Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.08.2016.
20:12
Jutarnji hr A

Bivši hrvatski premijer ima "keca u rukavu": Moj deda je bio ustaša!

Iako je pre punih devet godina postao čelnik levog SDP-a, Zoran Milanović je sve do petka uveče skrivao navodni podatak o dedi koji je bio u ustašama, kada je počeo da priča o njemu u sučeljavanju s Andrejom Plenkovićem, liderom HDZ-a.

Reuters
Skrivao dedu ustašu do sada: Zoran Milanović

Nije ga spomenuo ni u jednom od intervjua u kojima je govorio o svojim precima, niti u raspravama u kojima je učestvovao o Blajburgu, Teznom i Jasenovcu, niti u razgovorima koje je vodio sa  Robertom Bajrušijem kada je pisao njegovu neautoriziranu biografiju, koja je štampana dan nakon što je na parlamentarnim izborima pobedio Jadranku Kosor i HDZ, i postao predsednik Kukuriku vlade.

Svih tih devet godina Zoran Milanović je ćutao o dedi ustaši, iako je vrlo iscrpno opisao istoriju sopstvene porodice još od sredine 19. veka posebno po očevoj liniji, apsolutno partizanska i levičarska.

S očeve strane Milanovići su vekovima živeli u siromašnoj Dalmatinskoj zagori, a majka Đurđica Matasić stiže iz građanske senjske porodice.

Jedan deda partizan, a drugi...

Ante Milanović, deda predsednika SDP-a, do početka Drugog svetskog rata bavio se poslovima u Glavicama pored Sinja koje su još u Kraljevini Jugoslaviji nosile neslužbeni naziv Mala Moskva, što je govorilo o političkim afinitetima tamošnjih stanovnika.

Ante se partizanima priključio 1942. godine i ratovao je po Dalmaciji, a Drugi svetski rat je zajedno s bratom Ivanom, završio u oslobođenom Trstu.

Po majčinoj liniji, Stjepan Matasić, biološki deda Zorana Milanovića, rodio se 1892. Oženio se 1936. kada je imao 44 godine, Marijom Glavaš iz Krasnog. Bili su relativno imućna građanska porodica i vlasnici kuće u tom primorskom gradiću. Već iduće godine rodila se Đurđica (Gina) Matasić, a 1938. i 1941. njena braća Ante i Stjepan.

Miran građanski život i sređen socijalni status Matasića prekinut je kada je 1943. kapitulirala Italija, a u Senj su ušli partizani koji su se zadržali nekoliko dana. Uskoro je usledila nemačka kontraofanziva i u vazdušnom napadu i teškom bombardovanju grada je poginuo i deda Zorana Milanovića.

Ustaša i gastarbajter

Ovde u priču ulazi prećutkivani Milanovićev deda koji je, navodno, bio ustaša. Navodno zato što o njemu nema nikakvih podataka, a Zoran Milanović ga je opisivao kao dragog privrednika i gastarbajtera.

Zvao se Petar Plišić. Nakon rata, udovica Marija s troje male dece se preselila na Sušak, ali budući da nije imala stalnu službu, bavila se raznim poslovima kako bi prehranila porodicu. Na Sušaku je upoznala Petra Plišića, radnika iz Ličkog Lešća, za koga se udala i početkom 50-ih doselili su se u zagrebačku Dubravu.

Zoran Milanović kaže kako je Plišića uvek doživljavao kao dedu, a opisao ga je u jednoj jedinoj rečenici kao "vrednog zanatliju koji je jedno vreme kao gastarbajter radio u Nemačkoj".

Televizijsko otkrivanje ustaše u porodici upućuje na to da Zoran Milanović želi da se prikaže prihvatljivim i za desno biračko telo, koje je sentimentalno u odnosu na NDH.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online