Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 27.08.2016.
21:36
Vestionline A

Britanski Ekonomist poručio Hrvatskoj: Zemlju vam vode nesposobni i nazadni

Ugledni londonski list Ekonomist ocenjuje da su glavne političke stranke u Hrvatskoj nesposobne da bilo šta naprave, u zemlji čija ekonomija nazaduje, osim da papagajski ponavljaju fraze i folklorne teme.

Tanjug/AP
Bivši premijer Hrvatske se borio da spreči izručenje osuđenih, tvrdi Ekonomist 

"Kada bi papagaj Koki sa Briona, mezimac Josipa Broza Tita, imao rečnik bogatiji od "Tito, Tito" i par psovki, mogao bi da posvedoči da je hrvatska politka zamrznuta od '80-tih, ako ne i još od '40-tih godina prošlog veka, nesumnjivo bi mogao da otkrije "najmračnije hrvatske državne tajne", piše britanski list.

Ekonomist navodi da je Hrvatska ovog meseca krenula u novu izbornu kampanju, a mera hrvatske "zamrznute" politike je to što neka od ključnih pitanjapotiču iz Kokijevog vremena.

List podseća na slučaj ubistva Stejpana Đurekovića, koji je satarom ubijen u Nemačkoj 1983. godine. Đureković je kao emigrant bio aktivan u hrvatskim nacionalistickim krugovima.

Nemački sud je 3. avgusta osudio Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, dvojicu bivših jugoslovenskih agenata tajne službe, na doživotni zatvor zbog organizovanja njegovog ubistva.

Vodeće partije u savremenoj Hrvatskoj, Socijaldemokrati i HDZ-ovci, se ostrašćeno raspravljaju o značenju ovog događaja, navodi Ekonomist.

Zoran Milanović, lider Socijaldemokrata, koji je bio premijer od 2011. do ove godine, borio se da spreči izručenje osuđenih.

Zbog njegovog stava, pristalice HDZ-a tvrde da Socijaldemokrate štite ljude koji su "ubili hrvatskog nacionalistu".

Socijaldemokrate pak tvrde da su ubice imale bliske veze sa Franjom Tuđmanom, osnivačem HDZ.

Dve stranke se ne razlikuju toliko po sadašnjim platformama, već po svojoj prošlosti. Socijaldemokrate pretenduju na antifašističku tradiciju Titovih partizana, a mnogi u HDZ se dive ustašama i nacističkom kvislinškom pokretu.

Presuda u Nemačkoj je dodatno pojačala tu "istorijsku zavadu".

Drugi slučaj tiče se nedavnog podizanja spomenika hrvatskom nacionalisti Miri Barišiću, koji je ubio nekadašnjeg jugoslovenskog ambasadora, a svečanosti su prisustvovali neki ministri iz redova HDZ.

"Sav taj folklor odvraća od mnogo značajnijih pitanja", ukazuje Ekonomist i ističe da je Hrvatska u haosu već mesecima.

SDP Zorana Milanovića tokom višegodišnje vlasti ostavila je katastrofalan ekonomski rezultat.

"Ekonomija je četiri od pet godina beležila pad", za vreme vlasti SDP, a HDZ-ova vlast pre toga je, konstatuje Ekonomist, zapamćena po korupciji, a najnoviji skandal sa nacionalnom naftnom kompanijom nije tu sliku nimalo popravio.

Britanski list procenjuje da nijedna od vodeće dve hrvatske stranke neće osvojiti dovoljno mandata da samostalno formira većinu.

Neki analitičari predvidaju veliku koaliciju, iako aktuelni šef HDZ Andrej Plenković ističe da ona nije opcija.

Ekonomist ilustruje opsednutost prošlošću kroz Milanovićev pokušaj da pridobije HDZ-ove glasače ponosno otkrivajući da mu je deda bio ustaša.

List, međutim, citira lidera Istarskog demokratskog saveza Borisa Miletića koji kaže da svađa oko ustaštva i prošlosti uznemirujuća.

- Moramo razgovarati o budućnosti - , kaže Miletić i podseća da nijedno od ključnih pitanja čije rešenje je obećavano i dalje je "na stolu", uključujući decentralizaciju vlasti, racionalizaciju teritorijalnih podela.

"Nažalost, glavne političke stranke u Hrvatskoj izgleda da nisu sposobne za bilo šta drugo osim da poput papagaja uzvikuju jedne te iste stare ", zaključuje Ekonomist.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.08.2016. 23:01
Ako su sve članice EU saglasne sa kodeksom o lepom ponašanju političara koji prestavljaju svoju zemlju a članica je EU, zar to ne važi za Hrvatske političare.
Utorak 30.08.2016. 22:16
Ko si bre ti nikogovicu? Treba da predstavljas svoju drzavu i njene interese. Sta sve ovi mali politicari ne umisle u svojoj glavi je prosto neverovatno. Prvo nauci da budes diplomata a ne da lupetas gluposti.
Utorak 30.08.2016. 22:17
Hrvati jedinstveni po pitanju blokade,zvanično kroz EU ne mogu mnogo ali zato na balkanski mentalitet(da komšiji crkne krava) razbijaju. Doduše Srbija im svojim izborom stavlja lake mete (trio Nikolić,Vučić,Dačić) koji su bili propagandno-huškački deo zajedničkog poduhvata 90 ih (nekad zločinačkog) i koji ni u Srbiji nisu objasnili svoj udeo u tome (mada ne znam kome da objasne).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online