Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Sreda 24.09.2014.
06:07
R. Tasić - Vesti A

Žrtve ustaša našle mir

Duše stradalnika, srpske nejači, staraca, žena i dece iz mutne Drine i nebeskih visina, konačno su našle smiraj, pod ovim krstom i u ovoj svetinji njima posvećenoj, rekao je prota Rajko Cvjetković na osveštenju Spomen-kapele u Starom Brodu, u kanjonu Drine, nizvodno od Višegrada, za 6.000 Srba pobijenih aprila 1942. godine u krvavom ustaškom piru.

Osveštenje spomen-kapele: Prota Rajko Cvjetković
 

Večni smiraj u tamjanom okađenoj kapeli našlo je i oko 300 srpskih devojaka koje su bežeći od ustaške kame i zlostavljanja radije izabrale talase tih dana mutne i krvave Drine nego da padnu u ruke zločinačke.


Milovan Bakmaz iz Sokolovića kod Sokoca čudom je preživeo ustaški maskar nad zbegom koji su ustaše Jure Francetića poterale od Zvornika i svih okolo podrinskih gradova i doterale na Stari Brod, jedini prelaz na Drini u slobodu i u Srbiju.


- Gledao sam svojim očima kako su se mlade devojke i žene fatale za ruke i sa stena skakale u nabujalu reku. Na površini vode videle su im se samo raširene kose i napućene suknje. Leševi su plovili Drinom kao cepanice a one koje su stigli ustaše su klale, vadile oči, silovali... - ispričao je Bakmaz.

Zgroženi i Nemci

Preživeli tvrde da su ljotićevci i nemački vojnici čamcima prevozili srpsku nejač preko Drine sve dok su mogli. Sećaju se da su i Nemci bili zgroženi ustaškim zločinima, pa su vikali i pucali uvis: "Curik ustaš, curik ustaš!"

Ristu Borovčaninu iz sela Žulja kod Sokoca, koji je sakriven u leševima preživeo ovaj nezapamćen zločin, još su u sećanju slike kad Francetić na konju dolazi na obalu Drine. Borovčaninu je tada pobijeno i u Drinu pobacano jedanaestoro čeljadi.
Starica Ljubica Planinčić iz sela Gučeva kod Rogatice sakrila se tog kobnog dana sa decom u žbun i gledala masakr.


- Mnogi su sami skakali u Drinu, nisu čekali kamu, da im oči i džigerice vade, a najgore su prošle cure, žalosti ljuta. Tu strada devetoro Rackovića iz Seljana, pa šestoro Leleka. Nigde traga ni spomena, sve je to Drina odnela - priča starica.


To što je video nikad neće zaboraviti ni Miloš Bašović iz Brankovića kod Rogatice.
„ Vidim ubiše mi oca, majku i mlađu braću, sve baciše na neku ponjavu, pa u Drinu - ispričao je Bašović.


O Francetićevoj ofanzivi i iživljavanju njegovih 10.000 bojovnika nad srpskim zbegom posle Drugog svetskog rata nadvio se zid ćutanja. O zločinu se, zarad bratstva i jedinstva ćutalo, ili krijući pričalo pored ognjišta, da mladi saznaju kako su im očevi i dedovi stradali.

Momir Krsmanović
 

Prvi čovek koji se osmelio da napiše o ustaškom zločinu bio je pisac Momir Krsmanović u knjizi "Teče krvava Drina". Knjiga je odmah nakon objavljivanja bila zabranjena u BiH.


- Čudo je kako sam preživeo te dane. Knjigu u Rogatici zabranjuje nekakva komisija sastavljena od dvojice Srba i sedmorice muslimana. Da nisam živeo u Srbiji ko zna kako bih prošao - kaže Krsmanović, koji je prisustvovao osveštanju kapele u Starom Brodu.


On je iz statistike šezdesetih godina prošlog veka i popisa našao 5.500 Srba, sa imenima, imenom oca, datumom rođenja, koji su "izginuli u Drugom svetskom ratu".

Značajna pomoć iz Australije

- Ovde su se desila tri zla - prvo mučko ubistvo 6.000 srpskih civila, drugo zlo zaborav kome smo ovo sveto mesto prepustili sa ljudima koji su ovde živeli i nisu smeli reći da su iz Starog Broda nego "sa Drine" i treće - da su zločinci proveli u miru ostatak života, a da ih nikad niko nije ni opomenuo šta su nam učinili - rekao je kum kapele Hadži Goran Krlić, poreklom iz ovih krajeva, a nastanjen u Australiji.


Krlić je sakupio značajna sredstva od Srba i australijske eparhije Srpske pravoslavne crkve za gradnju spomen-kompleksa, krst su donirale porodice Berber i Đorđević iz Vrnjačke Banje, kum temelja bio je Boban Inđić iz Višegrada, a dobročinitelji su bili i braća Slaviša, Siniša i Saša Špinjo, čiji su roditelji rođeni u Starom Brodu.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.09.2014. 17:12
"...Ovde su se desila tri zla - prvo mučko ubistvo 6.000 srpskih civila, drugo zlo zaborav kome smo ovo sveto mesto prepustili sa ljudima koji su ovde živeli i nisu smeli reći da su iz Starog Broda nego "sa Drine" i treće - da su zločinci proveli u miru ostatak života, a da ih nikad niko nije ni opomenuo šta su nam učinili - rekao je kum kapele Hadži Goran Krlić....." Šta reći na sve ovo a ne zaplakati....?!
Sreda 24.09.2014. 17:22
Rođena sam sredinom 60-ih...znači u komunizmu! Odrastala sam uz "praznike" 29. novembar....1. maj i 1. januar....Krsna slava Sv Nikola je obilježavan porodičnim ručkom i ništa više o tome sem da se tog dana jede riba i ništa mrsno....Nisam znala ni za Božić ni za Vaskrs....tuga...:-( Pamtim samo da je mene i brata majka vodila kod njenih i da smo kod bake i djeda dobijali farbano jaje.....! ZAŠTO OVO PIŠEM OVDJE NA OVOJ TEMI? Samo da dočaram ko su bili komunisti i koje su oni bili zlo....BAŠ ZLO !!!
Sreda 24.09.2014. 17:40
Kad mi je bilo 21 god. u banji Igalo dobijem cimerku negdje iz HR i prvi dan ja imam kulturološki šok jer prvi put vidim krunicu i čujem molitvu...?! Ja pojma nemam i u šoku gledam ženu....?! Nju svakodnevno baš u periodu molitve obilazi 1 časna sestra iz njenog kraja i razgovaraju o meni do tada nepoznatim temama! Ja se nađem danima u neprilici jer ne znam da li im ja smetam mojim prisustvom i uopšte šta da radim? Par dana kasnije ta časna mene pita..." KOJE SAM JA VJERE?..." Zbunjeno slegnem ramenima u čudu i odgovorim sa..."NEMAM POJMA".... Nikad dok sam živa neću zaboraviti zapanjeni pogled te časne sestre i prodoran pogled njenih očiju.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online