Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.08.2013.
08:23
Đ. Barović - Vesti A

Tajni dokument obaveštajne službe BiH (4): Iz Bosne prisluškivali celu Evropu

Iranska obaveštajna služba odabrala je Bosnu kao centar svih svojih aktivnosti kako za prostor Balkana, tako i za veći deo Evrope. U sklopu toga se nalazi i jedan od najmodernijih prislušnih centara u ovom delu sveta. Iranci su svoje obaveštajne pozicije gradili uglavnom tokom ratnog perioda, a prema tajnom izveštaju OSA, oni su te kontakte zadržali i na njima bazirali sve svoje kasnije aktivnosti.

Podignuta parama terorista: Tekija u Travniku

"Raspolažemo podacima da je jedan broj državljana BiH prvi put stupio u kontakt sa obaveštajnim strukturama Irana 1994. godine kada su završili vojnu obuku u kampu Moštre kod Visokog, a kojem su rukovodili iranski instruktori. Naime, kao pripadnik jedinice El mudžahedin, na preporuku Begović Saliha iz Travnika pojedinci su upućeni na obuku u ovaj kamp. Kampom je rukovodio izvesni Mahmud, državljanin Irana, po činu pukovnik, pripadnik IRGC-a, koji je ubijen 1995. zajedno sa još nekim državljanima Irana, navodno od strane pripadnika VRS, u zasedi kod sela Čekrćići, opštinama Visoko", objašnjava se u poverljivom dokumentu OSA i nastavlja da je finansijsku i logističku podršku za ovaj kamp osiguravao izvesni Šej Džafer koji je ujedeno i glavni finansijer aktivnosti iranskih obaveštajnih službi u BiH.

"Obuka polaznika je imala vojni karakter, gde su uvežbavane vojne veštine. Pored toga što je bio rukovodilac kampa, Mahmud je bio i instruktor. Nakon završetka obuke u kampu Moštre nastavljeno je održavanje kontakata sa polaznicima kampa, sa kojima se pored Mahmuda viđao povremeno i Šejh Džafer, kao i neki drugi iranski državljani koji su u to vreme boravili u BiH", stoji u izveštaju OSA.


Većina polaznika ovog kampa se na kraju doškolovala u Iranu, gde je svaki od njih, zavisno od procena, provodio po šest i po meseci navodno "upoznavajući se sa kulturnim i drugim prilikama u ovoj zemlji". Međutim, istina je nešto drugačija.

Poseta "prosvetiteljima" iz Tuzle

Među zanimljivijim posetama Bosni iz Irana, OSA navodi dve. Prva je profesora Nadžefija koji je u Iranu poznat kao Jaber koji radi kao direktor Odeljenja za istraživanje i strategiju Garde, čije se sedište nalazi na vojnom fakultetu "Imam Hosejin", na kome se obučavaju pripadnici IRGC-a.
Druga je poseta izvesnog dr Nouruzimaneša, koji je bio gost predavač na Institutu "Ibn Sini", ali je posetu Bosni iskoristio i da obiđe udruženje Prosvetitelj iz Tuzle koje je, prema podacima OSA, samo paravan za vojnu obuku kojom rukovodi Jakub Mehdin, pripadnik oružanih snaga Irana.

"Prilikom boravka u Iranu, odabrani BiH državljani prolaze obuku u 13 gradova (rukovanje naoružanjima, skokovi i vožnja paraglajdera, skokovi padobranom iz aviona sa 5.400 metara visine i slične vrste obuke )", tvrde obaveštajci OSA.


OSA je otkrila i "partnerske" odnose između obaveštajnih službi Irana i Hrvatske.


"Za obaveštajne strukture Republike Hrvatske i njihove odnose sa iranskim obaveštajnim strukturama se može reći da su ove dve službe u nekoj vrsti partnerskih odnosa i njihova saradnja datira još iz vremena rata u BiH, a nakon rata se produbljivala. Naročito je jaka bila saradnja SIS-a sa iranskim obaveštajnom službama, kada su podsredstvom SIS-a oslobođeni zarobljeni iranski državljani kako u BiH, tako i u RH. Za ovakve usluge iranske obaveštajne službe su SIS-u pružale novčane protuusluge", navodi se u analizi akcije Platon.


OSA posebno upozorava na jak upliv islamskih radikalnih islamista, a tu ističe Šejh Jusufa koga opisuju kao harizmatičnog i ujedno jednog od najautoritativnijih verskih vođa grupe Muhafizina.


"Šejh Jusuf je vlasnik i finansijer verskih škola - medresa u Nemačkoj, a finansirao je i izgradnju tekije u posleratnom periodu u Travniku. Pripadnik je nakšibendijskog derviškog reda i navodno po toj osnovi je u tri-četiri navrata boravio u BiH", piše u poverljivom dokumentu OSA u kome Muhafizine opisuju kao jedne od najradikalnijih i najekstremnijih grupacija u svetu.


"Okupljaju isključivo šiite i njima naklonjene osobe koje za sebe tvrde da su najčistiji i najbolji propovednici islama i da imaju zadatak kao takvi da zavladaju celim svetom, te da su im u tom cilju dozvoljena sva moguća sredstva, a da im je za sve učinjeno na tom putu unapred oprošteno."

Pare za islamsku revoluciju

Šejh Džafer je, prema saznanjima OSA, jedan od najvećih iranskih autoriteta u BiH.
"Šejh Džafer je glavni finansijer verskih i drugih projekata koje provodi iranska ambasada, odnosno preko njega se usmeravaju sva finansijska i materijalna sredstva koja služe ili imaju za cilj da finansiraju 'tekovine islamske revolucije'. Sva privredna društva koja su registrovali iranski državljani u BiH iz svoje dobiti učestvuju u finansiranju navedenih aktivnosti posredstvom Šejh Džafera", otkrivaju agenti OSA.

Sutra - Tajni dokument obaveštajne službe BiH (5): I Bošnjaci u timu za likvidacije

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online