Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 08.03.2016.
06:16
M. Obradović - Vesti A

Bošnjaci se množe veštački

U zemlji apsurda kakva je BiH sve je moguće, pa i to da rezultati popisa stanovništva ne budu objavljeni dve i po godine nakon što je održan. Da stvar bude gora, sve sluti da to neće biti urađeno do 1. jula, što je zakonski rok.

Reuters/D.R.
Popis stanovništva BIH održan je od 1. do 15. oktobra 2013. godine

Na ovo je upozoreno iz Agencije za statistiku BiH, a osim što bi ovakav scenario pokazao svu nesposobnost institucija BiH (podsetimo, rezultati izbora čekaju se i po mesec dana), neobjavljivanje rezultata moglo bi da ugrozi i aplikaciju BiH za članstvo u EU, koja je slavodobitno podnesena pre dvadesetak dana.

Sporenja među onima koji su nadležni za obradu i objavljivanje rezultata tiču se ljudi iz dijaspore. Naime, bošnjačke političke strukture traže da se svi dijasporci tretiraju ravnopravno sa stanovništvom koje i dalje boravi u BiH, dok iz srpskih političkih krugova ne pristaju na takvu opciju jer ona ne odražava realno stanje.

Situaciju ozbiljnom smatra i predsednik Srpske Milorad Dodik koji je izjavio da pojedini Bošnjaci smatraju da treba da se fingiraju rezultati popisa u BiH, te da je očigledno da je popis više politička, nego statistička kategorija.

- Bošnjaci bi stalno popisivali, dok se ne desi popis koji njima odgovara - rekao je Dodik novinarima komentarišući mogućnost da statističke institucije u BiH neće objaviti rezultate popisa u zakonom predviđenom roku.

On je istakao da je za popis potrošeno mnogo novca, da se traži objavljivanje rezultata i da je Republika Srpska za uvažavanje svih standarda koji su vezani za popis i evidencije. Predsednik Srpske je podsetio da se dešava ista stvar kao i 1991. godine kada je održan popis, koji nije mogao da bude objavljen kao zvaničan zato što su Bošnjaci i tada hteli da ih ima više.

- Njihov osnovni cilj je da navuku navodno nešto preko 50 odsto u BiH - rekao je Dodik.

Po njemu, za Srbe i Republiku Srpsku, to uopšte nije relevantan podatak za bilo kakve političke procese.

- Može da ih bude koliko hoće, nije to problem, ali postavlja se pitanje šta bi sa onim periodom silne pogibije i nestanaka, koji sada pokazuje da u BiH, po tim njihovim statistikama, raste broj Bošnjaka. Nešto ovde nije u redu, ili taj broj ili broj iz rata - rekao je Dodik.

Sporan broj žrtava

Dodik se osvrnuo i na ranije pokušaje bošnjačkih struktura da celom svetu predstave da ih je stradalo više od 300.000.
- Sada se vidi da to nije tako i da je taj broj dramatično manji. Naravno, treba da se izrazi žaljenje za svakim čovekom koji je poginuo u ratu, ali govorim ovde o političkom aspektu popisa - zaključio je Dodik.

Bošnjaka nema više od 50 odsto, potvrdili su "Vestima" izvori bliski Agenciji za statistiku BiH. Oni napominju da ako, kada konačno budu objavljeni rezultati popisa, Bošnjaka bude više od 50 odsto, to biti dokaz da su rezultati lažirani, a ceo proces iskorišćen u političke svrhe.

- Postojala je ozbiljna kampanja, ima tu i političkog uticaja, a krajnji cilj je proglasiti BiH nacionalnom državom Bošnjaka, što je čista politička priča, i nema veze sa statistikom i naukom - objašnjavaju naši sagovornici.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.03.2016. 13:25
naravno da ce bal/ije lagati i fingirati sve sto mogu samo da se docepaju RS! nije prvi put! isto kao sip/tarcine ovde! njih drugi kontrolise i rade ono sto im narede!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online