Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.05.2015.
13:06
Srna A

"Hrvatski navijači koriste ustaški pozdrav i Zmajeve stihove"

Hrvatski istoričar Hrvoje Klasić upozorava da je pozdrav "Za dom spremni" isključivo ustaški pozdrav i ocenjuje da je rat u Hrvatskoj dvedesetih godina bio "kombinacija građanskog rata i agresije".

M. Roknić
U Hrvatskoj je vođen građanski rat: Hrvoje Klasić

Klasić navodi da je pozdrav "Za dom spremni" upotrebljavan u ustaškoj NDH i da nije našao takav oblik pozdrava ni u jednom drugom periodu.

On smatra  da je sukob 90-tih godina u Hrvatskoj bio i građanski rat, a ne samo, kako je naveo, "agresija JNA". Većinski srpski krajevi bili su u sastavu Hrvatske, pa su, samim tim, i meštani bili građani Hrvatske.

- Nisam čuo ni jedan protivargument tome, sem pretnje da ću ići u zatvor - rekao je Klasić gostujući na HRT-u.

On ukazuje da su mnogi navijački slogani "pozajmljeni" od susednih naroda, a kao primer navodi slogan: "U boj u boj za narod svoj", koji masovno koriste hrvatski navijači, a radi se o stihovima srpskog pesnika Jove Jovanovića Zmaja.

O Draži i četnicima

Klasić smatra da presuda u slučaju četničkog vođe Draže Mihailovića ne znači ni njegovu ni rehabilitaciju tog pokreta.

On ocenjuje da je namerno zataškano objašnjenje sudije da nije presuđivano o tome da li su četnici i Mihailović činili zločine, već je  ocenjivan proces u kome je on osuđen.

Klasić ukazuje da četnici, ali i ustaše Hrvatskoj imaju pravo na penziju "zarađenu" dok su nosili oružje, što smatra skandaloznim.

Ipak, navodi  hrvatski istoričar, u praksi, u Srbiji još ni jedan četnik nije dobio tu nadoknadu, jer mora da dovede dva partizana kao svedoke - što se pokazalo nemogućim.

Takođe, Hrvatski sabor je 1993. godine odlučio da pripadnici "Hrvatske domovinske vojske" u koju ulaze ustaše i domobrani, primaju penziju.

- To je skandalozna odluka Sabora na čijem je čelu tada bio Stipe Mesić - rekao je Klasić.

Suočavanje sa prošlošću

On smatra da su se u Blajburgu desili zločini koje su počinile partizanske jedinice, ali da se ne može govoriti o nevinim žrtvama, jer su mnogi od ti vojnika bili aktivni pripadnici ustaškog pokreta, koji je činio masovne zločine.

- Mislim da u suočavanju sa prošlošću svi trebamo da damo doprinos, a Katolička crkva ima veliku važnost u tom procesu. Nikada ne čujemo kako je katoličko sveštenstvo reagovalo na sve što se događalo od 1941. do 1945. godine - naveo je Klasić.

On smatra da nikada neće biti otkriven tačan broj ubijenih  u Jasenovcu, ali da je broj manje bitan od stava koji treba biti beskompromisan - da je tu počinjeno veliko zlo, koje se ne sme više ponoviti.

Klasić navodi da je Franjo Tuđman bio partizan "sa dna kace", komunista i  čovek od velikog poverenja Ivana Gošnjaka i Josipa Broza.

- U često prizivanoj lustraciji Franjo Tuđman ne bi dobro prošao - smatra Klasić.

Hrvatski istoričar navodi  da Josip Broz Tito nije bio dikatator, već autokratski vladar, koji je znao da upotrebi moć tako da ne izgleda kao dikatatura.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online