Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 01.04.2015.
15:23
Tanjug A

Makedonija na ivici ambisa: Moguć ukrajinski scenario

Stanje u Makedoniji, nakon što je lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev počeo sa objavljivanjem kompromitujućeg materijala o državnom nelegalnom prisluškivanju je zabrinjavajuće, ocenjuju analitičari koji smatraju da bi ta država uskoro mogla biti dovedena na ivicu provalije.

Tanjug/AP
Od dolaska Gruevskog na vlast, međuetnički odnosi na ivici pucanja

Ne isključuje se ni ukrajinski scenario, te je zato, kažu, u rešavanje aktuelne krize neophodno uključivanje međunarodnih faktora.

- Ima mnogo skandala sadašnje vlasti zbog kojih bi građani mogli da krenu u proteste koji bi narednih meseci doveli zemlju na ivicu provalije i neviđenog haosa. Mislim da bi posledice ove krize mogle da budu daleko manje ukoliko se međunarodni faktor ozbiljno uključi rešavanje krize, jer ćemo u protivnom biti svedoci događanja koja bi mogla da se porede samo sa onim što se dešava u Ukrajini - izjavio je novinar Bekim Buci.

Buci, naime, smatra da makedonske partije nisu u stanju da se oslobode nacionalističkih stavova iz prošlosti i da prihvate realnost.

- Još od dolaska Nikole Gruevskog na vlast 2006. međuetnički odnosi su stalno na ivici pucanja. Premijerova nacionalistička politika je dovela do toga da se odnosi Albanaca i Makedonaca vidno pogoršavaju - kaže Buci.

On je rekao da je Gruevski vodeći računa samo o pobedi svoje partije VMRO-DPMNE i o svom ličnom rejtingu, doveo zemlju u delikatnu i opasnu situaciju pošto je uništio međuetničke odnose koji su bili noseći stubovi za održavanje Makedonije.

Ubsitva petorice Makedonaca polazna tačka za destabilizaciju

Slučaj "Monstrumi" o ubistvu petorice Makedonaca mogla bi da bude polazna tačka za destabilizaciju zemlje, rekao je Buci.

Po njegovim rečima, ako se potvrdi sadržaj Zaevljevog materijala o vladinom špijuniranju građana i stranih diplomata, onda bi moglo da dodje do reagovanja ne samo Albanaca nego i samih Makedonaca. Zbog toga je i u ovom slucaju kao i ranije stabilnost Makedonije u rukama stranaca.

Mogućnost međuetničkog rata u Makedoniji nije isključio ni politički ekspert Arsim Sinani koji smatra da političari zapravo pokušavaju da prikažu da je stanje u Makedonij skoro pa ratno.

- Makedonija nije na pragu međuetničkog sukoba već je u ratu za demokratiju i slobodu izražavanja. Ona se realno suočava sa starim jugoslovenskim i evropskim konceptom, dok političke partije makedonsko-albanske odnose koriste da bi se održale na vlasti. Sadašnja vlast je u moralnoj krizi i zbog toga joj je potrebna kriza u međuetničkim odnosima kako bi preživela - ocenio je Sinani.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.04.2015. 15:27
Samo rat totalni moze da spasi Staru Srbsku Slavu......Srbski Balkan2015......Idemooooooooooo!!!!
Sreda 01.04.2015. 15:40
"Premijerova nacionalistička politika je dovela do toga da se odnosi Albanaca i Makedonaca vidno pogoršavaju - kaže Buci." Ja se ne secam da su nekada bili dobri,ali ajde.A sto se tice sloboda govora po mediumima,to je katastrofa,svake novine su partiski opredeljeni.Svako pise kao njemu odgovara,to je toliko smesno i prozirno da se smejes dok citas.Na primer "Vecer" sluzi samo za hvalisanje partiju na vlasti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online