Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.05.2017.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Prizivaju rat, narod sanja mir

Predsednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije i kandidat za budućeg premijera Zoran Zaev izjavio je juče da će nova vlada prilikom narednog glasanja o članstvu Kosova u Unesko biti neutralna.

Reuters
Strah lebdi nad Makedonijom: Policija nad skopskim ulicama

Ovo je promena stava u odnosu na dosadašnju vladu u Skoplju koja je na prethodnom glasanju podržala prijem Kosova u Unesko. To bi moglo da se protumači i kao ruka primirja prema Beogradu nakon što je ocenom da je aktuelni srpski premijer Aleksandar Vučić "nacionalistički lider", Zaev isprovocirao gomilu reakcija predstavnika srpskih vlasti.

Novoizabrani predsednik Sobranja Talat Džaferi, iz albanske partije DUI, boravi u Briselu što je protumačeno kao podrška EU njegovom izboru za prvog čoveka makedonskog parlamenta. U Skoplju se nadaju da to ukazuje na smirivanje situacije nakon što su građani bili uplašeni mogućim oružanim sukobom posle prošlonedeljnog upada u Sobranje pristalica građanske inicijative Za zajedničku Makedoniju, koji ne priznaju Džaferijev izbor.

Ni vest o zapleni ogromne količine oružja na jugu Srbije nije Stojanku Mitresku, urednicu veb-portala Fokus, razuverila u proceni da se situacija u Makedoniji smiruje.

- Kada do nas dođu takve informacije znamo da je neki scenario u pitanju, jer nije prvi put da se govori o zapleni oružja na granici, na jugu Srbije, a koje je bilo namenjeno za navodne akcije u Makedoniji. Pri sadašnjem raspletu mi to više shvatamo kao propagandu, nego kao nešto što bi moglo da podstakne rat, tako da verujem da neće doći do destabilizacije ovog dela regiona - kaže za "Vesti" Mitreska.

Beogradski "Blic" je juče objavio da je Vojno-bezbednosna agencija (VBA) prošle nedelje zaplenila veliku količinu oružja na jugu Srbije, koje je ilegalno trebalo da se transportuje u Makedoniju. Reč je o nekoliko hiljada pušaka, mitraljeza, minobacača i ručnih bombi, koje su pripadnici VBA otkrili u blizini Preševa i Bujanovca, dok su jedan strani državljanin i dva državljanina Srbije albanske nacionalnosti pokušavali da ih ilegalnim kanalima prebace u Makedoniju. Prema pisanju "Blica", koji se poziva na neimenovane izvore u VBA, srpske službe procenjuju da je oružje bilo namenjeno stranačkoj infrastrukturi najvećih albanskih partija, čiji su funkcioneri učestvovali u oružanim sukobima u Makedoniji i na KiM.

Beogradski list je ovu ekskluzivu objavio dan nakon što se zaoštrila retorika između kandidata za premijera Makedonije i srpskog državnog vrha, izazvana ocenom da je Vučić "nacionalistički lider".

Moskva: Zašto ćute Brisel i Vašington

Pretnje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja Vučiću da se "ne kači s njim" i da se "ne igra sa Albancima" nisu naišle na osudu Brisela, ali je zato odreagovala zvanična Moskva, osuđujući ćutanje EU i SAD.
"Jesu li Brisel i Vašington solidarni sa Haradinajem ili jednostavno ne mogu da urazume svoje štićenike", pita Ministarstvo spoljnih poslova RF.
Iz Moskve poručuju da je "kvazi država Kosovo glavni izvor regionalne nestabilnosti i da popustljivost prema velikoalbanskim aspiracijama može dovesti do podsticanja međuetničkih sukoba, i predstavlja potencijal za sukobe na Balkanu", zaključuje se u saopštenju.

Šef srpske diplomatije je uzvratio da je izjava lidera SDSM katastrofalna i da će "sigurno ostaviti trag po buduće bilateralne odnose Srbije i Makedonije".

- Gotovo je neverovatno da neko ko pretenduje na premijersku funkciju daje tako neodgovorne, skandalozne izjave i da brutalno napada premijera i izabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji poziva na mirno rešenje situacije u Makedoniji, ne mešajući se u njene unutrašnje stvari i govoreći da je stabilnost u Makedoniji ključna za stabilnost regiona - rekao je Dačić za RTS.

Razapeti Zaev

U delu srpske javnosti Zaev je ostavio utisak da mu je veći problem Beograd, koji pokazuje naklonost prema njegovom političkom protivniku Gruevskom, nego Tirana i Priština iz koje permanentno dolaze provokacije o stvaranju velike Albanije. Na drugoj strani, njegova ocena da su Srbi i Makedonci braća i da njegova vlada neće izglasati dokument o genocidu, koji je Srbija navodno sprovela nad Albancima, u Makedoniji je procenjeno kao prosrpsko ponašanje budućeg premijera.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online