Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 24.03.2016.
08:15
R. Tasić - Vesti A

Ustaški pokolj na Mladence

Ovde se nisu samo krile žrtve, ovde su se prvenstveno krili zločinci, rečeno je u Starom Brodu, gde su ustaške legije Jure Francetića u proleće 1942. godine, 22. marta, na Mladence, pobile i u Drinu bacile oko 6.000 Srba, civila, žena i dece.

R. Tasić
Srpsko svetilište: Spomen-kapela u Starom Brodu

Punih pola veka o ovom nečuvenom zločinu se nije ni pričalo ni pisalo, pa su zločinci ostali nepoznati i niko od njih nikad nije odgovarao za svoja zlodela.

U ustaškom pokolju u susednom selu Miloševićima ubijeno je oko 1.000 žena i dece. Preživelo ih je samo nekoliko, a među njima i tada 11-godišnji Risto Borovčanin iz Sokoca, koji je pao među leševe i tako ostao živ.

- Kad su se ustaše iz šume sjurile na zbeg nastao je pakao. Klali su sve što im je došlo pod kamu, silovali žene i devojke i onda bacali u Drinu. Pao sam među poklane, prekrio se nekim haljinama i ućutao. Sve sam video i te slike mi nikad neće izaći iz glave - ispričao je Borovčanin.
Svedok pokolja u Starom Brodu bio je i Miloš Bašević iz Rogatice, koji je tada imao deset godina.

- Jedan snažan ustaša uhvatio je moju trogodišnju sestru, bacio je uvis, a onda na bajonet, pa u Drinu. Bajonetima su žene i decu gonili po ledini i boli uživajući u tom činu. Zemlja se crvenela od krvi. Preživeo sam sakriven u jednom žbunu - ispričao je Bašević.

Veliki deo zbega spasen je tako što su nedićevci i nemački vojnici čamcima prevozili nejač preko Drine sa leve na desnu obalu.

- Nemci su tražili dukat po osobi koju se prevozili. Moj stric je platio za nas šestoro, ali je u čamac uskočilo mnogo žena i dece, a ostali ljudi su se hvatali za konopce sa strane. Da se čamac ne bi prevrnuo, nemački vojnici su veslima udarali te jadne ljude koji su nestajali u vodi - priseća se Milorad Ćebić.

I Velimir Despotović se seća tih događaja i toga kad su domaćini vezali konje za čamac kako bi i njih spasli. Priča se da je jedna majka četvorogodišnju kćerku ubacila u džak, svezala konju na samar i životinju naterala u Drinu. Srećom, konj je preplivao i spasao dete.

U spomen-kompleksu u Starom Brodu na Mladence su održani sveta liturgija i parastos za sve nastradale srpske mučenike.

Devojke skakale u Drinu

Prema nemačkim izvorima, u Drinu je, bežeći ispred ustaške kame, skočilo oko 600 srpskih devojaka.
- Gledao sam kad su ustaše krenule u zbeg kako se pet devojaka uhvatilo za ruke i skočilo u Drinu. Učinile su to kako ne bi bile silovane i mučene - kaže Milorad Rajak, koji je takođe preživeo pokolj.

- Ovo je mesto gde mi pokušavamo da se pred Bogom iskupimo žrtvama naših mučenika - rekao je kratko sveštenik Rajko Cvjetković.

Za Tomislava Puhalca, načelnika opštine Rogatica, ovde se čovek na neki način oseća uzvišenim jer je ova generacija uspela da učini pomen žrtvama s nadom da se ovako nešto nikad neće ponoviti.

Stari Brod je konačno postao mesto gde se dolazi radi molitve Bogu za nevino stradale žrtve. Tu je spomen-obeležje, spomen-kapela i veliki beli krst koji stražari nad Drinom.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.03.2016. 08:23
Ima li potomaka od tog Francetića danas u Srbiji ? Pitam samo ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online