Petak 03.04.2015.
09:12
Tanjug

Kolinda: Mi znamo, i Srbi će da shvate...

Tanjug/AP
Oni znaju da je Domovinski rat io pravedan:  Kolinda Grabar Kitarović

- Mislim da treba smiriti stanje, jer trenutna situacija ne ide na dobrobit međudržavnih i dobrosusedskih odnosa izmedu Hrvatske i Srbije -rekla je Grabar Kitarović u intervjuu za subotnji Magazin "Jutarnjeg lista".

Ona je podsetila da je u decembru, kada je Vojislav Šešelj pušten iz Haga i "davao velikosrpske izjave na dan pada Vukovara", tražila od hrvatske vlade da povuče ambasadora na konsultacije, "s obzirom da se srbijanska Vlada nije ogradila od tih izjava".

- Ovo što se sada događa za svaku je osudu, posebno paljenje hrvatske zastave. Jednako tako potpuno su neprihvatljive izjave ministra (Aleksandra) Vulina u odnosu na Domovinski rat, akciju Oluja, generala (Antu) Gotovinu, te premijera (Zorana) Milanovića - rekla je ona i dodala:

- No, smatram da je povlačenje ambasadora na konsultacije u Zagreb bilo ishitreno. Trebalo je uložiti protestnu notu i jasno osuditi postupke ministra Vulina i Šešelja.

Ona je u intervjuu takođe izjavila da u Hrvatskoj "mi jako dobro znamo, a nadamo se da će i u Srbiji to prihvatiti, kako je Domovinski rat bio pravedan i oslobodilački, vojno-policijska operacija Oluja legalna i legitimna, a general Gotovina zapovednik pobjedničke vojske".

Hrvatska predsedenica je dodala da je primila poruku predsednika Tomislava Nikolića o privrženosti jačanju dobrosusedskih odnosa na koju je odgovorila u istom duhu, kao i da je zapazila i izjavu premijera Aleksandra Vučića u tom pogledu.

- Moramo sve učiniti kako bismo u međudržavnim odnosima nadišli incidentne situacije - dodala je Grabar-Kitarović.

Ona je rekla i da je lično bila "često prozivana u Srbiji" i da se o njoj mogu čuti svakojake izjave i navodi, ali da joj nije palo na pamet da to preslikava na međudržavne odnose izmedu Hrvatske i Srbije.

- Ne mogu se oteti utisku da je ovo povlačenje ambasadora jednim delom uslovljeno i činjenicom da smo u predizbornoj godini. Politika se ne bi smela oblikovati na taj način, na dnevnopolitičkom nivou, nego sistematski i dugoročno - komentarisala je hrvatska predsednica.

Vlada RH stoji iza odluke

Vlada Republike Hrvatske smatra da je neshvatljiv stav predsednice Kolinde Grabar Kitarović koja je u intervjuu Jutarnjem listu izjavila da je povlačenje hrvatskog ambasdadora iz Beograda bio ishitren potez.

Uz opasku da se predsednica nije obraćala premijeru Zoranu Milanoviću povodom nedavnog zaoštravanja odnosa izmedu Srbije i Hrvatske, u vladi kažu da im je neshvatljiv ovakav stav predsednice Republike.

- Što se nas tiče, Vlada u potpunosti stoji iza ministrice spoljnih poslova Vesne Pusić, koja je odlučila povući (Gorana) Markotića na konsultacije u Zagreb - rekao je visoki zvaničnik Vlade - navodi zagrebački Jutarnji list.

Na pitanje hoće li ovi događaji odložiti njenu posetu Beogradu, odgovorila je: "Nadam se da ne".

- Datum posete još nije utvrđen, bilo moj Beogradu, bilo predsednika Nikolića Zagrebu, ali pre njega moramo napraviti neke konkretne pomake i barem postići neke dogovore. Već se godinama ne rešavaju otvorena pitanja izmedu Hrvatske i Srbije. Dijalog o otvorenim pitanjima treba neprestano voditi, te se nadam kako ćemo nastaviti razgovarati o otvorenim pitanjima, uključujući pitanje nestalih, razgraničenja, arhiva i povrata kulturnog blaga, kao i o evropskom putu Srbije - istakla je Grabar Kitarović.

Prema njenim rečima, Hrvatskoj je u interesu da Srbija postane članica EU, na osnovu vlastitih dostignuća i ispunjavanja svih kriterijuma koje je i Zagreb morao ispuniti.

2024 © - Vesti online