Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.04.2015.
17:25
Tanjug A

Ko je makedonski Don Korleone?

Najuticajniji Socijaldemokratski savez Makedonije optužio je premijera Nikolu Gruevskog da njegov blizak rođak, inače, šef tajne službe Sašo Mijalkov, stoji iza firme SGS koja dobija milionske tendere od institucija na čijem čelu su ljudi iz vladajuće VMRO-DPMNE.

Tanjug/AP
Svi očekuju njegovu ostavku: Nikola Gruevski

SDSM je u Kavadarcima nastavio da objavljuje dokazne materijale o nezakonitom prisluškivanju, a predsednik tamošnjeg odbora SDSM-a Zoran Đorđijev je rekao da će iz toga javnost saznati istinu o tome kako je ova kompanija za samo tri godine uspela da sklopi ugovore vredne 15 miliona evra.

Đorđijev je poručio da će SDSM nastaviti da objavljuje dokaze o nezakonitom prisluškivanju sve dok ne sruši aktuelnu vlast koja, kako je rekao, za sva nedela mora i krivično da odgovara. 

- Javnost će danas čuti istinu: Bratanac Nikole Gruevskog, Direktor tajne službe Sašo Mijalkov stoji iza firme SGS koja dobija milionske tendere od institucija, ministarstava, opština, javnih preduzeća kojima rukovodi VMRO-DPMN - rekao je Đorđijev.

Ne rekonstrukcija, već pad Vlade

Iz SDSM-a poručuju i da je za njih neprihvatljiva navodna ponuda Brisela o rekonstrukciji aktuelne vlade, što bi, kako je ranije objavio portal TV Nova, omogućilo povratak te stranke u parlament. To, kažu, nije u skladu sa njihovim osnovnim zahtevom, a to je pad vlade.

Propao susret

Prošle sedmice je očekivan susret evroposlanika sa predstavnicima VMRO-DPMNE i SDSM-a u Briselu do koga nije došlo zbog, kako objašnjavaju upućeni, što na vidiku nema mogućeg rešenja koje bi približilo suprotstavljene stavove.

I koalicioni partneri SDSM-a smatraju da rekonstrukcija vlade ne bi mogla da bude prihvatljivo rešenje za izlaz iz aktuelne krize.

- Ovo sigurno nije plan Brisela i nije konkretan predlog u okviru pregovora u Briselu - naveo je Đorđijev.

SDSM, naime, smatra da bi Gruevski morao bezuslovno da podnese ostavku pošto se on, kako tvrde, nalazi na vrhu piramide kriminala.

- On (Gruevski) je Don Korleone, on je šef mafije. Ako se pioni promene a ostane šef ništa se neće promeniti, to ne dolazi u obzir - rekao je Tito Petkovski iz Nove socijaldemokratske partije (NSDP).

Pozivajući se na nezvanične informacije, makedonski mediji prenose da bi Gruevski već početkom naredne sedmice mogao da napravi rekonstrukciju vlade, a da će to najaviti već na partijskom kongresu koji treba da bude održan za vikend.

Prema tom planu, sa ministaskih funkcija bi trebalo da se povuku Gordana Jankuloska, Zoran Stavreski, Mile Janakievski, kao i direktor Direkcije za bezbednost i kontraobaveštajnu delatnost Sašo Mijalkov.

Nepohodne promene

Univerzitetski profesori smatraju da je kriza u zemlji toliko duboka i bezizlazna u svim segmentima društva da je nemoguće da bude rešena ostavkama pojedinih ministara, već je potrebno da se povuče cela vlada na čelu sa premijerom Gruevskim.

- Smatram da problem ne može da bude rešen rekonstrukcijom već samo ostavkom cele vlade i izborom prelazne ili tehničke vlade. Usputni pravni problemi samo još više produbljuju krizu. Videli smo mnogo primera zloupotrebe i prekoračenja službenih ovlašćenja, zloupotrebe izražene kroz tešku korupciju u koju je umešana i sudska vlast - rekao je Tahir Kadriu i dodao da u zemlji vlada pravna, moralna, ekonomska i ustavna kriza,  azaključak je da je zemlja u teškoj krizi koja mora da se reši korenitim promenama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online