Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 12.08.2013.
12:37
Đ. Barović - Vesti A

Tajni dokument obaveštajne službe BiH (1): Stižu ubice iz Teherana

Dve tajne obaveštajne službe Irana, IRGC - Iranska revolucionarna garda i MOIS - Ministarstvo obaveštajnih poslova i sigurnosti su poslednjih 10 godina značajno povećale svoje prisustvo na prostoru Bosne i Hercegovine, uključujući i dolazak posebnog tima za specijane namene koji ova zemlja koristi isključivo za likvidacije i tajne operacije.

Leglo terorista: Iranske službe Sarajevo koriste kao bazu na Balkanu
 

Ovo je zaključak stručnjaka Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH (OSA) iz strogo poverljive akcije šifrovanog naziva "Platon". Prošle godine, neki mediji u BiH su otkrile da je ta akcija zaista postojala, ali sem spekulacija nisu imali mogućnosti da saopšte više detalja jer je sve praćeno najstrožim merama u procedurama čuvanja državne i službene tajne.
 

Tajni dokument obaveštajne službe BIH

"Vesti" su ipak došle do kompletnog izveštaja OSA i u sledećih nekoliko nastavaka će preneti najinteresantnije detalje koje je bosanska obaveštajna služba sačinila na gotovo stotinu gusto kucanih stranica.


Iz tog izveštaja se nedvosmisleno može zaključiti da je Iran u potpunosti razgranao svoju mrežu tajnih službi na prostoru Balkana, a da je BiH država u koju nesmetano dolaze elitne ubice, instruktori za obuku, ali i planiraju buduće akcije širom sveta.
Izveštaj bosanske tajne službe ima službeni naziv "Analiza operativne akcije 'Platon'" sačinjen je 7. juna 2009. godine i zaveden pod brojem UR-04-429/09.


Interesantno je da je ovaj poverljivi dokument kopiran samo u jednom primerku koji je, što i piše na kraju izveštaja koji je potpisao jedan od načelnika, poslat tadašnjem generalnom direktoru OSA.


Operativna akcija "Platon" jedna je od nasveobuhvatnijih akcija bosanskih tajnih službi nastala posle informacije da iranske obaveštajne službe pojačavaju svoje delovanje u BiH.
 

Tajni susreti

U izveštaju OSA se navodi da je Hašan Džavad kao obaveštajac tokom boravka u BiH često putovao kako u Hrvatsku, tako i u Tursku, a da je u Bosni za bosansku tajnu službu posebno interesantan bio njegov boravak u periodu od 28. aprila do 9. maja 2003. godine kada se susreo sa "nizom osoba A/A porekla" (skraćenica za lica arapskog-azijatskog porekla).
"Hašan Džavad je prema našim saznanjima svakodnevno bio u kontaktu sa Mahsoud Afshar Ghasemijem. Za istog raspolažemo podacima da je prvi sekretar DKP Iran u BiH, kao i da je jedan od vodećih osoba u MOIS-u za Bosnu i Hercegovinu", stoji u tajnom izveštaju bosanske obaveštajne službe OSA.

"Razgranatost i širok aspekt djelovanja iranske obavještajne službe istoj pružaju neograničene mogućnosti za bavljenje obavještajnim radom. Samo djelovanje humanitarnih organizacija, raznih kulturnih društava, udruženja i sličnih institucija pruža obavještajnoj službi širok dijapazon informacija. Kada se ta mogućnost poveže sa dobro obučenim pripadnicima MOIS-a i IRGC-a, te njihove osmišljene metode, načini djelovanja, ideje, planovi, nameće se zaključak da je njihovo djelovanje na ovim prostorima impozantno", stoji u zaključku ovog izveštaja u kome se navodi da je iranska obaveštajna služba intenzivirala svoje prisustvu u BiH 2003. godine.


"Tijekom 2003/04. godine aktivnosti i broj pripadnika obavještajnih službi Irana se povećao u nemalom broju... Osim gore navedenog više pokazatelja nam govori da su stari, provjereni iranski obavještajci, pripadnici IRGC-a i MOIS-a došli na ove prostore da aktiviraju svoju obavještajnu mrežu, tj svoje stare operativne pozicije", navodi se u analizi uz pretpostavku da u pitanju najverovatnije pokušaj Irana i IRGC-a da učestvuju u reorganizaciji vlasti u Iraku, a Bosna im je "idealna za te namjere, jer bez nekih većih smetnji mogu okupiti i organizovati šiije, te neke svoje od ranije ciljeve i realizovati" kroz "legendu privrednih i versko-kulturnih manifestacija", ali i pojačan rad diplomatsko-konzularnog predstavništva Irana u Sarajevu.


U izveštaju se navode imena i potpune biografije više stotina iranskih obaveštajaca koji su boravili ili i dalje borave u BiH, a zatim i njihovih saradnika u BiH počev od univerzitetskih profesora do studenata ili radnika.


Prvi na listi iranskih obaveštajaca je Hašan Poor Džavad, zamenik ministra za obavještajne poslove u Teheranu koji je tokom rata u BiH, kako navodi OSA, bio šef Revolucionarne garde za Jugoistočnu Evropu, odnosno ceo Balkan, a zatim i Odeljenje za centralnu Aziju i Kavkaz.


"Hašan Džavad je član Upravnog odbora Društva iransko-bosanskog prijateljstva, ali se bavi obavještajnim radom i bio je 'ključni igrač za kontakte' i odabir lica pogodnih za saradnju. Kada je otišao iz naše zemlje Hasan nije transferirao svoje izvore narednoj osobi koja je preuzela njegovu funkciju."


Prema saznanjima bosanske tajne službe, kada bi iranska obaveštajna služba želela reaktivirati neku saradničku poziciju, Hasan bi se vraćao u Bosnu i nastavljao već ranije započete kontakte.


"Za istog važi mišljenje da 'je upućen u sve'", stoji u analizi OSA

 Sutra - Tajni dokument Obaveštajne agencje BiH (2): Famozno "Odeljenje 500"

POVEZANE VESTI

Utorak 13.08.2013. 00:43
A sta uradise od tako lijepe zemlje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online