Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.04.2017.
11:43
Vestionline, Tanjug A

Rama tvrdi: "Tiranska platforma" ne postoji

Premijer Albanije Edi Rama tvrdi da "tiranska platforma" ne postoji i da je istina o tome sasvim drugačija od onoga što govore makedonski predsednik Đorđe Ivanov i vladajuća VMRO-DPMNE.

A. Čukić
Istina je potpuno drugačija tvrdi Edi Rama

Rama je, prenosi "Telegraf", rekao da postoji "stav Albanaca u Makedoniji" sa kojim zvanična Tirana nema nikakve veze, osim "male pomoći" koja im je pružena kroz dijalog.

- Imali smo odvojene sastanke sa liderima albanskih partija u Makedoniji i na tim sastancima su vođene beleške, a onda su te beleške objedinjene na jednom papiru - rekao je Rama u intervjuu za albansku tv.

Prema njegovim rečima, istina je potpuno drugačija od onoga što govore Ivanov i VMRO DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

Platforma albanskih partija u Makedoniji, koja je i po priznanju Rame, sastavljena uz pomoć Tirane već duže vreme je "kamen spoticanja" za formiranje nove makedonske vlade.

Predsednik Ivanov, naime, odbija da mandat za formiranje vlade dodeli lideru opozicione SDSM Zoranu Zaevu, koji je uz pomoć albanskih partija DUI i Besa, obezbedio parlamentarnu većinu sa 67 od ukupno 120 poslanika.

Ivanov i vladajuća VMRO-DPMNE smatraju da je ta platforma štetna po nacionalne interese i da utrožava teritorijalni integritet i suverenitet zemlje.

Makedonski predsednik takođe smatra da je Zaev ucenom obezbedio parlamentarnu većinu tako što je prethodno prihvatio zahteve Albanaca sadržane u platformi.

Inače, albanska platforma, između ostalog, predviđa da albanski jezik bude drugi zvanični jezik pored makedonskog, što je za Ivanova i VMRO neprihvatljivo.

Četiri meseca od vanrednih parlamentarnih izbora, Makedonija nema vladu, nema predsednika parlamenta, a mandat gradonačelnicima i predsednicima opština je istekao, jer redovne lokalne izbore nije imao ko da raspiše.

Vanredni parlamentarni izbori, održani 11. decembra prošle godine, trebalo je da izvedu Makedoniju iz višegodišnje, ali se to nije dogodilo. 

Konstitutivna sednica parlamenta ušla u treću sedmicu rada, a na njenom dnevnom redu je izbor predsednika parlamenta i članova Komisije za izbor i imenovanja.

Fokus tih sednica, međutim, je na "tiranskoj platformi", bez izgleda da se pristupi raspravi o tačkama dnevnog reda.

SDSM insistira na mirnoj predaji vlasti, a VMRO-DPMNE na vanrednim parlamentarnim izborima na kojima bi Zaev "albansku platformu" predstavio kao deo svog programa.

Istovremeno, Brisel i međunarodna zajednica gotovo svakodnevno vrše pritisak na Ivanova da promeni odluku i mandat poveri Zaevu, što je on do sada više puta odbio.
    

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online