Utorak 08.03.2016.
06:16
M. Obradović - Vesti

Bošnjaci se množe veštački

Reuters/D.R.
Popis stanovništva BIH održan je od 1. do 15. oktobra 2013. godine

Na ovo je upozoreno iz Agencije za statistiku BiH, a osim što bi ovakav scenario pokazao svu nesposobnost institucija BiH (podsetimo, rezultati izbora čekaju se i po mesec dana), neobjavljivanje rezultata moglo bi da ugrozi i aplikaciju BiH za članstvo u EU, koja je slavodobitno podnesena pre dvadesetak dana.

Sporenja među onima koji su nadležni za obradu i objavljivanje rezultata tiču se ljudi iz dijaspore. Naime, bošnjačke političke strukture traže da se svi dijasporci tretiraju ravnopravno sa stanovništvom koje i dalje boravi u BiH, dok iz srpskih političkih krugova ne pristaju na takvu opciju jer ona ne odražava realno stanje.

Situaciju ozbiljnom smatra i predsednik Srpske Milorad Dodik koji je izjavio da pojedini Bošnjaci smatraju da treba da se fingiraju rezultati popisa u BiH, te da je očigledno da je popis više politička, nego statistička kategorija.

- Bošnjaci bi stalno popisivali, dok se ne desi popis koji njima odgovara - rekao je Dodik novinarima komentarišući mogućnost da statističke institucije u BiH neće objaviti rezultate popisa u zakonom predviđenom roku.

On je istakao da je za popis potrošeno mnogo novca, da se traži objavljivanje rezultata i da je Republika Srpska za uvažavanje svih standarda koji su vezani za popis i evidencije. Predsednik Srpske je podsetio da se dešava ista stvar kao i 1991. godine kada je održan popis, koji nije mogao da bude objavljen kao zvaničan zato što su Bošnjaci i tada hteli da ih ima više.

- Njihov osnovni cilj je da navuku navodno nešto preko 50 odsto u BiH - rekao je Dodik.

Po njemu, za Srbe i Republiku Srpsku, to uopšte nije relevantan podatak za bilo kakve političke procese.

- Može da ih bude koliko hoće, nije to problem, ali postavlja se pitanje šta bi sa onim periodom silne pogibije i nestanaka, koji sada pokazuje da u BiH, po tim njihovim statistikama, raste broj Bošnjaka. Nešto ovde nije u redu, ili taj broj ili broj iz rata - rekao je Dodik.

Sporan broj žrtava

Dodik se osvrnuo i na ranije pokušaje bošnjačkih struktura da celom svetu predstave da ih je stradalo više od 300.000.
- Sada se vidi da to nije tako i da je taj broj dramatično manji. Naravno, treba da se izrazi žaljenje za svakim čovekom koji je poginuo u ratu, ali govorim ovde o političkom aspektu popisa - zaključio je Dodik.

Bošnjaka nema više od 50 odsto, potvrdili su "Vestima" izvori bliski Agenciji za statistiku BiH. Oni napominju da ako, kada konačno budu objavljeni rezultati popisa, Bošnjaka bude više od 50 odsto, to biti dokaz da su rezultati lažirani, a ceo proces iskorišćen u političke svrhe.

- Postojala je ozbiljna kampanja, ima tu i političkog uticaja, a krajnji cilj je proglasiti BiH nacionalnom državom Bošnjaka, što je čista politička priča, i nema veze sa statistikom i naukom - objašnjavaju naši sagovornici.

2020 © - Vesti online