Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 03.04.2015.
09:12
Tanjug A

Kolinda: Mi znamo, i Srbi će da shvate...

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović ocenila je da je povlačenje hrvatskog ambasadora iz Beograda bila ishitrena odluka. Ona je osudila nedavna dešavanja između dve zemlje, ali i izrazila nadu da će i "Srbi jednog dana da shvate da je Domovinski rat bio pravedan i oslobodilački, vojno-policijska operacija Oluja legalna i legitimna, a general Gotovina zapovednik pobjedničke vojske"?!

Tanjug/AP
Oni znaju da je Domovinski rat io pravedan:  Kolinda Grabar Kitarović

- Mislim da treba smiriti stanje, jer trenutna situacija ne ide na dobrobit međudržavnih i dobrosusedskih odnosa izmedu Hrvatske i Srbije -rekla je Grabar Kitarović u intervjuu za subotnji Magazin "Jutarnjeg lista".

Ona je podsetila da je u decembru, kada je Vojislav Šešelj pušten iz Haga i "davao velikosrpske izjave na dan pada Vukovara", tražila od hrvatske vlade da povuče ambasadora na konsultacije, "s obzirom da se srbijanska Vlada nije ogradila od tih izjava".

- Ovo što se sada događa za svaku je osudu, posebno paljenje hrvatske zastave. Jednako tako potpuno su neprihvatljive izjave ministra (Aleksandra) Vulina u odnosu na Domovinski rat, akciju Oluja, generala (Antu) Gotovinu, te premijera (Zorana) Milanovića - rekla je ona i dodala:

- No, smatram da je povlačenje ambasadora na konsultacije u Zagreb bilo ishitreno. Trebalo je uložiti protestnu notu i jasno osuditi postupke ministra Vulina i Šešelja.

Ona je u intervjuu takođe izjavila da u Hrvatskoj "mi jako dobro znamo, a nadamo se da će i u Srbiji to prihvatiti, kako je Domovinski rat bio pravedan i oslobodilački, vojno-policijska operacija Oluja legalna i legitimna, a general Gotovina zapovednik pobjedničke vojske".

Hrvatska predsedenica je dodala da je primila poruku predsednika Tomislava Nikolića o privrženosti jačanju dobrosusedskih odnosa na koju je odgovorila u istom duhu, kao i da je zapazila i izjavu premijera Aleksandra Vučića u tom pogledu.

- Moramo sve učiniti kako bismo u međudržavnim odnosima nadišli incidentne situacije - dodala je Grabar-Kitarović.

Ona je rekla i da je lično bila "često prozivana u Srbiji" i da se o njoj mogu čuti svakojake izjave i navodi, ali da joj nije palo na pamet da to preslikava na međudržavne odnose izmedu Hrvatske i Srbije.

- Ne mogu se oteti utisku da je ovo povlačenje ambasadora jednim delom uslovljeno i činjenicom da smo u predizbornoj godini. Politika se ne bi smela oblikovati na taj način, na dnevnopolitičkom nivou, nego sistematski i dugoročno - komentarisala je hrvatska predsednica.

Vlada RH stoji iza odluke

Vlada Republike Hrvatske smatra da je neshvatljiv stav predsednice Kolinde Grabar Kitarović koja je u intervjuu Jutarnjem listu izjavila da je povlačenje hrvatskog ambasdadora iz Beograda bio ishitren potez.

Uz opasku da se predsednica nije obraćala premijeru Zoranu Milanoviću povodom nedavnog zaoštravanja odnosa izmedu Srbije i Hrvatske, u vladi kažu da im je neshvatljiv ovakav stav predsednice Republike.

- Što se nas tiče, Vlada u potpunosti stoji iza ministrice spoljnih poslova Vesne Pusić, koja je odlučila povući (Gorana) Markotića na konsultacije u Zagreb - rekao je visoki zvaničnik Vlade - navodi zagrebački Jutarnji list.

Na pitanje hoće li ovi događaji odložiti njenu posetu Beogradu, odgovorila je: "Nadam se da ne".

- Datum posete još nije utvrđen, bilo moj Beogradu, bilo predsednika Nikolića Zagrebu, ali pre njega moramo napraviti neke konkretne pomake i barem postići neke dogovore. Već se godinama ne rešavaju otvorena pitanja izmedu Hrvatske i Srbije. Dijalog o otvorenim pitanjima treba neprestano voditi, te se nadam kako ćemo nastaviti razgovarati o otvorenim pitanjima, uključujući pitanje nestalih, razgraničenja, arhiva i povrata kulturnog blaga, kao i o evropskom putu Srbije - istakla je Grabar Kitarović.

Prema njenim rečima, Hrvatskoj je u interesu da Srbija postane članica EU, na osnovu vlastitih dostignuća i ispunjavanja svih kriterijuma koje je i Zagreb morao ispuniti.

POVEZANE VESTI

Petak 03.04.2015. 10:11
ko gubi ima pravo da se ljuti a tog vaseg ambasadorcica ce te vratiti ne zato sto mi zelimo vec sto morate ?? sto se tice tvojih rijeci i provokacija eee odgovorice ti Vojvoda na to ??
Petak 03.04.2015. 10:17
Kitarovicka, shvatili smo mi Srbi koju ti igru igras , a sad da se lijepo pripremis na ono najgore ---moooras sama da razbijes svoju drzavu i to ti je ono sto te najvise boli , u svemu tome ti pomazu Srbi ?? Priznaj !! Sta se krije iza ovoga , zasto ne kazes istinu ??
Petak 03.04.2015. 10:37
Svaka iole normalna drzava ce uvek odgovoriti reciprocnim merama ali vlast u Srbiji ce samo cutati i jesti go..na hrvatskih politicara koji im pos..ru u usta.Nije djaba i bez razloga Seselj spalio njihovu zastavu,postoji razlog.Treba povuci ambasadora iz Zagreba i oterati sve hrvatske firme iz Srbije pa kada hoce da imaju firmu u Srbiji onda treba da i Srbi imaju u Hrvatskoj.Ovako silni milioni eura idu u Hrvatsku koji su stvoreni sa ledja Srba u Srbiji.Pa sve dok nevrate imovinu koju su oteli od Srba i dok im neobezbede povratak nama nikakvih pomaka napred u odnosima dveju drzava.Javno iznosenje ovakve izjave niko od EU-zlikovaca da se oglasi da je to sirenje mrznje Kitarovicke pa se pitam sta cemo mi tamou toj EU.Samo bih pozdravio redakciju Vesti da je ovo jedini portal gde se moze slobodno napisati svoje misljenje a ne kako nas druge nacinalnosti karakterisu kao soviniste i velike nacionaliste.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online