Četvrtak 30.04.2015.
17:25
Tanjug

Ko je makedonski Don Korleone?

Tanjug/AP
Svi očekuju njegovu ostavku: Nikola Gruevski

SDSM je u Kavadarcima nastavio da objavljuje dokazne materijale o nezakonitom prisluškivanju, a predsednik tamošnjeg odbora SDSM-a Zoran Đorđijev je rekao da će iz toga javnost saznati istinu o tome kako je ova kompanija za samo tri godine uspela da sklopi ugovore vredne 15 miliona evra.

Đorđijev je poručio da će SDSM nastaviti da objavljuje dokaze o nezakonitom prisluškivanju sve dok ne sruši aktuelnu vlast koja, kako je rekao, za sva nedela mora i krivično da odgovara. 

- Javnost će danas čuti istinu: Bratanac Nikole Gruevskog, Direktor tajne službe Sašo Mijalkov stoji iza firme SGS koja dobija milionske tendere od institucija, ministarstava, opština, javnih preduzeća kojima rukovodi VMRO-DPMN - rekao je Đorđijev.

Ne rekonstrukcija, već pad Vlade

Iz SDSM-a poručuju i da je za njih neprihvatljiva navodna ponuda Brisela o rekonstrukciji aktuelne vlade, što bi, kako je ranije objavio portal TV Nova, omogućilo povratak te stranke u parlament. To, kažu, nije u skladu sa njihovim osnovnim zahtevom, a to je pad vlade.

Propao susret

Prošle sedmice je očekivan susret evroposlanika sa predstavnicima VMRO-DPMNE i SDSM-a u Briselu do koga nije došlo zbog, kako objašnjavaju upućeni, što na vidiku nema mogućeg rešenja koje bi približilo suprotstavljene stavove.

I koalicioni partneri SDSM-a smatraju da rekonstrukcija vlade ne bi mogla da bude prihvatljivo rešenje za izlaz iz aktuelne krize.

- Ovo sigurno nije plan Brisela i nije konkretan predlog u okviru pregovora u Briselu - naveo je Đorđijev.

SDSM, naime, smatra da bi Gruevski morao bezuslovno da podnese ostavku pošto se on, kako tvrde, nalazi na vrhu piramide kriminala.

- On (Gruevski) je Don Korleone, on je šef mafije. Ako se pioni promene a ostane šef ništa se neće promeniti, to ne dolazi u obzir - rekao je Tito Petkovski iz Nove socijaldemokratske partije (NSDP).

Pozivajući se na nezvanične informacije, makedonski mediji prenose da bi Gruevski već početkom naredne sedmice mogao da napravi rekonstrukciju vlade, a da će to najaviti već na partijskom kongresu koji treba da bude održan za vikend.

Prema tom planu, sa ministaskih funkcija bi trebalo da se povuku Gordana Jankuloska, Zoran Stavreski, Mile Janakievski, kao i direktor Direkcije za bezbednost i kontraobaveštajnu delatnost Sašo Mijalkov.

Nepohodne promene

Univerzitetski profesori smatraju da je kriza u zemlji toliko duboka i bezizlazna u svim segmentima društva da je nemoguće da bude rešena ostavkama pojedinih ministara, već je potrebno da se povuče cela vlada na čelu sa premijerom Gruevskim.

- Smatram da problem ne može da bude rešen rekonstrukcijom već samo ostavkom cele vlade i izborom prelazne ili tehničke vlade. Usputni pravni problemi samo još više produbljuju krizu. Videli smo mnogo primera zloupotrebe i prekoračenja službenih ovlašćenja, zloupotrebe izražene kroz tešku korupciju u koju je umešana i sudska vlast - rekao je Tahir Kadriu i dodao da u zemlji vlada pravna, moralna, ekonomska i ustavna kriza,  azaključak je da je zemlja u teškoj krizi koja mora da se reši korenitim promenama.

2024 © - Vesti online