Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 22.06.2015.
14:00 >> 16:18h
Srna, Tanjug A

"Hrvati uvek bili na pravoj strani. Združili se sa Srbima protiv ustaša"

Hrvatski premijer Zoran Milanović smatra da su Stjepan Radić, Josip Broz Tito i Franjo Tuđman obeležili hrvatsku istoriju u 20. veku, a predsednik Kolinda Grabar Kitarović navodi da su u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj stradala brojna deca i civili "zato što su bili na pogrešnom mestu u pogrešno vreme". U šumi Brezovici, kod Siska, obeležen je Dan antifašističke borbe, u znak sećanja na 22. jun 1941. kada je osnovan Prvi sisački partizanski odred.

Tanjug
Milanović: Najvažniji Hrvati - Radić, Tito i partizan Tuđman

Milanović je rekao da se Dan antifašističke borbe slavi kao dan ustanka "jer je tako odlučio prvi predsednik Franjo Tuđman, koji je i sam bio partizan i to nikada nije demantovao, niti se toga stideo".

On smatra da hrvatska priča iz Drugog svetskog rata "predstavlja jedinstvenu priču i da toga nigde u Evropi nije bilo".

Uz ocenu da su "Hrvati uvek bili na pravoj strani, strani dobra", Milanović je naglasio da su pripadnici Prvog odreda bili uglavnom Hrvati, a da su se onda "povukli na Baniju i združili sa Srbima koji su mesecima trpeli ustaški teror".

- Upravo ta veza hrvatskih komunista i srpskog naroda je i dovela do toga da antifašistički partizanski pokret postane masovan i narodni, kao jedinstvo Hrvata i Srba u borbi za slobodu, istakao je premijer.

Naglasio je da je "to hrvatska historija", i da je moraju gledati "otvorenim očima" i o njoj otvoreno razgovarati, a svoju decu i mlade ne indoktrinirati, nego ih terati da misle i postavljaju pitanja, prenela je Hina.

- Dobro je moralo pobediti zlo i Hrvati su uvek bili na pravoj strani - na strani dobra, što naravno ne znači da su rođeni bolji, da su rođeni superiorniji, jer nisu. Ali, da su birali pravi put, da su birali teži put i 1941. i 1991. to je činjenica. Hrvatski put je bio teži put zadnjih stotinu godina i sve što smo dobili i zaradili, zaradili smo sami bez kredita, bez popusta, i na to imamo pravo - naveo je Milanović.

Kako je rekao, dugo im je trebalo da nauče osnovnu lekciju iz istorije i suživota "da živimo zajedno, da delimo sudbinu zajedno, da je ovo država hrvatskog naroda u kojoj sve manjine, pa i najbrojnija srpska manjina, imaju sva prava, da poštuju ovu državu, da je vole, grade i neguju".

Deco, stradali ste od ustaša jer ste bili na pogrešnom mestu u pogrešno vreme

Prigodan govor održala je i Kolinda Grabar Kitarović i poručila da "ustanak treba priznati, a zločine osuditi".

- Ovo mesto simbolično sažima istoriju. Hrvatski komunisti su pokrenuli ustanak u Hrvatskoj protiv okupacije koju je podržavao ustaški režim. To su činjenice koje danas, 74 godine od događaja, moramo utvrditi bez spora... Sa ponosom se sećam Franje Tuđmana, Janka Bobetka, Ivana Gorana Kovačića i svih onih koji su 1941. i 1991. stali na branik domovine. Potrebno je učiti o borbi protiv okupacije ustaških i četničkih zločina. Za zločin nema opravdanja - istakla je Grabar Kitarović.

- Stradala su brojna deca i civili zato što su bili na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Sve je to zbog zla nacizma i fašizma koji je bio početna tačka za sve nesreće ljudi širom Evrope - rekla je ona i povukla paralelu sa 1991. godinom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.06.2015. 14:20
Ko sto vidite od zlocinacke eU nema nista..krvati se mnogo plase buducnosti...jer kad vide Grcku pitaju sebe " A zasto mi ne dobismo te kredite "...........Eeeeeeee nema nista za dzabe nije to sfrj da je kradete....no znate sta treba da radite.........zene zaposlite u javne kuce koju kunu..evric preko pizzde da zarade..a vi sa polumozga majmunskoga lopatu u ruke i pravite hitlerov autobahn" Da moze vasa braca nemci brze da stignu da iskaraju splitsku palacinku" Zasto ne postavljate ogradu prema Srbima??.........Zasto se plasite reakcija ?..........Da postavite zid puuuuno sigurnije bi se zivjelo....No opet ne smijete ni da pisnete, u suprutnom vam dizemo "debeli zid" + Nista novo kod krvata vazda bagra velika uusta poltroni nemacki bili i bice dok nemaca bude, kad nemadno vise ledja.......Srbi dolaze da im pretvore sela i gradove u ravna polja za izgradnju " Nove Ciste Infrastrukture"...Tik-tak-tik-tak.
Ponedeljak 22.06.2015. 18:30
Pa gospodine Milanoviću!Ne znam koliko ste iskreni,ali jedno treba da znate-Srbi su tu pored vas vaše komšije i braća slavenske krvi i duše.A slavenska duša je nešto što još uvek živi i u vama.Trudeći se da potisnete ono što je prirodno pretvarate se u svoju suprotnost.Mi jedni drige najbolje znama bez obzira na sva zlla što smo doživeli jedni od drugih.to treba da nam je nauk,ako već mi nismo u stanju to da prevazidjemo,onda bar svojoj deci treba vratiti slavensku dušu koju su joj ukrali.
Ponedeljak 22.06.2015. 21:32
Gospodo iz VOL-a imate neke nove uljudne komentatore i po vama veoma uvažene
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online