da znaju šta se sprema na obeležavanju Dana sećanja.

Pročitajte još: "Hrvatski nacionalizam više brine od srpskog"

On je najavio da će tražiti detaljni izveštaj i raspravu o tome, kao i da će o tome razgovarati s premijerom Zoranom Milanovićem, hrvatski predsednik utvrdio je da "svi pokazatelji upućuju na to" da iza incidenta u Vukovaru stoji Hrvatska demokratska zajednica, iako njen predsednik Tomislav Karamarko odbacuje takva tumačenja.

Iako je ranije podsticao dijalog s protivnicima ćirilice okupljenima oko Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, koji je i poveo paralelnu kolonu sećanja u tom gradu, Josipović je za Večernji list ocenio da više nema šta da razgovara sa Štabom, jer je izašao iz okvira demokratskog standarda.

"Bolje je razgovarati s njegovim nalogodavcima", zaključio je predsednik.

Pročitajte sve što smo pisali o Danu sećanja OVDE

Na pitanje da li su događaji u Vukovaru bili testiranje puča, Josipović je odgovorio da u Hrvatskoj nisu mogući pučevi, jer ima čvrstu i stabilnu demokratiju.

"Da se protest dogodio bilo gde drugde, ne bih imao ni reči prigovora. To je demokratsko pravo. Ali zloupotrebiti Vukovar i njegovu žrtvu je neoprostivo", zaključio je hrvatski predsednik.

Predstavnici Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara nedavno su na obeležavanju Dana sećanja na žrtvu tog grada 1991. sprečili kompletan hrvatski državni vrh, prevođen predsednikom i premijerom, da se priključi koloni sećanja.

Zbog toga su najviši državni funkcioneri i predstavnici diplomatskog kora počast vukovarskim žrtvama odali na mestu masovne grobnice na Ovčari, umesto uobičajeno na Memorijalnom groblju.

POVEZANE VESTI

Subota 23.11.2013. 15:33
Bilo bi lijepo podgrejati atmosferu. Među ustašama treba biti ustaša, među Njemcima Njemac, među Šiptarima Šiptar, a uvijek podgrejavati atmosferu dušmanima Srba i dovoditi ih do međusobnih sukoba. Dio Srba tamo da hoće mogao bi se žrtvovati, primiti i katoličanstvo ako treba i pisati se Hrvatom, samo za jedan daleki cilj - NANOŠENJE ŠTETE Hrvatskoj kao znak osvete za sve zločine, genocid i etničko čišćenje u kontinuitetu. Neka to bude i milijarderska pljačka, ekonomsko ubijanje, ali je bitno da je nanošenje štete, jer Hrvatska nema u planu da odustaje od budućih zločina prema Srbima.
Subota 23.11.2013. 13:39
Jaka demokrtija, kad ti "ne znas" da li je podsticanje na skandiranje genocidnog ustaskog pozdrava krivicno delo ili ne. Svi ste vi u istom kolu, samo su ti se "domoljubi" malo zaleteli, pa sad kao malo spasavas obraz.
Nedelja 24.11.2013. 01:05
Poceli su prebacivati grehe jedni na druge, ajde da vidimo sta ce hdz da kaze.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online