Sreda 01.04.2015.
15:23
Tanjug

Makedonija na ivici ambisa: Moguć ukrajinski scenario

Tanjug/AP
Od dolaska Gruevskog na vlast, međuetnički odnosi na ivici pucanja

Ne isključuje se ni ukrajinski scenario, te je zato, kažu, u rešavanje aktuelne krize neophodno uključivanje međunarodnih faktora.

- Ima mnogo skandala sadašnje vlasti zbog kojih bi građani mogli da krenu u proteste koji bi narednih meseci doveli zemlju na ivicu provalije i neviđenog haosa. Mislim da bi posledice ove krize mogle da budu daleko manje ukoliko se međunarodni faktor ozbiljno uključi rešavanje krize, jer ćemo u protivnom biti svedoci događanja koja bi mogla da se porede samo sa onim što se dešava u Ukrajini - izjavio je novinar Bekim Buci.

Buci, naime, smatra da makedonske partije nisu u stanju da se oslobode nacionalističkih stavova iz prošlosti i da prihvate realnost.

- Još od dolaska Nikole Gruevskog na vlast 2006. međuetnički odnosi su stalno na ivici pucanja. Premijerova nacionalistička politika je dovela do toga da se odnosi Albanaca i Makedonaca vidno pogoršavaju - kaže Buci.

On je rekao da je Gruevski vodeći računa samo o pobedi svoje partije VMRO-DPMNE i o svom ličnom rejtingu, doveo zemlju u delikatnu i opasnu situaciju pošto je uništio međuetničke odnose koji su bili noseći stubovi za održavanje Makedonije.

Ubsitva petorice Makedonaca polazna tačka za destabilizaciju

Slučaj "Monstrumi" o ubistvu petorice Makedonaca mogla bi da bude polazna tačka za destabilizaciju zemlje, rekao je Buci.

Po njegovim rečima, ako se potvrdi sadržaj Zaevljevog materijala o vladinom špijuniranju građana i stranih diplomata, onda bi moglo da dodje do reagovanja ne samo Albanaca nego i samih Makedonaca. Zbog toga je i u ovom slucaju kao i ranije stabilnost Makedonije u rukama stranaca.

Mogućnost međuetničkog rata u Makedoniji nije isključio ni politički ekspert Arsim Sinani koji smatra da političari zapravo pokušavaju da prikažu da je stanje u Makedonij skoro pa ratno.

- Makedonija nije na pragu međuetničkog sukoba već je u ratu za demokratiju i slobodu izražavanja. Ona se realno suočava sa starim jugoslovenskim i evropskim konceptom, dok političke partije makedonsko-albanske odnose koriste da bi se održale na vlasti. Sadašnja vlast je u moralnoj krizi i zbog toga joj je potrebna kriza u međuetničkim odnosima kako bi preživela - ocenio je Sinani.

2024 © - Vesti online