Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 16.04.2015.
13:18
Tanjug A

Amerikanci rešavaju krizu u Makedoniji

U Skoplju u četvrtak borave zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska pitanja Hojt Ji i američki ambasador u OEBS-u Daniel Baer, što makedonske medije navodi na zaključak da se Vašington, paralelno sa Briselom, uključuje u rešavanje makedonske političke krize.

Tanjug/AP
Sukob Gruevskog i Zaeva naterao SAD da se umešaju

Glavni akteri te krize vladajuća VMRO-DPMNE premijera Nikole Grueskog i najuticajniji opozicioni SDSM Zorana Zaeva drugi put su juče u Briselu razgovarali o prevazilaženju aktuelne političke situacije u Makedoniji, ali je i ta runda okončana bez konkretnog dogovora.          

Posete američkih diplomata se u Skoplju tumači kao pojačan politički pritisak za sređivanje političke krize i preduzimanja mera za smanjenje napetosti i sprečavanje moguće radikalizaije nezadovoljstva.          

Za narednu sedmicu je zakazan redovni sastanak šefova diplomatija EU na kome se očekuje zaključak za Makedoniju u kome će biti izražena zabrinutost zbog sve dublje političke krize.          

Hojt Li je već boravio u Makedoniji u januaru prosle godine kada se takođe susreo sa političkim vrhom zemlje.          

On će se i danas i sutra sastati sa liderom opozicionog SDSM-a Zoranom Zaevom kao i sa drugim partijskim liderima.          

Baer je, inače, poznat kao žestoki kritičar vlasti.

- Zabeležili smo da ima ozbiljnih tvrdnji koje dovode u pitanje nezavisnost medija u Makedoniji, sudstva i poštovanja osnovnih demokratskih prava koje bi Vlada morala da štiti - izjavio je on nedavno pokazujući ozbiljnu zabrinutost zbog stanja u toj državi.          

Pozivajući se na diplomatske izvore, makedonski mediji spekulisu da će zadatak američkih diplomata u Skoplju biti da preduprede moguću radikalizaciju stanja u zemlji.          

Podseća se i da bi posle završetka istražnog postupka za slučaj "Puč", već najavljeno da bi tužilaštvo do kraja sledeće nedelje moglo da podigne tužbu protiv petoro od šestoro osumnjičenih za nelegalno prisluškivanje građana, prodaju prisluškivanih materijala kao i objavljivanje radi sopstvenih i partijskih interesa.          

Jedan od okrivljenih je i lider SDSM-a Zoran Zaev koji bi, kako se navodi, mogao biti osuđen  i uhapšen.        

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.04.2015. 17:24
Jadna braćo,Makedonci!Znači došli ste mečki pred rupu.Ima da vas nema čim ove ažždaje rešavaju vašu krizu.Do sada niste ni znali šta je kriza-sad ćete tek da vidite.Ulice punne krvi i ubbijanja.Stiže demokratij.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online