Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 07.09.2015.
01:00
E. V. A

Dodik bi da sudi za izdaju

Najava predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da će predložiti izmene Krivičnog zakona kako bi se "opozicionim strankama iz RS sudilo za veleizdajničku politiku u Sarajevu", izazvao je lavinu osuda iz opozicije.

Srna
Obračun sa "veleizdajnicima" Srpske: Milorad Dodik

Predsednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić izjavio je da je Dodik na taj način "pozvao na političku odmazdu opozicionih političara". On je ocenio da takve Dodikove izjave nisu političke poruke, već pretnje.

Nikad sa SDA

Lider SNSD-a tvrdi da on nema nameru da sarađuje sa SDA, koja, kako je naveo, u kontinuitetu pokazuje loše namere prema Republici Srpskoj.
- SNSD i SDA nemaju saradnju, niti će je imati. Mogu se naći na nivoima vlasti i tamo zastupati svoje stavove, ali nikakvo političko partnerstvo ne dolazi u obzir - kazao je Dodik.

- Onaj ko ne misli kao Dodik, biće krivično gonjen, a on ima dovoljno ruku u parlamentu koji će podržati ovu ideju - kazao je lider NDP-a novinarima u Banjaluci.

Predsednik RS je prethodno rekao da će tražiti mogućnost da se sudi srpskim predstavnicima u istitucijama BiH zbog izdajništva.

On je posle sednice Predsedništva SNSD-a precizirao da će ta stranka razmotriti inicijativu da u krivično zakonodavstvo Republike Srpske bude uvedena odredba krivične odgovornosti za "rušenje nadležnosti RS i neovlašteno prenošenje njenih nadležnosti na bilo koji drugi nivo".

- Naravno da treba procesuirati i kazniti one koji vode izdajničke procese, jer naprosto nema drugog načina da ljudi postanu odgovorni za svoje mandate - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, takva inicijativa će biti pokrenuta zbog "izdajničke politike" koju vodi SDS na nivou BiH, a tražiće se da svako pitanje, koje se razmatra na državnom nivou, bude razmotreno u institucijama RS - Narodnoj skupštini ili Vladi.

Dodik je ocenio da delovanje SDS-a u institucijama BiH "sahranjuje šanse Republici Srpskoj za postojanje u dogledno vreme".

On dalje tvrdi da predstavnici Saveza za promjene (SDS, PDP i NDP), koji su deo vlasti na državnom nivou, ne predstavljaju Republiku Srpsku, kao i da donose niz odluka koje nisu u interesu RS.

- Vidljivo je da politika Mladena Bosića i SDS-a nije samo izdajnička, nego veleizdajnička - rekao je Dodik.

Dodik je SDS ponovo optužio da vodi politiku "podaništva" prema Bakiru Izetbegoviću i njegovoj SDA.

Crnadak: A šta ćemo sa pljačkama?

Ministar spoljnih poslova BiH i generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak izjavio je da se niko iz opozicionog Saveza za promene nije uplašio najava Milorada Dodika.
Crnadak je rekao da će stranke Saveza za promjene, koje su u RS opozicija, a na državnom nivou u vlasti, prihvatiti taj zakon, ako će se njime omogućiti i suđenje onima koji su odgovorni za propast banaka i velikih javnih firmi u RS.
On je postavio pitanje - da li se kao veleizdaja tretira i ono što se desilo u slučajevima Bobar banke, banjalučke firme Grand trejd, Birča, zemljišta Poljoprivredne škole u Banjaluci...



 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.09.2015. 01:24
Svi ste vi i-z-d-a-j-n-i-č-k-a g-o-v-n-a i Dodik i opzicija. Dok SRS dr. Seselj ne dodje na vlast ništa se dobro neće dogoditi ni u Republici Srpskoj ni u Srbiji. Usput, alo RONHILL kada će već jednom taj referendum za nezavisnost, ili ćemo morati čekati još koju deceniju i slušati tvoja obećanja.
Ponedeljak 07.09.2015. 09:52
To Mile svaka Cast!!
Ponedeljak 07.09.2015. 13:05
Za izdaju se mora suditi ako se zeli sacuvati drzava. Da je milosevic sudjen u Srbiji i osudjen svi poslije njega bi dva puta razmislili o svoim postupcima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online