Ponedeljak 07.09.2015.
01:00
E. V.

Dodik bi da sudi za izdaju

Srna
Obračun sa "veleizdajnicima" Srpske: Milorad Dodik

Predsednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić izjavio je da je Dodik na taj način "pozvao na političku odmazdu opozicionih političara". On je ocenio da takve Dodikove izjave nisu političke poruke, već pretnje.

Nikad sa SDA

Lider SNSD-a tvrdi da on nema nameru da sarađuje sa SDA, koja, kako je naveo, u kontinuitetu pokazuje loše namere prema Republici Srpskoj.
- SNSD i SDA nemaju saradnju, niti će je imati. Mogu se naći na nivoima vlasti i tamo zastupati svoje stavove, ali nikakvo političko partnerstvo ne dolazi u obzir - kazao je Dodik.

- Onaj ko ne misli kao Dodik, biće krivično gonjen, a on ima dovoljno ruku u parlamentu koji će podržati ovu ideju - kazao je lider NDP-a novinarima u Banjaluci.

Predsednik RS je prethodno rekao da će tražiti mogućnost da se sudi srpskim predstavnicima u istitucijama BiH zbog izdajništva.

On je posle sednice Predsedništva SNSD-a precizirao da će ta stranka razmotriti inicijativu da u krivično zakonodavstvo Republike Srpske bude uvedena odredba krivične odgovornosti za "rušenje nadležnosti RS i neovlašteno prenošenje njenih nadležnosti na bilo koji drugi nivo".

- Naravno da treba procesuirati i kazniti one koji vode izdajničke procese, jer naprosto nema drugog načina da ljudi postanu odgovorni za svoje mandate - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, takva inicijativa će biti pokrenuta zbog "izdajničke politike" koju vodi SDS na nivou BiH, a tražiće se da svako pitanje, koje se razmatra na državnom nivou, bude razmotreno u institucijama RS - Narodnoj skupštini ili Vladi.

Dodik je ocenio da delovanje SDS-a u institucijama BiH "sahranjuje šanse Republici Srpskoj za postojanje u dogledno vreme".

On dalje tvrdi da predstavnici Saveza za promjene (SDS, PDP i NDP), koji su deo vlasti na državnom nivou, ne predstavljaju Republiku Srpsku, kao i da donose niz odluka koje nisu u interesu RS.

- Vidljivo je da politika Mladena Bosića i SDS-a nije samo izdajnička, nego veleizdajnička - rekao je Dodik.

Dodik je SDS ponovo optužio da vodi politiku "podaništva" prema Bakiru Izetbegoviću i njegovoj SDA.

Crnadak: A šta ćemo sa pljačkama?

Ministar spoljnih poslova BiH i generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak izjavio je da se niko iz opozicionog Saveza za promene nije uplašio najava Milorada Dodika.
Crnadak je rekao da će stranke Saveza za promjene, koje su u RS opozicija, a na državnom nivou u vlasti, prihvatiti taj zakon, ako će se njime omogućiti i suđenje onima koji su odgovorni za propast banaka i velikih javnih firmi u RS.
On je postavio pitanje - da li se kao veleizdaja tretira i ono što se desilo u slučajevima Bobar banke, banjalučke firme Grand trejd, Birča, zemljišta Poljoprivredne škole u Banjaluci...



 

2024 © - Vesti online